Als er sneeuw op uw panelen ligt, dan raden wij aan om niets te doen. De sneeuw zal in de meeste gevallen vanzelf van de panelen afglijden als de temperatuur weer oploopt. Blijft de sneeuw toch een tijdje liggen, dan kunt u overwegen om de panelen schoon te (laten) vegen.
Hoe je sneeuw verwijdert van de zonnepanelen
Gebruik daarom een wisser met telescoopsteel. Op deze manier kun je vanaf de grond of via een dakraam in ieder geval bij een deel van de panelen komen. De rest van de sneeuw zal door de winterzon of de warmte van je woning smelten.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
In de winter kan er zomaar een ijsoppervlak op de zonnepanelen ontstaan. Het is belangrijk om dit niet zelf weg te gaan krabben. Hierdoor kunnen de zonnepanelen namelijk beschadigen. Wat betreft de ijsvorming op de zonnepanelen: dit werkt eigenlijk net zoals ijsvorming op een enkelzijdige ruit.
Panelen mogen niet te dicht bij de rand of de nok liggen, dat kan bij storm problemen opleveren. Schaduw van bomen of gebouwen kan op de panelen vallen. De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
De opbrengst van zonnepanelen hangt vooral af van de stand van de zon. Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari, levert minder op dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in mei. De zon staat in mei hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Dat is rond de 320 kWh per jaar. Deze opbrengst kan nog variëren. Bijvoorbeeld door de ligging op het dak. Een gemiddeld huishouden met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh kan met een systeem van 11 zonnepanelen bijna alle benodigde elektriciteit zelf opwekken.
Zonnepanelen houden niet alleen van het zuiden
De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden is die 40 procent lager.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Regenwater of gedestilleerd water is voldoende. 'Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief waardoor de coating van de zonnepanelen aangetast wordt,' vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. 'Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken maar gewoon lauw water en een spons.
Wanneer kan ik het beste mijn apparaten gebruiken? Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengst heeft en de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig schoon. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen.
IJskristallen zullen zich dus wel vormen op de zonnepanelen, maar de panelen kunnen niet kapot vriezen of barsten. Als zonnepanelen bevroren zijn, is geduld een schone zaak. Gooi geen heet water over de zonnepanelen en ga ook niet het ijs wegkrabben.
Met 12 zonnepanelen van 360 Wp wekt in jouw eerste jaar al gauw 3.672 kWh op, schatten we zo in. Dat is al meer dan wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3.500 kWh per jaar). Een set van 12 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.