Kinderen van 4 tot 10 jaar hebben elke dag zuivel nodig. Maar hoeveel zuivel per dag dan precies? Zo'n 2 tot 3 melkproducten – zoals halfvolle en magere melk, yoghurt of kwark – en 1 plak kaas (30+) per dag. Zuivel kun je nemen bij het ontbijt, de lunch of als nagerecht.
Vanaf 1 jaar
Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Dat zijn bijvoorbeeld 2 kleine bekers melk en een schaaltje yoghurt. Hiermee krijgt je kindje al het grootste deel van het eiwit en de calcium binnen die het nodig heeft.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Een schaaltje halfvolle of magere yoghurt of magere kwark is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (150 ml) is genoeg voor je kind. Maak om te variëren eens een bevroren yoghurt, oftewel frozen yoghurt.
" Yoghurt heeft zijn plaats verdiend als waardevolle toevoeging aan de dag van een kind en biedt een breed scala aan voordelen die het welzijn kunnen ondersteunen . Deze gezonde basisvoeding is rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals botversterkend calcium, breinversterkende eiwitten en darmvriendelijke probiotica," zei ze.
Lactose: van lactose in zuivel kun je dik worden wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Baby's drinken melk om te groeien, maar volwassenen hoeven niet meer te groeien. Te grote hoeveelheden yoghurt eten wordt dus niet aangeraden.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Met in totaal 2 tot 3 porties melk en melkproducten (yoghurt, kaas) per dag zit je goed (4). Een potje yoghurt van 125 g komt overeen met één portie. In de supermarkt worden er naast standaardporties ook grotere porties aangeboden, gaande van potjes van 150 g tot 180 g tot potten van 500 g tot 1000 g.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Magere- of halfvolle yoghurt (ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 1 jaar, een beetje naast de borstvoeding of opvolgmelk). Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben gemiddeld zo'n 300 milliliter aan melk(producten) nodig, dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes halfvolle melk en een schaaltje halfvolle yoghurt.
Minder melkvoeding, meer vaste voeding
Blijf oefenen met drinken uit een gewone (oefen)beker en bouw de zuigfles af rond de eerste verjaardag. Eet samen aan tafel op vaste momenten. Geef het drinken na het eten. Maak van de maaltijden een gezellig samenzijn en geef je kind een goed voorbeeld.
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer: 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram) 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram) 50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood.
Integendeel: te veel melk drinken kan ook bij kinderen tot problemen leiden. "Uit onderzoek blijkt dat het vitamine D-gehalte omhoog gaat bij kinderen als ze meer melk drinken. Maar tegelijk namen ze ook steeds minder ijzer op, wat problemen kan geven met bloedarmoede en zelfs bij de ontwikkeling van de hersenen.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Onderzoek toont aan dat het gebruik van 60 of meer gram yoghurt per dag samenhangt met een ongeveer 15% lager risico op diabetes type 2 ten opzichte van minder dan 10 gram per dag.
Over het algemeen wordt het eten van een portie of twee yoghurt per dag als gezond beschouwd voor de meeste mensen. Een typische portie yoghurt is ongeveer 1 kop (240 ml), wat een goede balans biedt van voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en probiotica (goede bacteriën voor de gezondheid van de darmen).
We kunnen lang en breed uitweiden over de vraag of sojayoghurt gezond is, maar het simpele antwoord is: ja. Veel plantaardige yoghurts zijn qua voedingswaarden en voedingsstoffen niet heel veel gezonder dan yoghurt van koemelk, maar sojayoghurt is dat wel.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Afhankelijk van het vetgehalte van de yoghurt kan het caloriegehalte variëren. Het dagelijks consumeren van één tot twee kopjes magere Griekse yoghurt kan een gezonde aanvulling zijn op uw dieet zonder dat het moeilijk wordt om uw gewicht te behouden .
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet.Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.