Polyester. Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten.
Heeft u een polyester tent en lekt er water door de naden of het tentdoek? U kunt de naden en het tentdoek waterdicht maken door te impregneren met de Sprayhood & Tent Protector van Ultramar.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Beste regenjas topkwaliteit: Patagonia Torrentshell
De waterdichte en winddichte kledingstukken zijn verkrijgbaar voor zowel dames als heren en in héél wat mooie kleuren! Ze zijn te dun voor kouder weer, maar als je er een warme sweater of pull onder draagt kun je deze jas in elk seizoen gebruiken.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Waterdichte stof kan op verschillende wijze geproduceerd worden. Er zijn sommige stoffen en materialen die van nature waterdicht zijn, zoals rubber en plastic. Anderen hebben beschermende, waterdichte coatings, zoals zeildoek, of zijn gelamineerd met dunne, waterdichte folies.
Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig). In de praktijk worden beide termen echter nogal eens naast elkaar gebruikt.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Je kunt zowel 65%/ 35% katoen en 100% polyester prima in de wasmachine wassen. Bovendien is het een fabel dat je het materiaal niet zou kunnen strijken, omdat dit te heet wordt. Het is aan de andere kant wel belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Harmisol vloeibaar kun je gebruiken om wasbare textiel en kleding vuil- en waterafstotend te maken. Op deze manier maak je in een handomdraai skikleding, regenkleding, broeken, jassen, tentdoek, zonweringen en parasoldoek waterdicht.
Het opnieuw impregneren van een regenjas
Impregneer de jas dan om deze weer waterafstotend te maken. 1. Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten.
Twee sneldrogende stoffen zijn linnen en nylon. De enige twee nadelen hiervan zijn dat linnen in de regen sneller doorschijnt (dus ga vooral niet voor wit), en dat nylon slecht ademt, waardoor je sneller last krijg van zweetluchtjes. Je kunt daarom ook voor stoffen gaan die water goed absorberen, zoals katoen of zijde.
Op dit moment worden Olefin en Sunbrella gezien als de beste soorten buitenstof. Zij scoren zeer goed op basis van de criteria en zijn daarom beide buitengewoon goede stoffen.
Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden.
Het verschil tussen waterbestendig en waterdicht zit in het materiaal. Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm. Sommige donsjassen houden je warmer dan andere, dit hangt af van de vulkracht en de hoeveelheid dons in je jas - hoe hoger het nummer, des te warmer is de jas.
Het mooie en goede merk Jack Wolfskin wordt ontwikkeld in Duitsland, dit is natuurlijk de beste omgeving om de kleding uit te proberen gezien alle bossen en bergen. Dus dan kan je er wel vanuit gaan dat deze producten zeer goed getest zijn en super goed zijn voor outdoor activiteiten.