Vitamines A, D en E haalt u uit olie en bakboter. En wie bang is dat 2 keer warm eten op een dag kwaad kan, heeft het mis. Het maakt niet uit of een maaltijd warm of koud is, de samenstelling is bepalend. En aangezien een warme maaltijd vaak iets gevarieerder is, is het geen probleem om 2 keer per dag warm te eten.
Twee keer warm per dag
Of een maaltijd warm of koud is maakt niet uit. Het gaat altijd om de samenstelling. En omdat de samenstelling van een warme lunch over het algemeen gezonder is dan van een broodmaaltijd van alleen brood met beleg, is twee keer per dag warm eten geen enkel punt.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling. Zo spreekt men in de Chinese voedingsleer ook wel over 'yin' en 'yang'; oftewel koud en warm.
Het maakt niet uit of een maaltijd warm of koud is, de samenstelling is bepalend. En aangezien een warme maaltijd vaak iets gevarieerder is, is het geen probleem om 2 keer per dag warm te eten.
OMAD / one meal a day / een maaltijd per dag werkt kortgezegd volgens exact hetzelfde principe van alle types intermittent fasting. De focus ligt niet op wat je eet, maar wanneer. Eten volgens de klok dus. Het is de bedoeling dat je je lichaam voorziet van de nodige calorieën in slechts één maaltijd.
Beter voor je spijsvertering
Dat warm ontbijten beter zou zijn voor je spijsvertering is niet helemaal onterecht. Volgens de diëtiste klopt het dat warm eten een thermisch effect heeft en het energieverbruik van het lichaam kan verhogen.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Een gezonde lunch levert 350-550 kcal en bevat minimaal 75 gram groente. Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten. Besmeer je brood met halvarine of zachte margarine uit een kuipje.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje. Een stuk fruit bijvoorbeeld.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
Ontbijten, en dan vooral met zuivel en ontbijtgranen, is volgens Tim Spector echt iets westers. We krijgen al tientallen jaren te horen dat je het ontbijt niet moet overslaan.
5 – 6 uur zit tussen ontbijt en lunch, en blijkt het effectief om de nachtelijke vastenperiode tot ca. 18–19 uur te verlengen (intermittend vasten). Dit betekent dat je na ca. 19:00 /20:00 niet meer eet, en pas om 12:00/13:00 's middags eet.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Kun je havermout beter met melk of yoghurt eten? Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Een paar kilo's lichter door te vasten
Wie vast, krijgt over een periode van 24 uur gemiddeld minder calorieën binnen. Minder calorieën zorgt op termijn voor minder lichaamsvet. En dat betekent natuurlijk gewichtsverlies. Als je door de dag wat minder eet, heb je hetzelfde resultaat.
Vetverbranding. Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden. Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.