Tekort aan voedingsstoffen: bij een ontoereikende bloedvoorziening naar de spieren of te weinig mineralen in de voeding, kan er een tekort aan voedingsstoffen in de spieren ontstaan. Onvoldoende magnesium, calcium of kalium kunnen zorgen voor spierkramp in de benen.
Een tekort aan magnesium kan inderdaad de oorzaak zijn van vervelende krampen in je spieren. Het gebruik van een supplement is het proberen waard. Let hierbij wel op dat de maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen 250 milligram per dag is.
Watermeloen
Ze hebben een hoog kalium- en vitamine B6-gehalte, waardoor ze super effectief zijn tegen spierkrampen. Watermeloenen helpen je lichaam om eiwitten beter te absorberen. Eet dus een paar minuten voor je training een stuk watermeloen en je spieren zullen je dankbaar zijn!
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Veel mensen zweren bij zo'n stuk zeep onder de lakens om rusteloze benen en nachtelijke spierkramp tegen te gaan, waarbij de ouderwetse Sunlight zeep nog het beste zou werken. Je legt de zeep - zonder verpakking - onder je laken op het matras en je klachten verdwijnen.
Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren. Magnesium ontzuurt spiercellen na een intensieve training. Via de huid wordt de magnesium snel en diep in de cellen opgenomen. Na enkele minuten doet het zijn werk en voel je de ontspanning.
Daarnaast speelt het een rol in ons zenuwstelsel. Vul daarom je voedingspatroon aan met een magnesium supplement wanneer je krampen of andere magnesium gerelateerde klachten hebt. Neem 50-250mg elementair magnesium chelaat (zoals magnesium tauraat) op dagelijkse basis om je magnesiumstatus op peil te houden.
Mensen die in magnesiumbalans zijn hebben veel minder kans op kramp. Om in balans te komen, en te blijven, is het belangrijk om elke dag wat extra magnesium te gebruiken. Wij adviseren hierbij magnesium malaat tabletten, omdat deze vorm van magnesium het beste wordt opgenomen in het spierweefsel.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Bananen zitten vol met kalium en worden vaak gezien als hulpmiddel tegen kramp, maar er is heel weinig bewijs dat het echt werkt. De meeste mensen hebben meer dan genoeg natrium (zout) in hun normale voedingspatroon.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Word je toch nog wakker met kuitkramp? Ga snel uit bed en leun voorover met je handen tegen de muur. Strek je been naar achteren - zorg dat je voet en hiel op de grond blijven staan. Blijf zo staan tot de kramp wegtrekt.
Relatief onschuldig, maar toch enorm vervelend, zeker midden in een wedstrijd. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen én te verhelpen. Lees hier wat je kunt doen bij kramp. Kramp is het voortdurend samentrekken van een spier.
Regelmatig en voldoende bewegen zorgt voor een betere doorbloeding en ook dat kan de klachten verminderen. Intensief sporten kort voor het slapen wordt afgeraden omdat het de rusteloosheid in de benen vergroot. Laat sowieso 1 uur tussen bewegen en slapengaan.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Kramp ontstaat meestal tijdens of na een inspanning, wanneer een spier overbelast of uitgeput is. Kramp kan ook ontstaan door een verkeerde houding, te strakke kleding of bepaalde tekorten. Sommige mensen worden 's nachts wakker van kramp, dit noem je nachtelijke spierkramp.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Welke medicijnen worden gebruikt bij spierkrampen? Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion. Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Voel je je onrustig, heb je moeite je te ontspannen en krijg je je benen maar niet stil? Leg dan eens een ouderwets stuk zeep onder je lakens voor je naar bed gaat.