Op 1 mei is het in België de Dag van de Arbeid. Dit is een herdenkingsdag voor de arbeidersbeweging. Het is een officiële feestdag en voor veel mensen een vrije dag.
Naast je jaarlijkse vakantie heb je recht op volgende wettelijke en decretale feestdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari) Paasmaandag (variabel) Feest van de Arbeid (1 mei)
De Dag van de Arbeid (in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België, Aruba, Curaçao en Suriname elk jaar op 1 mei plaats.
Dat 1 mei bij ons geen officiële feestdag is, heeft deels te maken met Koninginnedag. Die viel van 1949 tot en met 2013 op 30 april, precies een dag voor de Dag van de Arbeid. Daarnaast hebben wij in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden minder bloederige confrontaties gehad dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje.
Jaarlijks zijn er tien wettelijke feestdagen. Deze niet-gepresteerde dagen worden betaald door de werkgever. In principe is het verboden om op een wettelijke feestdag te werken.
Jaarlijks staat 1 mei in het teken van de Dag van de Arbeid. De dag wordt in een groot deel van de wereld gevierd. In Nederland is het (nog) geen nationale feestdag. Voor het ontstaan van de Dag van de Arbeid gaan we terug naar het jaar 1889.
De nationale feestdag van België wordt gevierd op 21 juli. Het is de dag waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. De eedaflegging was het sluitstuk van de intrede van Leopold I in België.
Paasmaandag, de dag na Pasen (dat op zijn beurt valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente) Dag van de Arbeid, 1 mei. Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, veertig dagen na Pasen. Pinkstermaandag, de dag na Pinksteren (dat op zijn beurt vijftig dagen na Pasen valt)
Minder dagen dan België en Duitsland
Terwijl Nederland acht nationale feestdagen telt, hebben buurlanden zoals Duitsland en België respectievelijk negen en tien feestdagen.
Frankrijk kent de volgende feestdagen: 1 januari (nieuwjaarsdag) 1 mei (Dag van de Arbeid) 8 mei (Bevrijdingsdag)
Nederlanders hebben minste betaalde vrije dagen
Dus wie 40 uur per week werkt, heeft recht op 160 vrije uren per jaar, wat neerkomt op vier weken. Dat is hetzelfde aantal als in onze buurlanden en in bijvoorbeeld Spanje en Italië. Andere landen, waaronder Frankrijk, Luxemburg, Zweden en Denemarken, hebben meer vrij.
1 Mei is jaarlijks de dag van de arbeid. Het is de feestdag van de arbeidersbeweging. De dag werd in het leven geroepen in 1890 als strijddag voor de achturen-werkdag.
"Dat komt deels doordat Koninginnedag voorheen op 30 april viel en wij voornamelijk op kerkelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen vrij zijn." Daarnaast zegt de bond dat ons poldermodel een belangrijke reden is voor het relatieve gebrek aan aandacht voor de Dag van de Arbeid.
Dodenherdenking: Donderdag, 4 mei 2023.
In België is Hemelvaart niet één, maar twee keer per jaar een wettelijke feestdag. De eerste keer is veertig dagen na Pasen.
Op 11 juli viert Vlaanderen het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Op die dag wordt op verschillende plaatsen in Vlaanderen de Vlaamse vlag uitgehangen en het Vlaams volkslied gezongen.
Maar 100 jaar na de eerste 1 mei in 1889 was er in de jaren negentig, althans in Nederland, niet veel meer over van het oorspronkelijke elan van de Dag van de Arbeid. In andere landen was 1 mei intussen wel een nationale vrije dag geworden.
Op woensdag 3 mei vieren we de Internationale Dag van de Persvrijheid. De komende weken besteedt de NVJ volop aandacht aan de betekenis van persvrijheid.
In veruit de meeste landen wordt de Dag van de Arbeid op 1 mei gevierd. Ook bij ons in Nederland is dat de officiële datum van het feest. Opvallend genoeg is dat niet het geval in Noord Amerika, terwijl daar juist de traditie vandaan komt om op die eerste dag van mei het feest van de arbeid te vieren.