Toch heeft ontbossing een aantal voordelen. Ontbossing zorgt er onder andere voor dat producten op een grotere schaal geproduceerd kunnen worden, waardoor deze dalen in prijs. Daarnaast verschaft ontbossing - direct en indirect - een grote hoeveelheid werk in gebieden die minder welvarend zijn.
Grote gevolgen
Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt. Bomen zijn onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Dieren hebben veel last van ontbossing. Hun leefgebieden raken versnipperd en hierdoor wordt het lastig om voedsel en soortgenoten te vinden.
We kunnen niet zonder bossen. Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.
De omzetting van bossen in akkerland is de belangrijkste oorzaak van bosverlies. Volgens de FAO veroorzaakt dit minstens 50% van de wereldwijde ontbossing, voornamelijk voor de productie van palmolie en soja. Veeteelt en begrazing zijn verantwoordelijk voor bijna 40% van de wereldwijde ontbossing.
De gevolgen van ontbossing
Door ontbossing kunnen gehele ecosysteem ontregeld raken, dieren en planten verdwijnen, het is de oorzaak van erosie en ontbossing draagt bij aan de opwarming van de aarde, terwijl we bomen juist als bondgenoot moeten beschouwen in het tegengaan van klimaatverandering.
Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Daarna nam het bosoppervlak af, tot nu ongeveer 363.800 hectare. De afgelopen vier jaar is geprobeerd meer bos te planten. Dat is deels gelukt maar netto gezien is er nog steeds een ontbossing, meldt de Rekenkamer.
Ontbossing is één van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit en voor het klimaat. Oorzaken van de aantasting en vernietiging van bossen: landbouw, overexploitatie voor houtwinning en voor de productie van houtskool, mijnbouw, ontwikkeling van infrastructuur en bosbranden.
Nog steeds worden nieuwe diersoorten in het gebied ontdekt. Al die rijkdom aan planten en dieren in de Amazone verschraalt door ontbossing. De populaties van honderden soorten vogels, vissen, kikkers, apen, hagedissen en slangen staan er slecht voor. “Elke hectare van het Amazonegebied is van belang.
Ontbossing vindt eigenlijk altijd plaats door het toedoen van de mens. Grote bossen, regenwouden, de amazone. Zij zijn allemaal de dupe van de groeiende vraag naar hout, papier, palmolie en soja. Een groot deel van de bossen dat gekapt wordt, wordt illegaal gekapt.
Ze houden water vast. Verschillende bomen hebben verschillende wortels. Die wortels zorgen er op hun eigen manier voor dat water beter in de grond blijft zitten. Ze zorgen er dus voor dat er minder overstromingen zijn én dat het water vastgehouden wordt, zodat mensen en dieren genoeg te drinken hebben.
Een bos is in Nederland, volgens de Boswet van 1961 officieel een bos als 10 are (1000 m2) of meer uit bomen bestaat, of, bij een rijbeplanting, een of meer rijen van ten minste 21 bomen.
Sinds 1990 is er wereldwijd zo'n 178 miljoen hectare aan bos verdwenen, oftwel 4,2 procent van al het bos. De ontbossing wordt deels tegengegaan door het planten van nieuwe bomen. Als er evenveel bomen bijkomen als er worden gekapt (voor gebruik van bijvoorbeeld hout of papier), komt de ontbossing tot stilstand.
Een boom wordt gekapt omdat hij de groei van anderen bomen in de weg staat. De mooiste en gezondste bomen van het bos krijgen meer groeiruimte als deze bomen worden geveld. Zij kunnen zich dan verder ontwikkelen. Dit leidt tot een bos met dikke, stormvaste en gezonde bomen.
Ontbossing is het verdwijnen van bos, dat wordt veroorzaakt door de mens. De mens gebruikt het bos voor het maken van producten of het vrijmaken van grond voor landbouw en huizenbouw. Ontbossing komt voornamelijk voor in het regenwoud, zoals in de Amazone en in Indonesië.
Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
Het edelhert. Dat is het grootste landdier van Nederland. Je ziet ze vooral goed in de herfst tijdens de bronst. Dan houden de mannetjes brute gevechten om de vrouwtjes.
Vandaag de dag zijn echter grote boeren, en vooral veehouders, de voornaamste verantwoordelijken voor het omvormen van oerwoud in weidegrond. Ook de opkomst van grote commerciële soja-, palmolie- en rietsuikerplantages, de aanleg van wegen en waterkrachtcentrales en bosbouw zijn belangrijke oorzaken van ontbossing.
Uit onderzoek is gebleken dat naar schatting 3 procent van de Nederlandse bossen "voor een substantieel deel" bestaat uit inheemse bomen en struiken. Meer dan de helft van deze soorten, zoals de wilde appel, koraalmeidoorn of gele kornoelje worden met uitsterven bedreigd of zijn al uit het landschap verdwenen.
bomen worden er eigenlijk gekapt en hoeveel bos is er nog? Over bomenkap circuleren duizelingwekkende cijfers. Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde.
Voor het rapport is gekeken naar de gebieden waar de ontbossing het hevigst is. Het WNF komt tot 24 'hotspots' waar bossen of delen ervan zijn verdwenen. Negen van die gebieden liggen in Zuid-Amerika, vooral in de Amazone en in de Cerrado in Brazilië.
Het areaal met bos is in 2021 circa 363.800 hectare; bijna 11% van het totale landoppervlak. In de periode 1970-2013 steeg de bosoppervlakte gestaag, gevolgd door de forse daling in de periode 2013-2017. Sinds de laatste meting in 2017 is er circa 1900 hectare bos minder.
Tropische regenwouden liggen in de tropen, op plaatsen waar de regenval zeer groot is. De tropen liggen tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring; de regenwouden situeren zich dus rond de evenaar. Ongeveer 7% van het totale aardoppervlak is bedekt met regenwoud.