De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).
De grootste kans heb je tussen 18 uur 's avonds en 5 uur 's nachts, met een piek tussen 21 uur en 23 uur. Hoe dieper in de natuur, hoe minder omgevingslicht, hoe mooier het noorderlicht.
Er is kans op poollicht voor Nederland en België als er een Kp van 7 verwacht word in de uren rond middernacht. De voorspelling wordt elke dag bijgewerkt en is afkomstig van de NOAA SWPC.
Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt. In de rustige periode (rond 2030) is de kans om het noorderlicht in Nederland te zien erg klein. Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien.
De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
De beste plek om het noorderlicht in Finland te zien is Lapland, in het uiterste noorden van het land. De kansen zijn het grootst in de zogenaamde “Aurora-zone” – tussen 66 en 69 graden noorderbreedte. Als je verder naar het zuiden reist nemen de kansen af.
De aurora borealis manifesteert zich in een enorme ring boven de geomagnetische noordpool van de aarde, die de aurora-ovaal wordt genoemd. Het noorden van Noorwegen ligt midden in die zone en daardoor is het noorderlicht hier in de winter bijna elke avond en vrijwel overal te zien.
In het noorden van Finland bewonder je het noorderlicht al vanaf het moment dat de zon onder gaat, nadat het hoogzomer 24 uur licht is gebleven. Dat betekent dat je vanaf eind augustus het noorderlicht in Lapland kunt spotten. In Fins Lapland wordt deze periode tussen eind augustus en september ook wel 'Ruska' genoemd.
Vanuit verschillende plaatsen in Nederland stuurden mensen foto's van het noorderlicht naar ons op. Dat het licht zo zuidelijk zichtbaar was, is volgens NOS-weervrouw en meteoroloog Willemijn Hoebert vrij zeldzaam. "Om het licht te zien moet je naar de noordelijke horizon kijken", tipt Hoebert.
My Aurora Forecast is de beste app om het noorderlicht te zien.
Begin met 800 en als het erg donker is, kun je overgaan naar 1600 of 3200. Sluitertijd: een langere sluitertijd maakt je foto ook lichter. Kies over het algemeen voor 10-30 seconden. Als het noorderlicht snel beweegt, kan een lange sluitertijd de foto wazig maken.
Het liefst hangt er geen enkele wolk in de lucht die jouw zicht kan ontnemen op het Noorderlicht. Overigens is het niet zo dat het Noorderlicht helemaal niet te zien is als er bewolking in de lucht hangt, maar hoe helderder de lucht, hoe mooier het licht te zien is.
Er ligt wel een groot verschil in het noorderlicht kunnen zien of het noorderlicht kunnen bewonderen. Het noorderlicht is in Nederland (als het er al is) niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Alleen een hele gevoelige fotocamera kan het noorderlicht vanuit Nederland vastleggen.
Op de gehele hoge breedtegraad is er poollicht te zien bij een Kp-waarde van 4. De hele gemiddelde breedtegraad (en dus ook Nederland en België) hebben een Kp-waarde van 7 nodig. De lage breedtegraden hebben Kp8 of zelfs Kp9 nodig.
In Nederland is kans om het noorderlicht te zien als een krachtige uitbarsting aan het oppervlak van de zon heeft plaatsgevonden. Daarbij geldt: hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans om het te zien. Favoriet zijn dan ook de Waddeneilanden.
Zo'n sterke zonnewind, ook wel een zonnestorm genoemd, vergroot de kans dat het noorderlicht ook in Nederland zichtbaar is. In principe kan dat overal in het land voorkomen, maar het natuurverschijnsel is gewoonlijk het beste te zien op locaties met weinig lichtvervuiling.
Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Finland is namelijk het Noorderlicht. Zo kun je onder andere in Helsinki het Noorderlicht zien, maar ook vanaf andere plaatsen en dorpen in het land kun je dit natuurverschijnsel aanschouwen.
Je kunt het noorderlicht in Rovaniemi namelijk spotten van augustus tot april!
Meer over het noorderlicht. De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur 's avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter.
Eén van de mooiste delen van Lapland is het zuiden van Fins Lapland. Dit gebied is nog relatief rustig en onontdekt. In deze regio valt de meeste sneeuw van heel Finland, waardoor de bossen hier maandenlang worden omgetoverd tot een waar winters sprookje.
Als het noorderlicht goed met het blote oog te zien is kun je het in sommige gevallen dus redelijk goed fotograferen (of zelfs filmen) met je telefoon. Verwacht echter geen verbluffende resultaten. Vaak is het resultaat korrelig, onscherp of zijn de foto's te donker.
Je kan het Noorderlicht filmen. De beste manier om dat te doen, is door een timelapse te maken van het Noorderlicht.
Met een Android
Zet de flits uit. Stel uw ISO-instelling in op 1600 en hoger (beter voor omgevingen met weinig licht). Zorg ervoor dat de witbalans is ingesteld op ongeveer 3200K, waardoor uw foto er natuurlijker uitziet. Gebruik een langere sluitertijd en pas deze aan aan de helderheid van het noorderlicht.
· Gebruik een lange sluitertijd. Als het noorderlicht zwak is, is een langere sluitertijd (15-25 seconden) nodig dan wanneer het noorderlicht sterk is en met hoge snelheid danst. Probeer in dit laatste geval de sluitertijd onder de 10 seconden te houden voor de scherpste foto's.
Speed op 10 (of zo hoog als ie kan) ISO op 1600 of 3200 hier kan je een beetje mee spelen. Vervolgens zet je de timer op 2 of 5 sec. zodat je bij het indrukken van de sluiterknop niet de camera beweegt en je krijgt een prachtige foto. Bij de IPhone werkt het vaak al automatisch met de nachtstand.