De
Momenteel zijn er in de Champagnestreek 15.800 wijnboeren, waarvan 4.650 ook zelf champagne maken en 300 champagnehuizen die samen het bruisend goud produceren over 33.705 hectaren.
In champagne mogen zeven verschillende druiven gebruikt worden. Het meest bekend en voorkomend zijn pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Hoewel ze door het hele gebied zijn aangepland heeft ieder een regio waar zij het beste gedijt vanwege de bodem en het klimaat.
Champagne wordt gemaakt van druiven, de drie meest gebruikte soorten zijn de Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay. In de meeste gevallen wordt een combinatie van meerdere druiven samengesteld, champagne kan echter ook uit een enkele soort druif (wit of blauw) bestaan.
Momenteel wordt de Dom Pérignon champagne gezien als de beste champagne binnen het champagnehuis. De champagnes behoren tot de meest prestigieuze en duurste wijnen en vallen hierdoor onder de Cuvée de Prestiges. De vintage champagnes van Dom Pérignon worden in maar liefst 7 maanden geproduceerd.
De beste periode om naar de Champagnestreek te gaan is vanaf mei, zodat je de druiven nog ziet groeien, t/m de oogsttijd in september. Net buiten Reims en Épernay zijn er vele champagneboeren te bezoeken. Een traditioneel bezoek duurt ongeveer één uur.
De magie van het grootste champagnehuis ter wereld
Het merk heeft een herkenbare stijl die succes en glamour uitstraalt. Het champagnehuis Moët & Chandon is gevestigd in het dorpje Épernay aan de bekende Avenue de Champagne.
Voor de productie van een fles champagne (75 cl) is ongeveer 1,2 kg druiven nodig.
Ja, champagne bevat polyfenolen (anti-oxidanten), die positieve effecten hebben op je hart en vaten. Bovendien champagne bevat slechts 80 calorieën per glas, veel minder bijvoorbeeld dan de meeste witte wijnen. Maar gezond is misschien een groot woord.
Louis Roederer is natuurlijk bekend om zijn duurste champagne: de Cristal. Deze cuvée de prestige in een unieke kristallen fles met een platte bodem kost minstens €2.000. Cristal champagne heet ook wel 'tsaren-wijn', want hij werd in 1876 voor het eerst gemaakt voor de Russische tsaar Alexander II.
Het produceren van champagne is een arbeidsintensief proces dat jaren van toewijding vergt. Van de eerste persing tot de tweede gisting in de fles en de rijping, er zijn strikte regels en procedures die gevolgd moeten worden. Het lange productieproces en de zorgvuldige monitoring dragen bij aan de prijs.
De bubbels bruisen er prachtig in, waardoor die feestelijke mousse ontstaat. De aroma's van de wijn komen minder goed tot hun recht in dit glas, dat met een inhoud van 12,5 tot 15 centiliter een zuinig glas is. Uit een standaardfles van 0,75 liter, schenk je vijf tot zes glazen.
Fact: champagne is op restaurant in Frankrijk wél goedkoper dan in België of Nederland. Inderdaad. En dat is met de meeste Franse wijnen het geval. Accijnzen, transport, dat valt allemaal weg.
Een grote en bekende stad is Troyes. Dit gedeelte van de Champagnestreek is minder populair omdat de grote en bekende Champagnehuizen in en om Reims en Epernay liggen. Hier vind je minder toeristen dan in Reims maar de beleving zal er niet minder om zijn.
De meeste mensen kiezen voor Reims als ze de Champagnestreek bezoeken, maar Épernay is minstens zo leuk. Het is een stuk kleiner – 23.000 inwoners vs. 185.000. Dat maakt het overzichtelijk.
Is Champagne kopen bij de boer duur? Alle Champagne flessen die wij hebben gekocht, waren tussen de 13 euro en 18 euro. In vergelijking met het aanbod in Nederland is dat goedkoper, maar het is dus niet zo dat je voor een paar euro een mooie fles op de kop tikt.
Wat is Blanc de Blancs Champagne? De meeste champagne soorten worden gemaakt van zowel witte als blauwe druiven. Voor Blanc de Blancs champagne worden uitsluitend witte Chardonnay druiven gebruikt.De naam Blanc de Blancs betekent dan ook letterlijk wit van wit (witte champagne van witte druiven).
Hoeveel druiven in één glas? Er gaan ongeveer 125 druiven in één glas wijn. En wel 700 druiven in één fles.
Blauwe druiven vs.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.