PET staat voor Poly EthyleenTereftalaat en is een polyester. PET is een kunststof dat onder verhitting gemakkelijk is te vormen. PET is volledig recyclebaar, maar voor het behoud van eigenschappen is in veel gevallen extra bewerking noodzakelijk.
Het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP) zit in frisdrankflessen. Het maakt de fles doorzichtig en het is sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de 'bubbels' in dranken).
PET-verpakkingen zijn volledig recyclebaar. Hiervoor worden PET-flessen van inzamelcentra naar een recyclingfabriek gebracht. Om het transport zo duurzaam en efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden de PET-flessen tot balen geperst en in een recyclecentrale tot kleine stukjes gemalen.
PET. PET (polyethyleentereftalaat, ook afgekort als PETP) is een dun en vaak doorzichtig plastic waarvan de flessen van water en frisdranken gemaakt worden, de bekende PET-flessen. PET wordt daarnaast ook gebruikt om textiel van te maken. Je vindt het bijvoorbeeld in regenkleding en fleecevesten.
Code 1: PET of PETE
Deze code staat voor polyethyleentereftalaat en wordt vooral gebruikt voor frisdrank- en waterflessen. PET plastic is bedoeld voor eenmalig gebruik, omdat bij hergebruik het aantal bacteriën snel kan toenemen in de fles.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic. Het erge is: dit product heeft u waarschijnlijk dagelijks in uw handen. Het materiaal wordt namelijk gebruikt voor het maken van water- en frisdrankflessen.
PET-materiaal (chemisch bekend als polyethyleentereftalaat) is een polyester met een relatief hoge dichtheid en wordt vervaardigd door Ensingerals halffabrikaat voor verspaning. PET is verkrijgbaar of als een amorfe of als een semi-kristallijne thermoplastische kunststof.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
PET-flessen die we nu nog kennen, zijn gemaakt op basis van aardolie. Het nieuwe materiaal daarentegen is volgens Coca-Cola 100% plantaardig. Voor de nieuwe fles is gebruik gemaakt van twee verschillende technologieën. Een daarvan is een plantaardig materiaal genaamd paraxyleen (bPX), gemaakt met suiker uit maïs.
De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.
PET-flessen kunnen niet onbeperkt worden gerecycled op de manier waarop dat nu gebeurt. Na zes keer 'mechanisch recyclen' is de kwaliteit van het plastic te ver gedaald om nog hoogwaardig te hergebruiken.
De reden waarom deze stof veel gebruikt wordt is het feit dat het een zeer goed thermoplast is en dus zeer eenvoudig vervormbaar onder verhitting. Op gebied van recycling is dit belangrijk, maar ook voor het gemak van de vormgeving.
De meeste frisdrankflessen worden gemaakt van korrels polyethyleentereftalaat; daar komt de afkorting PET in petfles vandaan. De korrels worden gesmolten en in een mal gespoten.
Het materiaal is doorzichtig doordat er geen licht wordt verstrooid. transparant Door PET te 'verstrekken' worden de ketenmoleculen in een of meer richtingen georiënteerd. Daarbij ont- staan slechts kleine kristallen (rood) die het licht ver- strooien, waardoor het mate- riaal toch transparant is.
De stof polyester is een lichte en gladde stof die zacht aanvoelt. Het is duurzaam en vormvast. Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen.
Een pvc luchtzak van 30 liter weegt 500 gram, een nylon model van 10 liter 100 gram, een PET fles van 1,5 liter 50 gram, een PET fles van 5 liter 150 gram.
Uiteraard voldoen wij aan alle nationale en Europese voorschriften inzake kunststoffen en kunnen je verzekeren dat al onze producten die in België verkocht worden geen hormoonverstorende stoffen bevatten en BPA-vrij zijn.
Code 1 - Polyethyleentereftalaat of PET/PETE
Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig. Hergebruik kan, maar let op met hoge temperaturen. Het plastic kan dan een kleine hoeveelheid BPA afgeven. Waterflesjes die een tijdje in de zon hebben gestaan, kun je dus beter weggooien.
Producten met weekmakers zijn van zacht kunststof dat vettig aanvoelt en een (soms sterke) chemische geur heeft. Maar niet alle weekmakers zijn schadelijk.
Waarom een glazen drinkfles? Glas is een milieuvriendelijk materiaal wat goed gerecycled kan worden. Het is puur en geeft geen smaakjes of geurtjes af en neemt deze ook niet op. Glazen flessen zijn, net als RVS drinkflessen, vrij van schadelijke stoffen en gemakkelijk schoon te maken.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.