De Patriot is een grond-luchtgeleidewapensysteem waarmee vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten zijn uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer.
Patriot is een grondgebonden luchtverdedigingswapensysteem voor de middellange afstand. Het systeem is ontworpen voor de luchtverdediging tot een hoogte van ongeveer 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer.
De MIM-104 Patriot (acroniem voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target) is een middellange-afstand-luchtafweersysteem van het Amerikaanse Raytheon. Het wapen werd vooral bekend door het gebruik tijdens de Golfoorlog van 1990-1991.
Een Patriot raket kost rond de 2 miljoen euro en het is daarom ook zonde om hem in te zetten voor het vernietigen van een kleine speelgoeddrone. Hij wil voorkomen dat vijanden meerdere speelgoeddrones aanschaffen om er zo voor te zorgen dat alle Patriot raketten opgeschoten worden.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen. Dat is ver buiten bereik van vrijwel alle radars en buiten bereik van de meest geavanceerde raket op dit moment, de Standard Missile 3 Block IIA, die een plafond heeft van 1.500 km.
Op dit moment zijn 150 Nederlandse militairen met Patriot-luchtafweersystemen vanaf de Limburgse Luitenant-generaal Bestkazerne onderweg naar Slowakije.
De Patriot is in Europa een zogenoemde niche-capaciteit. Alleen Duitsland, Griekenland, Spanje en Nederland beschikken erover. Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
De nettoprijs van een Kia Stinger valt echt wel mee. Je komt uit op 37.340 euro voor de basisversie (GT). De BTW bedraagt 7.841 euro, maar het is juist de BPM die deze Stinger in Nederland zo duur maakt. Liefst 43.838 euro betaal je aan BPM-boete dankzij een CO2-uitstoot van 247 g/km.
Deze kruisraketten, zoals de Kh-555 die volgens de Russen een bereik heeft van zo'n 2.500 kilometer, werden onder andere ingezet om de militaire basis Yavoriv vlak bij de Poolse grens aan te vallen.
naamw. (m./v.) Uitspraak: [patri'ot] Verbuigingen: patriot|ten (meerv.) iemand die trots is op zijn vaderland en bereid is zijn vaderland te dienen Voorbeeld: `Hij koos voor het leger vanwege de opleidingsmogelijkheden en ontdekte d...
Dan is het helemaal onmogelijk om ze te onderscheppen. Daar moet je je geen illusies over maken. Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Defensie beschikt over 2 versies: Stinger Manpads (man portable air defense system): militair vuurt de raket vanaf de schouder af. Stinger Weapon Platform Fennek: de luchtverdedigingsversie van het Fennek-pantserwielvoertuig heeft op het dak een Stinger-lanceersysteem met 4 raketten.
Bereik: Tot 2.500 km. Snelheid: 1.200 km/h bij lancering en 880 km/h in kruisvlucht. - Kostprijs per raket: 1.309.500 euro. Een simpele rekensom leert ons dat de aanval van afgelopen nacht meer dan 77,2 miljoen euro heeft gekost.
Het gaat hierbij onder meer om Syrië, Pakistan, Iran en Noord-Korea. Behalve landen kunnen ook terroristische groeperingen of individuele terroristen interesse hebben voor dergelijke wapens.
Rusland heeft Kh-47M2 Kinzhal voor het eerst ingezet in 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog. In mei 2018 waren 10 MIG-31K voorzien van Kinzhal raketten. In december 2018 hadden vliegtuigen met Kinzhal raketten 89 missies gevlogen boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.
Kruisraketten worden weliswaar als een raket gelanceerd maar bij de baan die deze raketten volgen wordt de raket aangedreven doormiddel van een speciale motor die gebruik maakt van de zuurstof die langs de raket gaat. De Kruisraket is dus een soort onbemand vliegtuigje dat geleid wordt naar zijn doel.
Momenteel kost elke hypersonische raket ongeveer tientallen miljoenen dollars, zo meldt Reuters. Zowel Lockheed Martin als Raytheon Technologies werken voor de VS aan hypersonische wapens.
Sinds dit jaar vallen de Patriots onder het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando van de Landmacht. De Patriot-eenheden zijn onderdeel van het 802 Squadron. Dat is gestationeerd op de Luitenant-generaal Best Kazerne in Vredepeel, voorheen vliegbasis De Peel.
18 voertuigen(de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 340 in gebruik.
“Hypersonische raketten zijn snel, veel vlugger dan reguliere langeafstandswapens. Ze gaan zo'n tien tot twintig keer sneller dan het geluid, zo wordt er gezegd. Dat betekent dat de raketten pakweg twee kilometer per seconde afleggen. Die snelheid maakt het voor afweersystemen vrijwel onmogelijk ze te onderscheppen.
De Duitsers beschikten snel over de Freya radar, die de richting en afstand van een vijandelijk toestel bepaalde. Na de detectie gaf de Freya de volgtaak over aan een Würzburg-Riese radar die op zijn beurt de gegevens via een analoge computer (Kommandogerät) doorgaf aan de luchtafweer (Flak).