Ben je 65 jaar of ouder op het moment dat je start als flexi-jobber?Dan zit je goed: je bent officieel gepensioneerd en kan dus flexi-jobben. Wie geniet van een rust- en/of overlevingspensioen, mag nog een beroepsactiviteit als werknemer, zelfstandige of ambtenaar uitoefenen en kan dus als flexi-jobber aan het werk.
Bijklussen. Als gepensioneerde mag u tegen betaling bijklussen tot een maximaal bedrag van 6 340 EUR per jaar.
Een gepensioneerde mag onbeperkt bijverdienen met een flexi-job vanaf het jaar waarin hij of zij de leeftijd van 65 heeft bereikt. Ook als de gepensioneerde in het begin van het rustpensioen een loopbaan van 45 jaar kan bewijzen, mag hij of zij een flexi-job uitoefenen.
Je moet onder andere minstens vier vijfde hebben gewerkt als loontrekkende bij een werkgever in het derde kwartaal voorafgaand aan je zelfstandige activiteit. Ben je al langer dan drie kwartalen zelfstandige, dan kan je geen flexi-job uitoefenen.
“Maar gaat u eerder met prepensioen, en wilt u daarna toch weer gaan werken, dan loopt u het risico de Belastingdienst achter u aan te krijgen. Die kan dan torenhoge belastingaanslagen opleggen, waardoor een groot deel van uw pensioen eigenlijk verdampt.
Eerder stoppen met werken, wat kost dat? Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.
Hoeveel mag je verdienen? Als gepensioneerde mag je onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar waarin je de leeftijd van 65 jaar bereikt. Maar ook als je bij het begin van je rustpensioen een loopbaan van 45 jaar kan bewijzen, mag je onbeperkt bijverdienen. Als flexi-jobber mag je onbeperkt bijverdienen.
Je moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben als loontrekkend werknemer bij een Belgisch bedrijf. Concreet betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in juli, augustus en september 2022, minstens 4/5de moet gewerkt hebben in oktober, november en december van 2021.
Met een flexijobb betaal je op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen. Je brutoloon is dus het nettoloon. Je bouwt wel sociale rechten (werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantie ...)
Als werknemer kan je onbeperkt bijverdienen met een flexi-job. Er staat geen limiet op het aantal uren en dus op het inkomen dat je mag bijverdienen met een flexi-job.
Gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar waarin zij de leeftijd van 65 jaar bereiken of als zij bij de ingang van hun rustpensioen een loopbaan van 45 jaar kunnen bewijzen.
Ontslagregelingen met het karakter van een vervroegde uittreding krijgen een fiscale boete van 52%. Men spreekt dan van een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Reden van ontslag is niet het disfunctioneren van de werknemer of het verdwijnen van arbeidsplaatsen.
Vaak zal het SWT op zich financieel voordeliger zijn, maar soms zit er ook een voordeel in het vervroegd pensioen, bv. omdat de werknemer nog een bijkomstige activiteit wil uitoefenen, wat eenvoudiger en met betere cumulvoorwaarden kan als gepensioneerde dan als werkloze.
Vervroegd pensioen met 60 jaar is mogelijk als je daar zelf de financiële middelen voor hebt. Je hebt op deze leeftijd namelijk geen recht op een AOW-uitkering. En je hebt je pensioenleeftijd nog niet bereikt. Vaak mag je al wel van je eigen pensioen gebruik maken, maar dat gaat wel ten koste van je latere pensioen.
Als werknemer is er geen limiet op wat je mag bijverdienen. Heel interessant dus. Ook gepensioneerden ouder dan 65 kunnen onbeperkt bijverdienen. Gepensioneerden jonger dan 65 jaar moeten wel rekening houden met een limiet.
Vervroegd met pensioen gaan kan, onder bepaalde voorwaarden, vanaf 60 jaar. De aanvraag kan ten vroegste één jaar voor de gewenste ingangsdatum van het pensioen ingediend worden, dus ten vroegste in de maand van de 59ste verjaardag. Wie op de normale leeftijd (65 jaar) met pensioen wil gaan moet geen aanvraag indienen.
Dat betekent dat wat je verdient je dus netto in jouw handen krijgt. Je hoeft geen belasting of sociale bijdragen te betalen, je brutoloon is gelijk aan je nettoloon. Je loopt niet het risico om in een hogere belastingschijf te vallen omdat je de inkomsten van je flexi-job niet moet opnemen in je belastingbrief.
Het flexi-loon is echter geen loon dat onderworpen is aan normale sociale bijdragen. Hieruit volgt dat van zodra een werknemer tewerkgesteld wordt met een flexi-job een onafgebroken periode van 2 maanden arbeidsovereenkomst bereikt, hij recht zal hebben op een eindejaarspremie.
Een flexi-job is een interessante manier om iets bij te verdienen, omdat je geen belastingen of sociale bijdragen hoeft te betalen op je salaris. Je brutoloon is je nettoloon en je hoeft het niet in te vullen op je belastingaangifte. Je mag bovendien bijverdienen zoveel je wil.
Het wordt uitbetaald door de werkgever, samen met het flexiloon. Er is geen dubbel vakantiegeld verschuldigd. Werknemers met een flexijob kunnen hun “vakantiedagen/-uren” opnemen in afspraak met de huidige werkgever.
Als het aan werkenden zelf lag, zouden ze het liefst veel eerder stoppen met werken. Hun voorkeur gaat uit naar ophouden met gemiddeld 61,2 jaar, terwijl ze 66,1 jaar verwachten.
Wat is Flexpensioen? Flexpensioen was bedoeld om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat kan nog steeds, maar om eerder te stoppen met werken is Flexpensioen niet meer de beste oplossing. Bijvoorbeeld omdat Flexpensioen stopt op 65 jaar, terwijl ouderdomspensioen en de AOW ruim 2 jaar later pas ingaan.