Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Om het optimale geluid uit je soundbar te halen raden we je aan om te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Optioneel zijn de losse subwoofer en achterspeakers. Deze gebruik je om een thuisbioscoop te creëren. Zo ervaar je namelijk diepe bassen en surround geluid.
Het wattage van een speaker is niet iets wat een speaker heeft, maar wat hij aankan. Een (passieve) speaker heeft namelijk zelf geen versterker ingebouwd. Als er ergens op een speaker 100 Watt staat dan houdt dit in dat de speaker 100 Watt kan verwerken wat een versterker uitstuurt.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
In ons voorbeeld van een speaker met 100 watt, denken veel mensen dat ze op veilig spelen door een versterker te nemen die maar 50 watt kan aanbieden. Maar, de 50 watt betekent dat de versterker slechts tot 50 watt kan aanbieden zonder dat het geluid gaat vervormen.
60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
Denon DHTS-316BKE2 – Beste budget soundbar (Onder €300) Sonos Playbar met Sub en 2 Sonos One speakers – Beste high-end surround sound pakket. Sonos Beam – Beste slimme soundbar. Samsung HW-S60A – Beste soundbar zonder subwoofer.
Best getest: Yamaha YSP-2700
Naast het prachtige geluid dat uit deze soundbar galmt is het ook nog eens een verrijking voor je woonkamer. De Yamaha YSP-2700 is een ware blikvanger. Daarnaast is hij als beste getest door de Consumentenbond.
"Haal de kap maareens van je boxen af en zet het geluid hard. Je ziet de conussen bewegen. Vraagje te veel van je luidsprekers, dan kunnen deze los scheuren. Eigenlijk geldt: hoegroter de conus, hoe meer lucht hij kan verplaatsen -en hoe meer geluidsdruk.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
Sonos Beam (Gen 2) (3.0) – de beste compacte soundbar (met Google Assistant) Harman Kardon Citation bar (3.0) – beste 3.0 soundbar (goed voor stemgeluid) Dali Kubik One (2.0) – de beste soundbar voor het luisteren van muziek. Samsung HW-Q950A (11.1.4) – beste Dolby Atmos soundbar (bioscoopervaring)
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
De impedantie van je speaker, ook wel de weerstand van je speaker, bepaalt hoeveel stroom er uit de versterker weggetrokken wordt. De meeste versterkers kunnen een weerstand van 8 Ohm gemakkelijk aansturen. Voor een weerstand van 4 Ohm heb je al een veel krachtigere versterker nodig om goed te kunnen presteren.
Vermogen van receivers en versterkers
Elke receiver of versterker, en zelfs elk home cinema systeem, wordt tegenwoordig aangeprezen met een vermogen van xxx Watt. Sommige home cinema systemen hebben volgens de fabrikant een vermogen van 1.000 Watt, terwijl menig high-end versterker een vermogen van 80 Watt heeft.
Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage. Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt.