Het is verstandig om meerdere voedingsbh's te kopen, zodat je altijd een schone bh in de kast hebt liggen. Koop tijdens je zwangerschap één of twee voedingsbeha's.Als je na je bevalling borstvoeding gaat geven, en dit loopt goed, dan kun je altijd op dat moment nog extra voedingsbeha's kopen.
Uiteraard doe je dus regelmatig een schone voedings bh aan. Hoeveel voedingsbh's je nodig hebt, hangt ook af van hoe vaak je ze wast en hoe lang ze moeten drogen, en of je graag varieert. In de uitzetlijsten waar je tijdens je zwangerschap mee wordt gek gemaakt, wordt meestal gesproken over twee voedingsbh's.
De voedingsbh is een uitkomst bij het geven van borstvoeding. Zo'n bh is niet alleen handig omdat je 'm niet helemaal uit hoeft te trekken tijdens het voeden, maar hij biedt ook goede ondersteuning voor je borsten. Het is dan ook belangrijk om een goed exemplaar aan te schaffen als je borstvoeding gaat geven.
Welke maat voedingsbh dragen? Omdat je borsten gedurende de zwangerschap groeien is het aan te raden om vanaf week 36 een voedingsbh te kopen omdat je dan weet hoe groot je borsten zijn geworden. Je kunt als indicatie de bh maat gebruiken die je op dat moment draagt.
Tot 36 weken zet je ribbenkast namelijk uit, wat betekent dat tot die tijd je omvang nog groeit. De maat die je tijdens de laatste weken van je zwangerschap hebt, komt meestal overeen met de maat die je na de stuwingsperiode hebt.
Voordelen van verschillende zwangerschapsbeha's
Het is lastig te voorspellen hoezeer je borsten gaan veranderen tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode, omdat het lichaam van iedere vrouw uniek is en op een andere manier verandert: sommige moeders groeien maar één cupmaat, en anderen drie of meer.
Zwangerschapsondergoed is ondergoed speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen. Het is gemaakt van zachte stoffen met stretch zodat ze meereken wanneer je lichaam groeit. Zwangerschapsondergoed zorgt dus voor comfort! Maar wist je dat je best gewoon ondergoed kan dragen tijdens je zwangerschap?
Als je met de Medela voedingsbeha gaat voeden, maak je de cups heel eenvoudig open. De clips op de schouderbandjes zijn met één hand te openen en te sluiten, waardoor je altijd een hand vrij houdt voor je kindje. Voor veel vrouwen is de Medela zwangerschaps- en voedingsbeha daarom de ideale voedingsbh.
De cups van een voedingsbeha maak je los met een clipje dat vastzit aan het schouderbandje. Zo kun je de voorkant van een cup openklappen, terwijl de rest van de beha op zijn plek blijft zitten. Je blijft dus steun houden.
Je kan kiezen voor een (seamless) zwangerschapsbh, ook wel een meegroeibh genoemd. Deze bh's kan je je gehele zwangerschap doordragen, omdat de stof goed meerekt en stevig is. De meegroeibh's kunnen 1 á 2 maten meegroeien. Daarnaast zitten er in deze bh's geen naden verwerkt waardoor het draagcomfort erg hoog is.
Draag de juiste BH
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Wanneer je zwanger bent, groeien je borsten behoorlijk. Ze worden niet alleen groter, maar ook zwaarder. Dit kan klachten zoals rug- en nekpijn veroorzaken. Een zwangerschapsbh biedt extra ondersteuning en comfort om dit soort klachten te verminderen/voorkomen.
Het kopen van een goede zwangerschapsbh doe je het best in een winkel met zwangerschapslingerie. Wij meten altijd eerst je bh-maat op zodat we je de juiste bh kunnen adviseren. De prijzen van zwangerschapsbh's vallen heel goed mee.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Koude kompressen tussen voedingen kunnen verlichting geven bij zwelling en pijn. Vaak voeden, waarbij de baby zo lang aan de eerste borst drinkt als hij wil. Nakolven als de borsten na een voeding niet zachter zijn geworden. Kort toepassen van warmte en voorzichtige massage voorafgaand aan de voeding.
Als je veel zoogcompressen gebruikt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in wasbare zoogcompressen. Merken als Philips Avent en Medela bieden katoenen zoogcompressen aan. Deze compressen zijn vooral geschikt als je weinig last van lekken hebt. Ze nemen namelijk minder vocht op dan een wegwerpcompres.
Een voedingshemd geeft steun aan je borsten tijdens de borstvoedingsperiode, maar niet zo veel als een speciale voedingsbh. Je kunt het hemd makkelijk onder je normale kleding dragen.
Hoe lang kun je een buikband dragen? Na ongeveer 2 tot 3 weken zijn de spieren redelijk herstelt. Je kunt de buikband dan langzaam minder gaan dragen. Tip: draag de buikband wel als je iets moet tillen, zoals boodschappen.
Je zult al gauw merken dat je eigen kleding niet meer zo lekker zit, en dat geldt natuurlijk ook voor je ondergoed. Je BH wordt steeds strakker en je slipjes passen niet meer en zitten daarom niet meer comfortabel. Daarom is het enorm belangrijk dat je tijdens je zwangerschap zwangerschapsondergoed draagt.
Welk slip dragen we na de bevalling? Wij adviseren vooral de hoge taille slips om te proberen en te kijken of dit jou de juiste steun en comfort biedt. Je buik krijgt namelijk meer steun gezien zo'n slip vaak boven je navel valt. Een fijne boxer kan ook de uitkomst zijn.
Een zwangerschapsbeha, ook wel meegroei-beha genoemd, is een beha speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen. Deze beha heeft een rekbare stof en bredere bandjes om je veranderende borsten tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Je borsten veranderen namelijk flink in negen maanden tijd.
Behalve om kalmte te brengen, wordt een bola al eeuwen gedragen door zwangere vrouwen in Bali en Mexico voor het kalmerende effect dat het heeft op een baby in de baarmoeder. Dit feitje is veel moeders wel bekend, maar meestal denken we dat het na de zwangerschap dan voorbij is.
Leg 1-2 minuten voor de voeding warme kompressen op je borsten of als je melk lekt. Dit verlicht de pijn en de toeschietreflex wordt beter. Koude kompressen kunnen de pijn ook verlichten tussen de voedingen door. Vlak voor het voeden is het beter als de borsten warm zijn.