Het Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde is van mening dat men het gebit grondig dient te poetsen, en dit zowel voorafgaand aan het slapengaan als ten minste één keer overdag. U kunt uw mondhygiënist om specifiek advies vragen: het aantal keren dat u de tanden moet poetsen kan immers verschillen per gebit.
Wanneer je slechts 1 keer per dag je tanden poetst, hopen de bacteriën gedurende de dag te veel op. Daarnaast wordt er niet genoeg fluoride op het gebit aangebracht op deze manier. En dit kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld gaatjes in het gebit. Wanneer je drie keer per dag gaat poetsen, kan dit ook te veel zijn.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen.
Het advies is om twee keer per dag uw tanden te poetsen, hoe langer de bacteriën in uw mond zijn hoe meer kans het heeft om zich te vermenigvuldigen. Tijdens het slapen wordt er minder speeksel aangemaakt. Het speeksel draagt echter bij aan de reiniging van de mond en helpt dus ook bij het verwijderen van bacteriën.
Tandplakverklikker gebruiken
Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. Aan de rode plekken in de mond kunt u zien waar de tandplak nog niet is weggepoetst.
'Met een gezond gebit kan je prima twee weken niet poetsen' - EenVandaag.
Poetsen direct na het ontbijt moet daarom worden vermeden. Als je daarentegen je tanden poetst voor het ontbijt, helpen de minerale stoffen in de tandpasta om je tanden beter bestand te maken tegen de zuuraanval1. Na het ontbijt kun je een suikervrije kauwgom kauwen.
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
2. Hoe lang moet je je tanden poetsen? De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat er nauwelijks verschil is tussen het tanden poetsen met of zonder tandpasta. In beide gevallen wordt ongeveer de helft van de tandplak weggepoetst. Echter wordt het niet aangeraden om tanden te blijven poetsen zonder tandpasta.
Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Of beter gezegd, het is niet erg als je je tanden niet poetst vlak voordat je naar bed gaat. Zo lang je maar niks eet of drinkt na de laatste keer tandenpoetsen. 's Nachts zijn je tanden namelijk kwetsbaarder voor bacteriën, omdat je minder speeksel aanmaakt dat je tanden beschermt.
"Simpelweg twee keer per dag tanden poetsen: een keer na je ontbijt, en een keer voor het slapen gaan", zegt Merkx. "Dan heb je de tandplaque waarin bacteriën groeien grotendeels onder controle. De deelsnelheid van de bacteriën in onze mond is twee à drie dagen. Dus een keertje overslaan is niet zo erg."
Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur. Door de inwerking van het zuur in combinatie met het borstelen slijt je tandglazuur sneller dan normaal.
Water kan geen kwaad
Zelfs in melk zitten suikers die door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Met een tube tandpasta kun je 1 maand poetsen. De kwalitatief goede 'reguliere' tandpasta's waarmee wij ons vergelijken, zijn al snel €5 – €6 per tube.
Er is wel enig bewijs dat het naspoelen van de tandpastaresten met een slokje water gedurende 1 minuut kan leiden tot minder gaatjes, áls je het mengsel uitspuugt na die minuut.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Het is juist niet goed om vaker dan twee keer je tanden te poetsen. Hoe vaker je tandenpoetst, hoe meer kans je hebt op beschadiging. Na een poetsbeurt is het belangrijk dat je glazuur de kans krijgt om te herstellen. Door 3 keer of vaker te poetsen op een dag, krijgt je gebit hier geen mogelijkheid toe.
Er blijven altijd bacteriën en zuren in je mond aanwezig na het poetsen en om alles weg te krijgen is 2 keer poetsen simpelweg beter dan 1 keer. 's Morgens om de achtergebleven bacteriën en je slechte adem weg te poetsen, 's avonds om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën de nacht doorbrengen in je mond én ...
Te lang poetsen is slecht voor je tanden
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd.
In groenten en fruit zitten genoeg vezels en vitaminen die belangrijk zijn voor ons gebit. Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten.
Je tanden hebben vooral profijt van vetoplosbare vitamines zoals A, D en K2. Vitamine A maakt groeifactoren aan die nodig zijn voor de groei en het herstel van botten en tanden. Je vindt deze vitamine in vette vis, orgaanvlees en volle melkproducten.