Duur bedenktijd koopwoningDe bedenktijd duurt meestal 3 dagen. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan duurt de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag. Vallen 2 of 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag, dan is de bedenktijd langer.
Consumenten hebben meestal bedenktijd als u iets op een bepaalde manier verkoopt, zoals online of per telefoon. Zij mogen tot en met 14 dagen nadat het product is geleverd of het contract is bevestigd van de koop af. Dat mag zonder reden. U moet dit vóór de koop uitleggen.
Je hebt als koper van een woning het recht op 3 dagen bedenktijd bij het aangaan van de koopovereenkomst. Bij de ondertekening van de koopovereenkomst heb je als particuliere koper een wettelijke bedenktijd van 3 dagen, waarin je zonder opgaaf van reden alsnog de koop kunt ontbinden.
Op grond van artikel 7:2 lid 2 BW heeft een koper van een woning gedurende drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Voor een verkoper geldt deze wettelijke bedenktijd niet.
Hoeveel bedenktijd heeft de koper na ondertekening van het koopcontract en hoe werkt het? De koper heeft volgens de wet drie dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd mag hij of zij afzien van de koop. Dat mag zonder reden en is zonder gevolgen.
Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
De wettelijke bedenktijd
Nadat de koopovereenkomst is getekend en ter hand is gesteld gaan de 3 dagen bedenktijd in. Binnen deze termijn kan de koper zonder opgave van reden ontbinden, de verkoper kan dat niet. Een beroep doen op deze 3 dagen bedenktijd is vormvrij en kan zelfs mondeling worden gedaan.
Bij verkoop in een winkel geldt geen wettelijke bedenktijd. U kunt bedenktijd opnemen in uw algemene voorwaarden. U bent niet verplicht om producten te ruilen. Als de klant een product mag ruilen, moet u bij de verkoop duidelijk maken wat de voorwaarden zijn.
Een verkoper of dienstverlener moet u goed informeren over uw bedenktijd. Dit moet hij doen vóórdat u het product of de dienst koopt: In het contract moet staan dat u een bedenktijd hebt van 14 dagen. In het contract moet staan hoe en bij wie u kunt melden dat u het product of de dienst niet wilt.
De verkoper wil het huis niet meer verkopen na ondertekening van de koopovereenkomst. Indien de koopovereenkomst is ondertekend en de verkoper geen beroep meer kan doen op een ontbindende voorwaarden, dan kan de verkoper in beginsel niet meer van de koop af.
De bedenktijd is vooral in een verkopersmarkt erg belangrijk. Omdat meerdere gegadigden hetzelfde huis willen aankopen moet je als koper soms snel reageren. Door de 3 dagen bedenktijd wordt de koper beschermd tegen overhaaste beslissingen en loopt hij minder risico.
Als u iets koopt op afstand, moet de verkoper u informeren over onder andere het product en de bedenktijd. In veel gevallen krijgt u een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen u de koop ongedaan kunt maken. Dit geldt niet bij bijvoorbeeld de aankoop van een krant, reis of maatpak.
via huis-aan-huisverkoop) een product of dienst verkoopt, heeft de consument het recht de aankoop binnen 14 dagen te annuleren. Dit wordt ook wel de bedenktijd of herroepingsperiode genoemd. De consument hoeft geen reden voor de annulering te geven.
Om de koopovereenkomst te ontbinden stuurt u een brief naar de verkoper. Daarin schrijft u dat u de overeenkomst wilt ontbinden en waarom. Gebruik een van onze voorbeeldbrieven: Voorbeeldbrief - Ongedaan maken koopovereenkomst product.
Omdat u het product van te voren niet goed kunt beoordelen, heeft u bij koop op afstand een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen de termijn kunt u laten weten dat u het product wilt retourneren en u krijgt dan binnen 14 dagen uw geld terug, ook de bezorgkosten. De koopovereenkomst wordt dan ontbonden.
In een gewone winkel is ruilen geen recht. De verkoper mag zelf kiezen of hij dat accepteert. Een verkoper is in een gewone winkel niet verplicht om een product terug te nemen als u het toch niet wilt hebben. Behalve als het als het product kapot is.
Je goed recht
U als werknemer heeft dus een bedenktijd van 14 dagen als u een vaststellingsovereenkomst hebt ondertekend. Het is je goed recht om bij twijfel de vaststellingsovereenkomst via een gerichte, verklaring aan de werkgever te ontbinden. Wees niet bang om uw gevoel te volgen bij twijfel!
Er zijn regels voor verkoop buiten de winkelruimte. Zo heeft u een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen kunt u de koop ongedaan maken. U heeft geen bedenktijd voor bijvoorbeeld bederfelijke producten of producten die u speciaal laat maken.
Een aankoop annuleren volgens het herroepingsrecht is gratis. Als de verkoper het geretourneerde product heeft ontvangen (of je het verzendbewijs laat zien) moet hij binnen 14 dagen je geld teruggeven. Je kan een koopovereenkomst altijd zonder reden ontbinden binnen de afgesproken bedenktijd.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Als je een aankoop doet aan de deur, op straat of tijdens een verkoopdemonstratie, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Als je spijt krijgt van je aankoop kun je die binnen deze termijn zonder reden ongedaan maken.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
De wettelijke bedenktijd
Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn. Als jullie tijdens de wettelijke bedenktijd van de koop af willen zien, kunnen jullie de verkoper op de hoogte stellen middels een e-mail of aangetekende brief.
Een koopovereenkomst is een afspraak over het kopen van een product. Denk aan een bestelformulier met uw handtekening, een e-mail of een mondelinge afspraak. Als u akkoord gaat, dan zit u er meestal aan vast.