Bij supermarkten die zeggen dagelijks te worden bestolen, komt het totaal op ruim 680.000 diefstallen uit. Opgeteld al flink meer dan een miljoen diefstallen. 'Voor de totale detailhandel moet het dus in de miljoenen winkeldiefstallen jaarlijks lopen. Maar blijkbaar vinden we dat gewoon.
De meeste verkopers zeggen dat de meest populaire diefstalartikelen op dit moment Tide-wasmiddel, Gillette-scheermessen, zuigelingenvoeding, elektronica, batterijen, geurstoffen en vrij verkrijgbare medicijnen zijn, met name Prilosec en Abreva.
Elk jaar wordt in ons land voor bijna 3 miljoen euro gestolen uit winkels. Om dat probleem aan te pakken en om winkeliers die het slachtoffer worden aan te moedigen aangifte te doen, gaat minister van Justitie Van Quickenborne winkeldieven sneller laten bestraffen door de politie. De boetes kunnen oplopen tot 350 euro.
55% van de winkels geeft aan op maandbasis met winkeldiefstal te maken te hebben. Hiervan wordt 16% één keer in de week geconfronteerd met winkeldiefstal, 14% iedere dag, 12% één keer per maand, 7.5% twee keer per week en 5% meerdere keren per dag.
Een herhaaldelijk onvermogen zich te verzetten tegen de impuls om te stelen. Deze spullen zijn niet nodig voor eigen gebruik of vanwege de geldelijke waarde ervan. Een toenemend gevoel van spanning vlak voor het plegen van de diefstal. Het stelen gebeurt niet als een uiting van boosheid of wraak.
Hoe herken ik een winkeldief? Winkeldieven gedragen zich anders dan gewone klanten. Dieven letten bijvoorbeeld meer op de omgeving dan op de producten, staan vaak te dicht bij de schappen of willen niet geholpen worden. Let op… de echte professionals vertonen dit gedrag natuurlijk niet.
Jong volwassen mannen van Marokkaanse herkomst spannen de kroon met een verdachtencijfer van bijna 20%, gevolgd door Antilliaans-Nederlandse jonge mannen met 13%. Van de minderjarige jongens van Marokkaanse herkomst is bijna 13% verdacht.
Strafblad winkeldiefstal
Wanneer je betrapt bent op een winkeldiefstal, en hiervoor veroordeeld wordt door een rechter, krijg je een strafblad. Ook als je akkoord gaat met een schikkingsvoorstel krijg je een strafblad.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Controle. De zelfscankassa wordt aangestuurd door een computer die een seintje geeft aan het personeel. De winkelmedewerker van de supermarkt kies de klanten die gecontroleerd moeten worden dus niet zelf uit. Waarom de computer een seintje geeft, verschilt per bedrijf.
Volgens de supermarkten zelf levert het niet scannen van boodschappen in bijna alle gevallen diefstal op. Bij de zelfscankassa is sprake van diefstal als op de knop doorgaan of verder wordt geklikt terwijl nog niet alle producten zijn gescand. Er wordt dan namelijk maar een deel van de boodschappen afgerekend.
Wanneer u in de winkel bent, kunt u in de Albert Heijn app de functionaliteit zelfscan gebruiken. Hiervoor scant u eerst uw bonuskaart, daarna kunt u alle producten scannen. Als u alle producten gescand heeft, kunt u afrekenen op het zelfscanplein door de barcode op de telefoon te scannen bij de betaalpaal.
Het grootste voordeel van zelfscannen is dat je als winkelier de mogelijkheid biedt om op verschillende manieren af te rekenen: scannen met je telefoon, met een handscanner, zelfscannen bij een kassa of betalen bij een traditionele kassa, aldus Martijn Termaten, verkoopdirecteur bij Pan Oston.
Straf voor winkeldiefstal
Voor winkeldiefstal worden vaak geldboetes opgelegd of een taakstraf of gevangenisstraf. Zeker bij herhaling (recidive) of het gebruiken van een geprepareerde tas, wordt een taakstraf of gevangenisstraf mogelijk opgelegd.
Voor een eenvoudige diefstal kan een maximale straf worden opgelegd van 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal € 20.000. Strafrechters hanteren hun eigen oriëntatiepunten bij het bepalen van de straf: de zogeheten LOVS-oriëntatiepunten.
De politie ontvangt direct alle gegevens. In de winkel controleert de contactpersoon samen met de politie de aangifte en ondertekent deze digitaal. Via politie.nl ontvangt de winkelier de ondertekende aangifte en wordt geïnformeerd over de afhandeling.
“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”
Sleutels
Autosleutels, fietssleutels, garagesleutels of huissleutels. Dieven pakken wat ze pakken kunnen, dus ook sleutels. Vaak zitten alle sleutels aan één bos, dus grissen ze die mee. Met een beetje geluk zitten er aan de sleutelbos sleutels, waarmee ze bij de buren kunnen inbreken.
1) Ipad, tablet en laptops
Doordat deze voorwerpen zeer gewild zijn, vormen ze het grootste gevaar gestolen te worden van jou. Ze zijn handig en bijna niet merkbaar mee te nemen én ze zijn in no-time terug verkocht. Dus geen risico dat de dief lang blijft zitten met deze voorwerpen.
Wie iets wil stelen uit een winkel waar veel dure producten verkocht worden, moet bij de uitgang door detectiepoortjes. Maar als je het gestolen product in aluminiumfolie wikkelt, gaat het alarm niet af. Dieven nemen daarom speciale tassen of dozen mee die aan de binnenkant zijn bekleed met folie.
Omdat diefstal een strafrechtelijk vergrijp is, kan hiervan aangifte worden gedaan bij de politie. Diefstal en verduistering kan leiden tot een gevangenisstraf.
Diefstal wordt gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro). De rechter heeft bij diefstal ook de mogelijkheid om een taakstraf op te leggen.
Tijdens het stelen worden adrenaline en endorfine afgegeven, waardoor je een bevredigend en opgelucht gevoel krijgt. Je denkt bij kleptomanie niet aan het geld wat je met de gestolen spullen kunt verdienen of besparen, vaak kan een kleptomaan ook gewoon betalen voor de gestolen goederen.
Vrouwen stelen om troost te bieden
Vrouwen stelen echter om voor hun gezin in de watten te leggen met luxe producten die ze anders niet hebben. Met andere woorden, ze stelen om comfort te bieden dat anders onbetaalbaar zou zijn. Ze hebben de neiging om winkeldiefstal te plegen om geld te besparen.