Als je gezond bent en vitamine C neemt ter ondersteuning van je weerstand bij inspanning of intensief sporten, dan heb je 200mg Vitamine C per dag extra nodig. Op het etiket van de meeste vitamine C producten staat een dagdosering van één tablet van 1000 mg.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Hoewel je een teveel aan vitamine C uitplast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine.
Volwassenen hebben per dag 75 mg vitamine C nodig. De hoeveelheid vitamine C voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase.
De meeste voedingswetenschappers gaan uit van 1000 - 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen.
Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van deze ontstekingsprocessen (2). Deze voedingsstof is dus een krachtige beschermer van uw vaatwanden.
Vitamine C is een krachtig ingrediënt dat huidverbetering kan bieden op verschillende vlakken. Zo is het een sterke antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke invloeden. Denk hierbij aan luchtvervuiling en UV-straling, maar ook irritaties of ontstekingsreacties.
Met een goede evenwichtige voeding krijgt u ruim voldoende vitamine C binnen. Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken. Dit is vrijwel zinloos, tenzij u een extreme sportinspanning op het oog hebt.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam. Ascorbatencomplex is een samenstelling van ascorbinezuur met mineralen. De mineralen maken het supplement minder zuur.
Hoge dosis kan schadelijk zijn
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Per dag heeft u als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximaal veilige hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
Volwassenen: dagelijks 1 bruistablet in een glas water (ca. 200 ml) oplossen en opdrinken. Unipharma Vitamine C Bruistablet: Dit zijn bruistabletten met 1000 mg vitamine C per tablet.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Bij chronische overdosering van vitamine A, dat net zoals vitamine D een vetoplosbare vitamine is, bestaat een risico op stapeling, waardoor onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, visusstoornissen, buikpijn, droge huid en haaruitval kunnen ontstaan.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam een voorraad aanlegt. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.
Het is een antioxidant en helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden. Vitamine C is van belang voor het behoud van sterke botten en helpt het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen. Daarbij is vitamine C goed bij futloosheid en heeft het een gunstige invloed op de vermindering van moeheid.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Voor acne bied vitamine C ook een uitkomst, het voorkomt onzuiverheden. Vitamine C zal ook zorgen voor betere opname van andere mineralen en vitaminen in de huid. Resultaat: Een stevige vollere huid die vrij is van pigmentvlekken en onzuiverheden. Belangrijk is dat de vitamine C ingekapseld moet zijn.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de grootste concentratie aan vitamine C en staat deze dus hoog op ons lijstje. Behalve vitamine C zitten er dus ook veel mineralen zoals kalium en calcium in je sinaasappel.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!