Dit type glas heeft een speciale warmtebehandeling ondergaan, waardoor het tot wel 5 keer sterker is dan gewoon glas van dezelfde dikte. En doordat dit glas veel sterker is dan gewoon glas, breekt het in honderd duizenden kleine onschadelijke stukjes. Dus geen last van scherpe stukken die u kunnen verwonden!
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Onder bepaalde omstandigheden kan gehard glas spontaan breken. Dat wordt veroorzaakt door insluiting van nikkelsulfiet. Deze verontreiniging is niet zichtbaar en kan alleen door middel van een Heat Soak test worden aangetoond.
Inbraakwerend veiligheidsglas
Bovendien maakt het ontzettend veel lawaai om dit glas kapot te maken. Hoe meer folies en glasbladen het glas heeft, hoe sterker het wordt en hoe kleiner de kans dat de ruit kapotgeslagen kan worden.
Doorvalveilig glas
Glas kan zo sterk zijn dat personen er niet doorheen kunnen vallen. Bij dit type glas mag het glas bij tegen aanstoten wel breken maar mogen er geen openingen ontstaan. Dit kan met een pvb-gelaagd veiligheidsglas.
Het belangrijkste verschil zit hem in de reactie van het glas bij schade. Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft.
Gelaagd glas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig lichamelijk letsel.
Gehard glas is een specifiek type veiligheidsglas. Het is door middel van een speciale thermische behandeling versterkt. Na het hardingsproces is het glas zelfs vijf keer zo sterk als standaard float glas (enkel glas). Thermisch gehard glas is daarnaast ook veel veiliger.
Hoe sterk is gelaagd glas? De combinatie van het aantal lagen folie en de diktes van het gebruikte glas, geven dit glas de kracht. Afhankelijk van de toepassing zal de keuze voor de dikte en het aantal folielagen gemaakt worden.
Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS). NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren.
30 – 40 °C, treden er hoge spanningen op in het glas. Niet alleen het soort glas, maar ook de locatie waar de warmte of afkoeling optreedt, spelen een belangrijke rol. Het glas zet zich uit wanneer het warm wordt en het koude deel blijft zijn vorm behouden. Hierdoor kan het glas breken.
De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012. Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond).
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasplaten met daartussen een folie. Dit is in de meeste gevallen een PVB folie. Deze folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk als het ware aan de folie blijft kleven. Er ontstaan dus geen gevaarlijke scherven waaraan u zich kunt verwonden.
Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar gesmolten glasplaten waar een speciaal folie tussen is geplaatst. Dit folie voorkomt dat het raam uiteenvalt bij een breuk. Gelaagd glas is een verstandige keus tegen inbraak en bezit tevens een hoge isolatiewaarde.
Dubbel glas HR++ 33.1 - sp - #33,1 is tweezijdig gelaagd glas. Zowel de buiten- als de binnenruit bestaan uit helder gelaagd veiligheidsglas. Deze glassamenstelling wordt veelal toegepast in ramen en deuren.
Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Het grote voordeel
Thermische harding veroorzaakt spanning in het glas en dit geeft extra sterkte. Het kan meer kracht weerstaan en schokken opvangen. Maar gaat een geharde glasplaat alsnog stuk, dan zal het in duizenden, niet scherpe glasbrokjes uiteen spatten.
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken. Het zal dan onmiddelijk uit elkaar spatten omdat het spannigsveld wordt verstoord.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.
Re: Gelaagd glas slijpen? zelf slijpen met een dunne doorslijpschijf en koelen/spoelen met veel water. daarna kan je de raden rond schuren.