Er moet ook ergens lucht binnen kunnen komen in de kelder. De opening daarvoor zou minimaal 10cm diameter moeten hebben. Met 2 gaten van 10 cm kan je dus al voldoende capaciteit leveren voor een mechanische afzuiging in de kelder. Zorg er wel voor dat deze 2 gaten aan tegenovergestelde kanten van de kelder zitten.
Reken daarbij nog eens dat een kelder erg gevoelig is voor binnentredend water en vocht. Het is dus raadzaam om uw kelder te voorzien van frisse lucht en verluchting.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).
Kelderdrainage rekent af met vocht in uw kelder
Kelderdrainage is een methode om uw kelder waterdicht te maken. In tegenstelling tot kelderdichting sluit kelderdrainage uw kelder niet compleet af, maar zorgt het voor een afvoersysteem waardoor vocht voortaan direct weg wordt gevoerd.
Een kelder is geen 'op de grond staand' bijbehorend bouwwerk . Een kelder wordt namelijk in de grond gebouwd. Ook wordt de kelder niet op andere wijze genoemd in bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht ( Bor ).
De temperatuur van de kelder
Gedurende het hele jaar is de temperatuur in de kelder gemiddeld 15 graden. De kelder is daarom ideaal om in te richten als bijvoorbeeld een wijnkelder en bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen. Het is dan absoluut niet nodig om de kelder te isoleren.
Het is belangrijk om je kelder te ventileren, zodat de luchtkwaliteit en het luchtvochtigheidsgehalte goed blijven. De kans is namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan in je kelder als deze niet geventileerd is. Dat komt omdat de vochtige lucht niet wordt vervangen door frisse, droge lucht.
Isoleer uw kelder: Het isoleren van de plaatsen waar condensatie zich ophoopt kan ook helpen om vocht te elimineren. Het afdekken van deze plaatsen, zoals muren, leidingen en kanalen, met isolatie, zal helpen voorkomen dat warme lucht in contact komt met de koele oppervlakken, waardoor condensatie wordt voorkomen.
Plaats een luchtontvochtiger of -reiniger in de vochtige kelderruimte. Die neemt het vocht in de kelder op, waardoor het risico op schimmel verkleint en de muffe geur verdwijnt. Een luchtontvochtiger komt van pas wanneer de luchtvochtigheid zich boven de 60% bevindt (dit kan je eenvoudig meten met een hygrometer).
De simpelste manier om het vocht aan te pakken is de temperatuur in uw kelder op een constant niveau te houden en de ruimte goed en regelmatig te ventileren. Het probleem van slechte afwatering kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren.
Een ventilatie systeem met warmte terugwinning, ook bekend als ventilatiesysteem D, is een manier van ventileren waarbij er weinig warmte verloren gaat. De unit regelt zowel de aan- als afvoer van lucht in je huis en word daarom ook wel balansventilatie genoemd.
Dit principe is gebaseerd op natuurlijke luchtcirculatie: er gaat net zoveel lucht uit de woning als dat er weer binnen komt. Een centraal afzuigsysteem kan vaak bediend worden middels een driestanden-schakelaar. Met deze schakelaar kan men bepalen hoeveel lucht er per seconde wordt afgevoerd.
Condensatievocht is het vocht dat in de lucht binnen een woning of gebouw ontstaat door te koken, leven en wassen. Door te weinig natuurlijke ventilatie of een gebrek aan een ventilatiesysteem zal de luchtvochtigheid in het huis omhoog gaan.
Condensatie is een fenomeen dat in vrijwel iedere woning voorkomt. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kunnen vinden. Als gevolg hiervan zal deze vochtige lucht zich hechten aan aanwezige koudere oppervlakken. De meest bekende verschijningsvorm is op een raam of een spiegel.
Balansventilatie is een installatie waarbij er evenveel vers gefilterde buitenlucht het huis in wordt geblazen, als dat er vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd. De energie van de uitgaande lucht (warmte in de winter, koelte in de zomer) wordt overgedragen aan de binnenkomende lucht.
Een zeeman, die het huis liet bouwen, zou op de gedachte van de varende kelder zijn gekomen, doch dit is niet meer dan een legende. In werkelijkheid is het een inventieve bouwtechnische oplossing: de kelder beweegt mee met de sterk wisselde grondwaterstand.
Gebruik je de kelder als mancave dan wil je dat de ruimte lekker warm is. Hiervoor kan je kiezen voor een infrarood verwarming aan de muur of plafond. Heb je een grote kelder te verwarmen, dan adviseren wij in ieder geval een plafondverwarming te kiezen. Deze heeft namelijk een grote warmte verspreiding.
Meestal zijn kelders veel vochtiger dan noodzakelijk. Bijna altijd komt dit door een gebrek aan ventilatie. Omdat een kelder meestal vorstvrij blijft, kan er het hele jaar door geventileerd worden.
In de eerste plaats moet je zien te achterhalen hoe diep je fundering zit. Als dat diep genoeg is, bijvoorbeeld 2,5 meter, dan kun je zelf een kelder uitgraven onder je huis waar je in kunt staan.
Kelder bouwen prijs berekenen
Wat kosten betreft kunt u rekenen op 10.000 euro startkosten en daarna 1.000 euro per m2.