Is je lichaamstemperatuur hoger dan normaal dan kan dat een signaal zijn dat je koorts hebt. Bij baby's, kinderen en volwassenen zijn de volgende temperaturen over het algemeen een teken van koorts: Rectale- of oormeting: 38 °C of hoger. Mondmeting: 37,8 °C of hoger.
Bij een lichaamstemperatuur onder de 34°C is het basale metabolisme vertraagd, de persoon wordt suf en slaperig, de ademhaling wordt langzamer, de hartslag daalt en de hartspier toont een verhoogde prikkelbaarheid. Bij nog lagere lichaamstemperaturen is er kans op atrium- en ventrikelfibrilleren (hartritmestoornissen).
Als je lichaamstemperatuur net iets hoger is dan normaal, maar nog steeds onder de 38 graden Celcius, dan heb je geen koorts, maar verhoging. Bij verhoging schommelt je lichaamstemperatuur tussen de 37,5 graden en de 38 graden. Je hebt verhoging als je temperatuur tussen de 37,5 graden en de 38 graden is.
Bij matige tot ernstige onderkoeling kan het bewustzijn van je slachtoffer gedaald zijn of zelfs afwezig zijn. Ga voorzichtig met dit slachtoffer om. Breng het slachtoffer naar een beschutte warme omgeving en pak hem warm in in dekens.
Op de IC hanteren we een strikte definitie van 38,3 graden Celsius. Maar, bij mensen met een lage normale temperatuur van 35,5 graden is een stijging naar 36,5 of 37,0 graden mogelijk al een alarmsignaal. We weten ook dat ouderen minder makkelijk koorts maken als ze een infectie hebben”, aldus Otterspoor.
Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstempera- tuur van 35 °C of lager. We onderscheiden een milde vorm (32-35 °C), een matige vorm (28-32 °C) en een ernstige vorm van hypothermie (<28 °C).
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
Behandeling van koorts
Wanneer koorts gepaard gaat met hinderlijke symptomen zoals hoofdpijn, koude rillingen of spierpijn, kan je best paracetamol nemen. Dit verlaagt de temperatuur en verbetert ook andere symptomen. Een alternatief is ibuprofen.
De huid wordt koud, bleek en droog en de onderkoelde persoon raakt vermoeid. Verder herken je een lichte onderkoeling aan beginnende blauwe vingers, tenen, oren en/of lippen en een zeer snelle en onregelmatige ademhaling.
Van onderkoeling is sprake wanneer je centrale lichaamstemperatuur zover daalt dat je stofwisseling in gevaar komt. De normale lichaamstemperatuur van een mens ligt tussen de 35,5 en de 37,5 graden celcius. Symptomen van onderkoeling onder andere zijn stijve spieren, verlaagde hartslag en kramp.
Wanneer moet ik naar de dokter bij koorts? Bij twijfel is het altijd beter om een arts te raadplegen. In het algemeen bezoek je best snel een dokter als je koorts boven de 39 °C oploopt, gepaard gaat met andere kwaaltjes, of lang duurt.
Bij -40 °C kan een mens drie minuten zonder kleren buiten lopen zonder dat het gevolgen heeft. Maar blote huid die wordt blootgesteld aan extreme kou onder -60 °C bevriest meteen, en dan sterven de cellen af. Wie naakt naar buiten gaat bij die temperatuur, zal vrijwel direct sterven.
Je kunt onderkoeling krijgen als je wordt blootgesteld aan langdurige kou, buiten of in een zeer koude omgeving. Je loopt een groter risico als je bejaard of erg jong bent, of ondergewicht of een slechte gezondheid heeft. Baby's kunnen ook onderkoeling ontwikkelen door in een koude kamer te slapen.
Neem een kussen of deken om op te zitten en vermijd rechtstreeks contact met de grond. Gebruik alles wat u kunt vinden om het slachtoffer op te warmen. Bied warme vloeistoffen aan, maar vermijd alcohol en cafeïne, die het warmteverlies versnellen.
Iemand die een lichte onderkoeling heeft rilt of klappertand en kan een bleke huid hebben met soms blauwe vlekken. Het slachtoffer is goed bij bewustzijn. Bij lichte onderkoeling handel je als volgt: Breng het slachtoffer zo mogelijk in een warme, beschutte omgeving.
Dat hangt erg af van de situatie. Of het waait bijvoorbeeld. En of je in het water ligt of buiten met te weinig kleding rondloopt. Volgens de richtlijnen van de GGD kan iemand in erg koud water van vier graden al na drie tot vijf minuten last krijgen van spierstijfheid waardoor het zwemmen moeilijk wordt.
Bij snel stijgende of hoge koorts kunt u het tijdelijk juist koud hebben en gaan rillen (koude rillingen). Uw temperatuur zal niet boven de 42 graden komen. Uw lichaam moet de warmte wel goed kwijt kunnen.
Andere symptomen die kunnen voorkomen, zijn onder meer koorts, rillingen en verlies van reuk en/of smaak.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Onderkoeling treedt op wanneer je te veel lichaamswarmte verliest. Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.
Bij koorts bereikt de temperatuur zelden waarden boven de 41,4 °C; dit is het maximum van de hypothalame thermostaat. [2] Waarden boven de 41,7 °C worden als gevaarlijk beschouwd.
Zolang de temperatuur schommelt tussen 36.5°C en 37.5°C, beschouwen we dit als normaal. Pas als de temperatuur oploopt boven de 38°C spreken we over koorts. Een temperatuur tussen 37.5°C en 38°C duidt op een temperatuursverhoging.
Wat is het? Je raakt onderkoeld als je lichaamstemperatuur daalt onder de 35°C. Dat kan zeer snel gaan wanneer je in koud water valt of schaars gekleed buiten loopt bij guur weer in combinatie met hevige wind.
Waar de gemiddelde lichaamstemperatuur in rust ongeveer 37°C is, kan deze tijdens inspanning stijgen tot 38 of 39°C. En soms zelfs nog hoger: als de temperatuur boven de 40°C komt, kunnen vitale functies uitvallen. In het ergste geval kan dit leiden tot een hitteberoerte, die mogelijk levensbedreigend is.