Samenvattingen mogen normaal gesproken niet langer zijn dan één pagina. Vaak schrijven universiteiten zelfs een limiet voor van maximaal 200 tot 300 woorden. Je plaatst de samenvatting na je titelpagina, informatiepagina of voorwoord en vóór je inhoudsopgave.
De samenvatting kan gezien worden als je scriptie in het klein. De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen.
Een ijzersterke samenvatting
Het waarom van je onderzoek en het onderwerp. Het hoe van je onderzoek, de methodes die je hebt gebruikt. Je belangrijkste bevindingen. Je belangrijkste conclusies, aanbevelingen en/of suggesties.
Een samenvatting is een kortere versie van een tekst waarin de belangrijkste zaken uit die tekst worden genoemd. Bij een tekst kun je jezelf de volgende vraag stellen: 'Wat staat er eigenlijk? ' In je samenvatting geef je - zo kort mogelijk - antwoord op deze vraag.
In de inhoudsopgave (ook inhoudstafel genoemd) som je alle hoofdstuk- en paragraaftitels van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer. Je plaatst de inhoudsopgave na je samenvatting en vóór je inleiding. De inhoudsopgave mag maximaal 2 pagina's lang zijn.
Een abstract is een korte samenvatting van een wetenschappelijk artikel. Het moet potentiële lezers in korte tijd de mogelijkheid geven een goed beeld te krijgen van de inhoud van het artikel.
Samenvatten kan op veel verschillende manieren: in een vragensamenvatting, een schema, een mindmap, een opsomming of korte tekst. Gebruik de manier die het beste bij jou, bij de tekst en bij je leerdoel past. Kijk of de tekst is opgebouwd in verschillende stukken. Denk aan paragrafen, tussenkopjes, titels en alinea's.
Het maken van een samenvatting is ook een middel om te controleren of je de kennis wel onder woorden kunt brengen, m.a.w. of je de stof ook actief beheerst. Als je een samenvatting maakt ben je gedwongen na te denken over de verbanden in de stof, zodoende krijg je meer oog voor de grote lijn in de tekst.
Aan het eind van de inleiding weet de lezer waar hij kan verwachten bij de rest van het stuk.De samenvatting geeft de hele inhoud beknopt weer. Dus naast de hoofdboodschap ook de uitwerking, en misschien ook wel, heel in het kort, achtergrond, probleem en vraagstelling.
In het voorwoord beschrijft u waarom u ervoor hebt gekozen over het onderwerp te schrijven, wat u er moeilijk aan vond en wie u geholpen heeft bij het schrijven van uw boek of verslag. Het eerste stuk tekst dat de lezers van uw boek of verslag lezen, is het voorwoord.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
Door te schrijven onthoud je over het algemeen dingen beter dan door te typen. Al hoewel typen sneller is, zorgt de mindere snelheid van schrijven én het feit dat je dan met je met je handen (motorisch) bezig bent, er voor dat je er meer bewust mee bezig bent en je hersenen meer activeert.
Het doorlezen ervan kost vaak veel tijd, tijd die je wellicht niet eens beschikbaar hebt. Gelukkig kan ChatGPT in een handomdraai een overzichtelijke samenvatting maken van elk vergaderstuk. Dankzij de juiste opdrachten kun je moeiteloos de essentie eruit halen, inclusief de belangrijkste conclusies en aanbevelingen.
De samenvatting is maximaal 1 A4. De samenvatting staat na het voorwoord en voor de inhoudsopgave. In de samenvatting zijn de juiste werkwoordstijden consistent gebruikt. De doelstelling staat in de samenvatting.
De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen.
In een samenvatting wordt een tekst in enkele woorden sterk verkort weergegeven. De activiteit zelf wordt excerperen genoemd en het resultaat is de samenvatting, ook wel met de termen uittreksel of resumé aangeduid. Voor samenvattingen van wetenschappelijke teksten spreekt men vaak van abstract.
Kop 1, kop 2, kop 3, … : De titels van de inhoud van je document geef je “Kop”-stijlen. De titels van hoofdstukken geef je “Kop 1”, ondertitels in een hoofdstuk “Kop 2”, enzovoort.
Een stijl is een bepaalde set opmaakkenmerken die op geselecteerde tekst in een document kan worden toegepast en waarmee het uiterlijk van het document snel kan worden gewijzigd. In de voorgaande versies van MS Word werden stijlen 'opmaakprofielen' genoemd.