Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts.
Politie. In Nederland heeft de politie een tool beschikbaar gesteld waarmee je kan checken of je e-mail is gehackt en of andere privégegevens zijn verzameld door botnetwerken. De politie registreert alle opgerolde botnetten.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Als iemand je account hackt, breekt diegene via internet in in jouw privé-omgeving. Hackers kunnen inbreken in jouw accounts, zoals e-mail, sociale media of opslagplaatsen zoals Dropbox. Ze kunnen ook toegang krijgen tot je computer, tablet of smartphone.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek.
Vreemde sms-berichten of oproepen op een gehackte telefoon kunnen bestaan uit niet-verzonden berichten in de map concepten, vreemde sms-berichten van onbekende nummers in je inbox, een toename van het aantal spam-oproepen van onbekende bronnen en uitgaande oproepen op je apparaat die je niet herkent.
Kijk dan op www.politie.nl/checkjehack. Daar kun je jouw e-mailadres invoeren. Als de gegevens inderdaad zijn gestolen, krijgen je een mail in je inbox. "Word geen slachtoffer en doe vandaag nog de check", raadt de politie aan.
Op de website van de Nederlandse Politie is een thema Internetoplichting. Hier vind je ook de mogelijkheid om in lijsten met gebruikersnamen en wachtwoorden te zoeken die de Politie heeft buitgemaakt bij onderzoeken naar internetoplichting en cybercriminaliteit.
Vaak kunnen ze erg overtuigend zijn. Gegevenslekken: Hackers kunnen je e-mailgegevens hebben verkregen via een gegevenslek. Als je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan een hacker met één gecompromitteerd account toegang krijgen tot al die accounts.
We kennen allemaal de security-risico's van e-mail. Malware, spam, phishing, ransomware... vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken, helaas. Gelukkig zijn er verschillende tegenmaatregelen mogelijk: virusscanners, anti-spam en vooral de phishing filters zijn tegenwoordig behoorlijk effectief.
Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het 'darkweb'? Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
“Als ie uitstaat, kan ie ook niet gehackt worden en andere computers besmetten.” Volgens computerbeveiligingsexpert dr. Sjouke Mauw van de faculteit Wiskunde en Informatica is het na werktijd uitzetten van pc's geen oplossing. “Je vermindert slechts het tijdsframe waarbinnen een hacker kan aanvallen.
Als je vreemde pieken in je gegevensgebruik opmerkt, kan dit wijzen op spionage-apps. Als iemand je mobiele telefoon bespioneert, gebruikt diegene het netwerk om de verzamelde gegevens over jou te downloaden. Als je om de een of andere reden je gegevensgebruik niet bijhoudt, begin daar dan meteen mee.
Als je telefoon gehackt is, kun je er zeker van zijn dat de hacker kwaadaardige software op je telefoon heeft gedownload. Sommige hackers maken zelfs zelf malware waarmee het terugzetten in de fabrieksinstellingen kan worden omzeild door de functie Factory Reset Detection.
Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot alle online accounts die zijn gekoppeld aan dat telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten. Honderden Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geworden van hackers die hun 06-nummer overnemen, ook wel sim-swapping genoemd.
Op de website haveibeenpwned.com kan je controleren of jouw e-mailadres betrokken is geweest bij een datalek. Als dat zo is, is het raadzaam om het wachtwoord van de desbetreffende dienst te veranderen.
Scammers kunnen uw e-mailadres gebruiken om phishing-mail te versturen en toegang te krijgen tot andere accounts van u. Een andere reden waarom hackers uw e-mailadres willen hebben, is om uw persoonlijke gegevens of zelfs uw geld te stelen.
Meld u aan bij de pagina Geavanceerde beveiligingsopties van uw Microsoft-account. Selecteer Een nieuwe manier toevoegen om u aan te melden of te verifiëren kies vervolgens hoe u beveiligingscodes wilt ontvangen.