Chocolade wordt dus gezonder naarmate de hoeveelheid cacao toeneemt. Er bestaat chocolade dat voor 99% uit cacao bestaat. Dit is het allergezondste, maar tevens ook heel bitter.
Lindt 99% cacao is duidelijk bedoeld voor chocoladepuristen, mensen die wel de gunstige effecten van chocolade willen maar niet de suikers en calorieën. Een blokje van deze chocolade bevat nog geen 0,1% suiker en je krijgt ook geen vulmiddelen of sojalecithine naar binnen.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten.
Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Hierbij valt te denken aan fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, (co)vitamines, macromineralen, spoorelementen, (co)enzymen en neurotransmitters.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Hoeveel gram cacao poeder zou je op een dag moeten eten? Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Eet je een stuk chocolade? Kies dan, zoals al gezegd, voor een reep met minstens 70% cacao, omdat alle voordelen van rauwe cacao daarin nog voldoende aanwezig zijn.
Flavanolen. Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Rauwe cacao bevat eveneens theobromine. In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Rauwe cacao, en dus ook cacao nibs en rauwe cacaopoeder bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium, koper, ijzer, zink en antioxidanten. Omdat een deel van de voedingsstoffen er bij het verhittingsproces verloren gaat, is rauwe cacaopoeder dus gezonder dan cacaopoeder van (zacht) geroosterde cacaobonen.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Er zijn aanwijzingen dat een matig gebruik van cacaopoeder of donkere chocolade het risico op hart- en vaatziekten vermindert door het hoge gehalte aan flavanolen. Dat zijn antioxidanten die een positief effect hebben op de bloedvaten.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Meer cacao zorgt voor minder angiotensin II, en dus een lagere bloeddruk. Theobromine werkt onder andere als diureticum (een diureticum, ook wel 'plaspil', wordt vaak voorgeschreven naast andere bloeddrukpillen). Ook hierdoor daalt de bloeddruk.
Wanneer is de chocolade puur? Het is pure chocola wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen.
Uit de studies bleek dat pure chocolade en cacao de bloeddruk iets verlaagde. Hoewel 2 tot 3 mmHG niet heel veel is, is het toch een verlaging die vergelijkbaar is met de verlaging van de bloeddruk die ontstaat doordat mensen gezond eten en bewegen. Dat leidt gemiddeld tot een verlaging van 3 tot 5 mmHG.
Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden.
Chocolade is een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dat is zwakker dan het effect van koffie. Chocolade bevat ook stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo'n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is.
Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten.
Ongezonde chocolade
Chocolade bevat naast cacao namelijk ook veel suiker. Ook het cacaogehalte in melkchocolade en de meest gangbare pure chocolade is erg laag. Je zou van deze soorten chocola veel moeten eten om van de gezondheidsvoordelen van cacao te genieten.
Vooral de interactie tussen cacao en gunstige bacteriën in onze maag en darmen blijkt ons gezonder te maken. Cacao wordt onder andere door lactobacillen en bifidumbacteriën gefermenteerd tot ontstekingsremmende polyfenolen met een gunstig effect op de gezondheid [1].
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…
Studies hebben aangetoond dat een klein stukje chocolade je bloeddruk kan laten zakken door de antioxidanten en flavonoïden. Naast hoge bloeddruk kan donkere chocolade ook je cholesterol laten dalen. 70% Pure chocolade kan met name je HDL cholesterol verhogen en LDL cholesterol laten dalen.
Chocolade beschermt je huid!
Je leest het goed, pure chocolade bevat 5 keer zoveel flavanoïden dan melkchocolade. En dit is net fantastisch voor je huid. Flavanolen zijn polyfenolen die fungeren als een sterke antioxidant en activeren de werking van de huidcellen.