Binnen de bebouwde kom bedragen. De afstand van de zijkant van het bord tot de zijkant van de rijbaan of verharding moet minstens 60 cm bedragen. Het is niet wenselijk meer dan drie verkeersborden op een paal te plaatsen.
Borden moeten zodanig geplaatst worden dat ze altijd goed zichtbaar zijn maar het zicht op het verkeer of verkeerstekens niet belemmeren. 2. Borden moeten haaks ten opzichte van de wegas geplaatst worden. Als de borden haaks op de wegas geplaatst worden zorgt dit voor de beste zichtbaarheid overdag en 's nachts.
Verreweg de meeste verkeersborden worden aan een zogeheten flespaal of buispaal bevestigd. Montage hiervan gaat zeer gemakkelijk met twee standaard beugels. Het verkeersbord klem je met de ingestanste bevestigingsgaten tussen het klemplaatje en de beugel zelf.
De afstand van de onderkant van de verkeersborden tot het wegdek moet buiten de bebouwde kom minimaal 1,20m zijn en binnen de bebouwde kom minimaal 2.20m. Binnen de bebouwde kom mag dit in sommige situaties lager zijn. Bijvoorbeeld op een verkeerseiland.
Zone maximumsnelheid 60 km/u
Op wegen buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Vaak is deze snelheid nog te hoog, omdat er ook voetgangers en fietsers op deze wegen komen. Er wordt dan voor gekozen om deze wegen in 60 kilometer zones te veranderen.
In Nederland gelden, tenzij door verkeersborden anders is aangegeven, de volgende toegestane maximumsnelheden: binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur. buiten de bebouwde kom: 80 kilometer per uur.
Nederland telt in totaal 3 miljoen verkeersborden.
"Een bord kost tussen de 75 en 100 euro, maar je moet dan ook de kosten voor het plaatsen en het bevestigingsmateriaal zoals een paal en beugels erbij rekenen. Dan zit je dus rustig aan de 300 euro per bord."
De diefstal en het in huis hebben van een bord is strafbaar: het kan een boete van minstens 200 euro en een strafblad opleveren. De terugbrengactie is eenmalig opgezet, een uitzondering dus.
Als agenten je betrappen met een steeksleuteltje bij een verkeersbord, dan word je in principe aangehouden voor diefstal. Het Openbaar Ministerie buigt zich dan over je zaak. Heb je al meer op je kerfstok, dan heb je grotere problemen dan een boete, zo meldt een woordvoerder van de politie aan TopGear Nederland.
op minder dan 20 meter voor de verkeersborden en de verkeerslichten buiten de kruispunten. Uitzondering: de voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen, niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeersborden of lichten zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt.
Deze gebodsborden met pijlen zeggen dat bestuurders verplicht zijn de richting van de pijl te volgen.
Daarom is het dan ook belangrijk dat een verkeersbord goed zichtbaar is, ook vanop afstand en in het donker. Er zijn zes hoofdcategorieën waarin verkeerborden worden opgedeeld: gevaarsborden (A), voorrangsborden (B), verbodsborden (C), gebodsborden (D), parkeren-en stilstaan borden (E) en aanwijzingsborden (F).
Informatiebord.nl is de specialist op gebied van verkeersborden en heeft het grootste assortiment. Op Informatiebord.nl kun je eenvoudig verkeersborden bestellen voor tal van toepassingen, zoals plaatsing op een bedrijventerrein, eigen terrein of voor langs de openbare weg.
Je moet de borden minstens 24 uur op voorhand plaatsen, op voorwaarde dat je een toelating hebt.
Straffeloos inleveren
De terugbrengactie is eenmalig. Wie hierna betrapt wordt op het weghalen of ihet n bezit hebben van een verkeersbord, dan worden de kosten in rekening gebracht en wordt er aangifte gedaan. De gemeente streeft ernaar om minimaal 75 borden terug te krijgen.
In Nederland zijn er ongeveer 6 miljoen verkeersborden. Daarvan werden er in 2021 al ruim 10.000 van gestolen.
C01 – Gesloten in beide richtingen verkeersbord
Wanneer je dit bord tegenkomt betekent het dat je deze weg niet in mag. Het betekent ook dat je de weg vanuit de andere kant ook niet in mag. Deze weg is afgesloten voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee.
Ter hoogte van de parkeerplaats staat het verkeersbord E04 (vierkant bord met blauwe achtergrond en witte letter P). U vraagt zich af of de boete wel terecht is. Verkeersbord E04 geeft een parkeergelegenheid aan. Indien er vakken aanwezig zijn, moet in deze vakken te worden geparkeerd.
E9b: Dit verkeersbord geeft aan dat er op de parkeerplaats enkel motorfietsen, personenwagens, auto's voor dubbelgebruik en minibussen mogen parkeren.
E - Parkeren en stilstaan borden. F - Overige geboden en verboden. G - Verkeersregels borden.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen.U krijgt dan een boete.
Vanaf 1 januari wordt 70 km/h de norm buiten de bebouwde kom. Het is dus opletten geblazen, als je een verkeersboete wil vermijden. Vanaf 1 januari geldt een maximumsnelheid van 70 km/h buiten de bebouwde de norm.
Sinds een jaar of drie gaat het om 70.000 overtredingen per jaar! Dan nu de schokkende bedragen. Een boete voor 1 km/u te hard rijden kost je 11 (elf) euro. Omdat deze boetes verwerkt worden door overgekwalificeerde professoren, bedragen de administratiekosten 9 euro!