112NL is de officiële app van de Nederlandse noodhulpdiensten politie, brandweer, ambulance en Koninklijke Marechaussee. Als u in een noodsituatie 112 belt via de 112NL app, dan stuurt u extra gegevens naar de meldkamer, zoals uw locatie.
Doorgeven waar en welke hulp nodig is
welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar.
Een alarmnummer of noodnummer is een telefoonnummer om de hulpdiensten (zoals politie, ambulance en brandweer) snel te kunnen spreken. In elk land van de Europese Unie, en een aantal andere Europese en niet-Europese landen, geldt 112 als alarmnummer.
Bel alleen 112 in levensgevaar
Bel dan overdag je eigen huisarts voor overleg. De huisarts bepaalt aan de hand van jouw verhaal of ambulancezorg alsnog nodig is of dat je kunt langskomen. Heb je buiten kantoortijden medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Bel dan de huisartsenpost.
Is er geen spoed, maar heeft u wel politie nodig? Bel dan 0900-8844. Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Als u belt met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Jaren geleden kon dit noodnummer enkel gebruikt worden via gsm, maar vandaag de dag kan je met elk toestel naar "112" bellen. Je komt dan terecht in de provinciale 100-centrale. Over enkele jaren zullen de noodnummers "100" en "101" verdwijnen en zal enkel het noodnummer "112" nog blijven bestaan.
Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat u 112 soms even niet kunt bereiken.
112 is het landelijke alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance bij spoedeisende situaties. Het nummer is gratis en kan met elke telefoon gebeld worden. Bel 112 alléén als elke seconde telt!
Wil de politie dan nog geen actie ondernemen en ben jij ervan overtuigd dat er voldoende bewijs is? Dan kun je een klacht indienen bij de politie of meteen naar de Officier van Justitie gaan. Deze bepaalt dan wat de politie moet doen.
Het Politie WhatsApp nummer is 06 – 12 20 70 06. Het is handig om dit nummer bij de contacten in uw telefoon op te nemen. Hoe werkt het?
Dat kunnen heel veel soorten strafbare feiten zijn, zoals moord en doodslag, wapenhandel, drugshandel, geweld op straat of brandstichting. U kunt ook melden over fraude met creditcards, verzekeringen, de belasting, sociale premies of uitkeringen. Via 0800-7000 of online.
De operatoren aan de andere kant van de lijn kunnen zo meteen de juiste hulpdiensten ter plaatse sturen. Ook wanneer je slachtoffer of getuige bent van een inbraak, agressie of gevecht kun je 112 bellen, al is het nummer 101 efficiënter voor wie dringend de politie nodig heeft.
Bel direct 112 en lees hieronder wat je verder moet doen.
Via de app 112NL kun je appen én sms'en naar de alarmcentrale. Door de app te gebruiken, krijgt de alarmcentrale direct allerlei informatie. Bijvoorbeeld je naam en welke hulpdienst je nodig hebt. De app is er voor Android en iOS.
Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie; Bij de politie wil de centralist als eerste weten: Wat is er aan de hand?
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
Als je dringend de politie, de brandweer of een ambulance nodig hebt, mag je naar de noodnummers 112, 100 of 101 bellen.
Wie vandaag het nummer 900 belt, krijgt een bandje te horen dat het nummer niet meer in gebruik is. ' Het Europese noodnummer 112 bestaat al lang. In 1991 beslisten de Europese lidstaten dat in heel de Europese Unie één nummer wenselijk was, zodat mensen ook op reis steeds hetzelfde nummer kunnen bellen.
101: Politie
Dit bel je voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, bij een verdachte situatie, als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak (voor niet-dringende politiehulp neem je contact met het plaatselijke politiekantoor).
Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.