Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, als die maar goed waterdoorlatend is. Een zonnig plekje is voor het knoflook planten heel belangrijk. Splits de bollen in teentjes en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed.
Om een knoflook te laten groeien wordt 1 teen in de grond geplaatst. Deze teen zal uitgroeien tot een hele nieuwe bol vol tenen. Knofloken kunnen op twee momenten in het jaar worden geplant. Wanneer in oktober-november wordt geplant zal dit over het algemeen grote bollen opleveren.
De knoflook moet goed nat blijven om te kunnen groeien. Geef daarom water bij droogte. De knoflook kan ook wat extra kalium en stikstof gebruiken om nog beter te kunnen groeien. De knoflook groeit heel goed in het zonnetje, plant de tenen dus op een zonnige plek in de (moes)tuin.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.
Het is een wortelgroente en die hebben nu eenmaal veel kalium nodig. Knoflook heeft 100 tot 150 g stikstof per 10 m² nodig (komt bijvoorbeeld overeen met 1,3 kg gedroogde organische mest), die het beste in drie keer kan worden gegeven. Dit is eigenlijk niet zoveel in vergelijking met prei of koolgewassen.
Het beste moment om Knoflook te planten is de herfst en de vroege winter. Eens de vorst in het land is plant je best geen teentjes Knoflook meer. We planten al in het najaar voorafgaand op het oogstjaar omdat het zo een 6 tot 8 duurt maanden om een volwaardige lookbol te hebben.
Het meest ideale is natuurlijk om een ui of teentje knoflook te gebruiken dat er nog altijd goed uitziet. Om te voorkomen dat ze schieten, bewaar je ze best in goede omstandigheden: in een droge, donkere ruimte waar het niet te warm is. Laat ze bovendien niet te lang liggen.
De herfst is de beste tijd om knoflook te planten en dan vooral in de maanden oktober en november. De teentjes hebben namelijk minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan. Knoflook kweken is makkelijk en ook leuk om te doen.
Doordat het in het voorjaar nogal eens regent, zakt de stikstof naar diepere lagen en omdat knoflook maar Tot hooguit 25-30 cm diep wortelt, kunnen de wortels er dan niet meer bij.
Planten uit de lookfamilie (knoflook, ui, bieslook, prei etc.) maken planten uit o.a. de rozenfamilie (roos, appel, aardbei etc.) namelijk een stuk gezonder waardoor ze meer resistent zijn tegen ziektes en plagen. De lookfamilie schrikt ook nog eens ongewenste bezoekers af (slakken, bladluis en mieren).
Knoflook binnen
Wilt u de bollen binnen in een pot kweken, dan is april daarvoor de aangewezen tijd, want dan kunt u de knoflook in augustus oogsten. Gebruik een ruime (terracotta) pot, hydrokorrels en goede potgrond. Plant de tenen 5 centimeter diep met het puntje naar boven en zet de pot op een zonnige plek.
Voor de teelt van knoflook moet de grond een goede structuur hebben en niet te lang nat blijven. Maar ze mag ook niet te lang droog blijven, voor een goede ontwikkeling van plant en bol is een luchtige en humusrijke grond met daarin wat rijpe compost daarin ideaal.
Knoflook bloeit met paarse bloemen, de bloemen zijn hermafrodiet, ze bevatten zowel de mannelijke als de vrouwelijke delen, en worden door insecten zoals hommels en bijen bestoven. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen worden toegevoegd als garnering aan salades.
Een knoflookvlecht is een nette manier om je knoflook te bewaren. Het vlechten van knoflook heeft echter meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk. Je kunt ook gemakkelijk een teentje of twee pakken wanneer je wat nodig hebt en de knoflook blijft langer vers doordat de lucht er beter omheen kan stromen.
Zowel het loof als de lookteentjes kan je verwerken in je gerechten. Is de look echt piepjong dan hoef je de teentjes zelfs niet te schillen.
Zo kun je knoflook enkele weken bewaren. Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
De bittere smaak wordt door het blancheren namelijk verminderd, waardoor je geen wrange smaak in je mond overhoudt.
Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten. Knoflookbollen worden in hun geheel gedroogd. Het verschil met de andere uien is dat knoflook niet bestaat uit "rokken", maar is opgebouwd uit verschillende kleine "teentjes" die samen een bol vormen,verpakt in een papierachtig omhulsel.