Als je gaat beginnen met kitesurfen is de ideale windkracht tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers, die houden van de extremere kant van de sport, gaan rustig nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op.
Kitesurfen in de regen
Regen tijdens het kitesurfen geen enkel probleem. Je kite kan tegen water en zal zich niet anders gedragen dan een droge kite. Het enige nadeel is, dat hij ietsjes zwaarder is waardoor hij bij minder wind ietsjes sneller uit de lucht zou kunnen vallen.
Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Het is dus kitesurfweer als het tussen de 7 en 28 knopen waait en er geen cumulonimbus is of aankomt én het niet onweert. Kijk tijdens het kitesurfen goed of er een Cumulus of een Altocumulus aan komt, deze kunnen namelijk naderend (on)weer aanduiden.
Let op! Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Ideaal zeilweer in Nederland
Gemiddeld waait de wind met een snelheid van 3 à 4 Bft. Voor een beginner is het ideale zeilweer tussen de 2 à 3 Bft of tussen de 5 en 10 knopen. Voor een meer gevorderde zeiler is dit 4 Bft of tussen de 11 en de 15 knopen.
Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Hoelang duurt het voordat je kunt kitesurfen? Onze ervaring leert dat het ongeveer 3 lessen duurt voordat je de kite een beetje onder controle hebt. Dan heeft de één bij les 4 alles door en gaat de waterstart vloeiend. Een ander heeft nog wat lesjes nodig.
Het makkelijkst voor een beginner zijn vaak de wave kites om de waterstart en upwind varen te oefenen. Dit komt doordat deze kites goede depower hebben, snelle relaunch hebben en erg vergevingsgezind zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Carbinha Drifter, North Carve, Airush Session en Duotone Neo.
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Met elke wind kan je fietsen. Net zoals vanmiddag, windje 7 tegen.
Een aantal tips, zodat jij je huis veilig zijn tijdens de storm: Iets wat je nog even snel kan doen is je tuinmeubilair dat buiten staat, opbergen. Ook losse potten, fietsen en parasols kun je beter niet buiten laten staan. Houd alle rolluiken en zonneschermen opgerold en check of ze goed vastzitten.
Bij windkracht 8 is het stormachtig. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Bij windkracht 8 valt de schade aan gebouwen mee. Wel kunnen er kleine takjes en twijgjes van bomen afbreken.