Een groot dier heeft natuurlijk meer water nodig dan een klein dier. Maar het maakt ook uit waar het dier zich bevindt: een paard op stal drinkt zo'n 37 liter water per dag, maar een paard in de wei een stuk minder.
Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt?
Paarden krijgen sneller verstoppingskoliek tijdens het winterseizoen, omdat het drinken van koud water hen minder aantrekt wanneer het buiten vriest. We moeten dus beter controleren hoeveel ze drinken tijdens de wintermaanden. Normaliter moet een paard tussen de 24 en 35 liter water per dag drinken.
Elke dag de bak schoonmaken en nieuw water erin is dan wel noodzakelijk. Een paard dat onbeperkt kan drinken, drinkt zo'n 30 tot 35 liter water per dag. Een paard dat alleen op bepaalde tijden kan drinken, heeft dorst als het water aangeboden krijgt en kan dan achter elkaar een emmer van 8 liter leegdrinken.
Onder normale omstandigheden – zonder arbeid – heeft hij iedere dag ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Dat is 25 liter water voor een paard van 500 kg. Wanneer je een pittige training doet waarbij je paard flink zweet, dan verdubbelt de behoefte gemakkelijk.
Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Na drie of vier dagen kunnen de organen uitvallen en dit kan blijvende schade veroorzaken. Hydratatie gaat overigens niet alleen om het drinken van water.
Een paard plast bijna net zoveel als het drinkt
Paarden drinken gemiddeld rond de 35 liter per dag en produceren rond de 20-30 liter urine per dag. Bij hogere temperaturen kan de water intake gemakkelijk oplopen tot zo'n 50 liter per dag. Een paard plast dus bijna evenveel als dat het drinkt.
Als paarden veel plassen, dan moeten ze veel drinken, want anders drogen ze uit. En andersom geldt dit ook: als paarden veel drinken, gaan ze automatisch veel plassen. In dierenartstermen noemen we dit PUPD: polyurie, polydipsie. Dus teveel plassen en teveel drinken.
Een liter leidingwater kost dus iets minder dan een halve eurocent. Of zo'n halve euro per dag als we ons aan dat dagelijkse gemiddelde van 100 liter leidingwater houden. Het is daarmee 200 tot 400 keer goedkoper dan water in flessen. Dat klinkt allemaal heel erg weinig, toch kan de factuur snel oplopen.
De gemiddelde waterbehoefte van een paard ligt tussen de 20 en de 60 liter, voor een pony ligt dat rond de 25 liter. Van nature drinkt een paard uit zichzelf voldoende water, maar als hij niet lekker is of spijsverteringsproblemen heeft, kan het zijn dat hij minder drinkt.
Je paard stimuleren om te drinken
Bijvoorbeeld het schoon houden van de waterbakken, hiermee zorg je er voor dat het water wat het paard drinkt ook schoon is en fris ruikt. Ook het weken of nat maken van hooi zorgt voor een hogere vochtopname. Zoutblokken of een zoutsupplement kunnen zorgen voor meer dorst.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek. Bij geen krachtvoer in het rantsoen is een supplement nodig voor de aanvulling van mineralen en vitaminen.
BEREKENEN VAN DE WATERBEHOEFTE
Als vuistregel kan men stellen dat een melkkoe een watervolume van 4 keer haar melkproductie per dag drinkt met een minimum van 40 liter per dag.
De spoelbeurt
Gemiddeld kost een spoelbeurt in ons land 6,74 liter water. Dat is dus 33,7 liter per dag. Per jaar is dat ruim 12.300 liter per persoon.
Dan weet u dat het ongeveer tussen de 4,7 uur (in het geval van 1.000 liter water) en de 7,8 uur (in het geval van 600 liter water) duurt om het bad te vullen.
Elektrische boiler
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
een bolle hangbuik met een kale rug, door het verdwijnen van rugspieren. een verminderde weerstand en hierdoor vaker ontstekingen en infecties. moeilijk genezende wondjes. overmatig zweten.
Eén ding is zeker: een paard moet te allen tijde over schoon drinkwater kunnen beschikken. Normaal gesproken, zonder arbeid, heeft het elke dag ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Voor een paard van 500 kg is dat dan 25 liter water.
Cushing, otewel PPID, is kortgezegd een verouderingsziekte die een verstoring teweeg brengt in de hypofyse van het paard. Door deze verstoring geeft de hypofyse van de hersenen teveel hormonen af, waardoor het paard hormonaal uit balans raakt. Dit veroorzaakt onder andere de typische krullerige vacht.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.