Moderne PV panelen zijn thans zo'n 300 WP (Mono en Poly Kristalijn) en brengen, indien goed geplaatst en zuid gericht, 270 kWh per jaar op. Dat betekend dat we 5293 kWh : 270 kWh = 20 PV panelen moeten plaatsen om met deze woning tot nul op de meter te komen.
In Nederland zal een gemiddeld gezin bijvoorbeeld 3500 kWh per jaar verbruiken en hiervoor heb je dus een zonnepanelen installatie voor nodig van 4100 Wp (3500 kWh x 0.85 = 4100 Wp). Gebruik je hier zonnepanelen voor met een vermogen van 295 Wp, dan heb je in totaal 14 zonnepanelen nodig.
Een vuistregel bij zonnepanelen is om het vermogen van het zonnepaneel x 2,5 te doen om het dagelijkse opgewekte vermogen te berekenen. Om terug te rekenen naar het benodigde vermogen moeten we dan dus die 1.908Wh delen door 2,5 en dat is 763,20Wp aan zonnepaneel-vermogen.
Om echt nul op de meter te hebben, moet je ook je huishoudelijke apparaten van duurzame energie voorzien. Daar zijn extra maatregelen voor nodig (bijvoorbeeld meer zonnepanelen). Wil je je bestaande huis verbouwen of is er groot onderhoud nodig? Maak dan een renovatieplan waarmee je je woning energieneutraal maakt.
Als je uitgaat van een ideale hellingshoek (van ongeveer 35 graden) en je gaat uit van een gemiddelde zonnepaneelgrootte van zo'n anderhalve vierkante meter, dan kun je erop rekenen dat je ongeveer 2,5 vierkante meter dakoppervlak per zonnepaneel nodig hebt.
Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt.
Om voor dit bedrag in aanmerking te komen, moeten de energieprestaties van de woning voor langere tijd gegarandeerd worden – voor minimaal 10 jaar. De kosten van een nul-op-de-meter renovatie bedragen gemiddeld 15.000 euro.
Bij een nul op de meter woning wekt u uw eigen energie op en maakt u geen gebruik van gas.Daarnaast is uw woning ook enorm goed geïsoleerd, waardoor u weinig warmte verliest. Deze kenmerken van opwekking en minder verbruik zijn een stuk beter voor de natuur. Er worden namelijk geen brandstoffen meer verbruikt.
Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0, wat energieneutraal betekent. Een Nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.
Wil je meer dan die 500 W genereren, dan moet je een aparte groep (laten) aanleggen. Deze aparte groep moet dan niet toelaten dat er verbruikers op aangesloten worden; er mogen alleen maar vermogen genererende zonnepanelen op aangesloten worden.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom.Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Ter verduidelijking: stel uw jaarlijkse stroomverbruik is 4000 kWh en u bent geïnteresseerd in zonnepanelen van 350 Wp. In dat geval heeft u 4000 x 1,1 = 4400 gedeeld door 350 = 12,6 zonnepanelen nodig.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 6 jaar kunt terugverdienen.
Het gemiddelde stroomverbruik zonder gas ligt op 5.430 kWh stroom per jaar. De gemiddelde kosten voor stroom per jaar hangt uiteraard af van de grootte van uw huishouden en de mate van het verbruik. De verbruikskosten voor een woning zonder gas liggen gemiddeld op € 3.437,- per jaar.
Er is een mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren zonder netaansluiting. Een oplossing met behoorlijk wat voordelen, dit soort aansluitingen worden 'off grid systemen' genoemd.
Bij bedrijfsmatig gebruik van stroom (3 fases) werd in het verleden de aarde gebruikt als nul, deze installaties zijn nog te herkennen aan de zwarte platte stekkers aan de machines, heeft men nog een dergelijke installatie is het ook nog toegestaan (wel niet veilig) om de aarde als nul te gebruiken.
De nuldraad of de nulleider is de draad die meestal elektrisch gekoppeld is met de aarde, hij wordt daarom ook wel de neutrale geleider genoemd. Omdat de nuldraad elektriciteit terugleidt staat deze onder spanning, het is daarom belangrijk dat je de draad niet aanraakt, tenzij de stroom eraf is gehaald natuurlijk.
De fasedraden voeren dus steeds stroom voor 33% van de tijd, maar die stroom gaat steeds retour door de nulleider. De nulleider voert dus voor 100% van de tijd stroom. Deze stroom is dus 3x zo groot als de stroom door elk van de fasedraden.
Slimme meters blijken niet altijd feilloos te werken. Bij een steekproef door keuringsinstantie Kiwa kwam naar voren dat duizenden gasmeters het verbruik niet goed registreren. Sommige elektriciteitsmeters gaven tot wel drie keer te veel kilowattuur door.
Een elektriciteitsaansluiting blijft dus nodig, ook als het gemiddelde energieverbruik nul is, of zelfs nog lager. Een huis zonder aansluiting op het elektriciteitsnet moet alle energie die u nodig heeft, zelf opwekken. Ook moet u de energie die is opgewekt, opslaan totdat u de energie nodig heeft.
In een nieuwe woning zijn zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp een slimme verwarmingsinstallatie. ⇒ Welke warmtepomp kies ik het best? Geothermische warmtepompen (grond-grond en grond-water) zijn de beste keuze. Zelfs tijdens de wintermaanden behalen ze het hoogste rendement.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Gemiddelde kosten zonnepanelen 2023
Een set van 10 zonnepanelen kost in 2023 gemiddeld ongeveer €6.900 inclusief omvormer en installatie. Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen compleet vervallen en hoef je deze dus ook niet meer terug te vragen. De prijs die je hier ziet is dus de complete prijs.
Micro-omvormers worden steeds vaker toegepast bij zonnepanelen.Ze zijn kleiner dan normale omvormers en bieden in bepaalde situaties veel voordelen ten opzichte van de grote omvormers. Een micro-inverter is namelijk in staat om de maximale opbrengst uit een zonnesysteem te halen.