De kans is groter dat de rente in 2023 daalt, maar hij kan natuurlijk altijd verder stijgen. De afgelopen jaren was ons advies om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar met de huidige rentepercentages adviseren we dat niet meer. 10 jaar vastzetten is een mooie periode.
Bij een rentevaste periode van 30 jaar heb je volledige zekerheid tot het eind van de looptijd; je betaalt alleen ook een hogere rente en kunt vaak minder lenen. Bij 20 jaar heb je de optie om na 20 jaar boetevrij over te sluiten, betaal je minder rente en kun je soms meer lenen.
Als je meer zekerheid wil over de hypotheekrente die je betaalt, kun je het beste kiezen voor een langere rentevaste periode. Het biedt zekerheid. Als de hypotheekrente stijgt heeft dat geen invloed op jouw hypotheek. De hypotheekrente is aan het stijgen en het verloop hiervan is niet zeker.
Lange rentevaste periode hypotheek voor meer zekerheid
Een lange rentevaste periode geeft je lang zekerheid over het maandbedrag dat je betaalt voor je hypotheek. Een lange rentevaste periode kost wel geld. Bij hypotheken geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente die je betaalt.
Verwachting rentetarieven op lange termijn
Wij verwachten dat de staatsrente voor 10-jaarsleningen licht zal dalen van 2,8% op dit moment naar ongeveer 2,35% eind 2023.
Spaarrente verwachting 2023 en 2024
Op de middellange termijn is te verwachten dat de rentes nog verder stijgen. Een verdere verhoging van de spaarrente tot 1,75% op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen is op de korte tot middellange termijn mogelijk.
In 2024 verwachten zij dat de prijzen verder omlaag gaan met 4%. De hypotheekrente kan licht dalen, maar blijft per saldo hoog. Er worden naar verwachting niet 1% (eerdere verwachting), maar 5% minder huizen gekocht in 2023.
De afgelopen jaren was ons advies om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar in 2023 adviseren we dat niet meer. 10 jaar vastzetten is een mooie periode.
Hogere hypotheekrente: als je al een hypotheek hebt:
Momenteel kun je de hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten voor ongeveer 2 procent.Dat is extreem laag. Als de rente met 1 of 2 procentpunt stijgt, betekent dat niet automatisch dat huiseigenaren met een lopende hypotheek duurder uit zijn.
Als je rentevaste periode afloopt, mag je zonder 'boete' overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Vergelijk het voorstel van je bank dus altijd met de actuele rentes van andere hypotheekaanbieders. Zijn andere banken voordeliger? Dan kan een overstap beter voor je uitpakken.
De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen is flink opgelopen, van 0% begin 2022 naar 3,0% in maart van dit jaar. In diezelfde periode liep ook de hypotheekrente sterk op. Sinds maart staat de 10-jaars staatsrente echter onder druk.Inmiddels staat deze op 2,75%.
Afgelopen maart bereikten alle langlopende hypotheekrentes een historisch dieptepunt. Nu, acht maanden later, duikt 30 jaar rentevast (met NHG) als eerste onder dat memorabele rentepercentage. In maart lag de gemiddelde rente op 1,87%, nu al op 1,84%.
Je kunt je rentevaste periode tussentijds wijzigen om te zorgen dat je hypotheek weer bij jou past en eventueel om te besparen op je maandlasten. Aanpassen kan op twee manieren: De huidige periode stopzetten en een nieuwe kiezen (oversluiten); of. De huidige periode bij dezelfde aanbieder verlengen (rentemiddeling).
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
Je kiest zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 20 jaar). De hoogte van je hypotheek, het rentepercentage en de looptijd bepalen het bruto maandbedrag van je Lineaire Hypotheek. Het bedrag dat je maandelijks aflost is de gehele looptijd gelijk.
Wij verwachten dat de rente op staatsleningen geleidelijk zal dalen richting 1,75% eind 2023 vanwege een krimp in de Europese economie. De hypotheekrente kan dan dus ook mee dalen, maar de daling wordt mogelijk wel beperkt door de gestegen risico-opslag op hypotheken.
De meeste spaarrekeningen keren de spaarrente per jaar uit.Maar sommige spaarrekeningen keren de rente per maand of per kwartaal uit. Dit kan voordelig zijn, omdat je op deze manier sneller rente op rente krijgt. Je krijgt namelijk in de tweede termijn al rente over je rendement uit de eerste termijn.
In de rechtspraak is bepaald dat een redelijke of zakelijke rente maximaal 25% hoger of lager is dan de rente die een bank vraagt. Stel: een bank vraagt 6% rente op de lening. Dan ligt de redelijke rente als je geld gaat lenen van familie of vrienden tussen 4,5% en 7,5%.
Zo blijkt uit de leennormen voor 2023 van budgetinstituut Nibud. Het Nibud gaat bij de berekening uit van een gemiddelde bruto CAO-loonstijging van 3,7% in 2023. Blijft die loonstijging uit, dan kunnen kopers met een inkomen tot € 80.000 ongeveer € 10.000 minder lenen.
Dit verandert er in 2023 voor woningeigenaren. In 2023 gaat de maximale aftrek voor hypotheekrente omlaag van 40% naar 36,93%. Daarmee is de aftrekpost voor iedereen gelijk ongeacht de hoogte van je inkomen.
Onze verwachting is een dalende hypotheekrente in 2023 en een stabiele inflatie op korte termijn. Inflatie zal voorlopig vanaf juli 2023 niet verder stijgen. Gas- en Electra-prijzen dalen weer tot het najaar van 2023.
De verwachte stijging hypotheekrente tot 2025 lijkt volgens de meeste analisten licht te gaan stijgen. Een daling is zeer onwaarschijnlijk, een sterke stijging wordt niet verwacht. De grafiek zal echter niet langer naar beneden lopen maar langzaamaan naar boven gaan.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Die hangt op zijn beurt weer af van toekomstverwachtingen ten aanzien van de rentetarieven van centrale banken. Gedurende de reeks renteverhogingen steeg de 10-jaars staatsrente van nihil begin 2022 naar 3% midden augustus 2023.