Eind 2020 was er bij 150.500 huurders sprake van huurachterstand. Dit was eind 2021 gedaald tot 113.100 huurders.
Hoeveel huurachterstand mag ik hebben? U mag geen huurachterstand hebben. U moet uw huur op tijd betalen. In uw huurcontract staat wanneer u uw huur moet betalen.
Steeds meer mensen hebben moeite om hun huur te kunnen betalen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vrijdag. De huurders willen vaak wel betalen maar kunnen het niet omdat ze te weinig inkomsten hebben.
Heeft u een huurachterstand maar wilt u toch verhuizen naar een andere woning van Woontij? Zorg dan dat u de huurachterstand heeft betaald voordat u reageert op een woning. U komt alleen in aanmerking voor een woning als u geen huurachterstand heeft op het moment dat u reageert.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
De voornaamste vereiste om huurders uit uw woning te zetten is dat er sprake moet zijn van een huurachterstand van minimaal drie maanden. Dat wordt “de woning ontruimen” genoemd.
Kan ik als huurder de huur inhouden? Ja, in sommige gevallen kan je als huurder de huur een tijdje inhouden. Bijvoorbeeld als de verhuurder weigert om achterstallig onderhoud te verrichten. Je kan de huur alleen opschorten, dat wil zeggen dat je die later alsnog moet betalen.
Eind 2020 was er bij 150.500 huurders sprake van huurachterstand.Dit was eind 2021 gedaald tot 113.100 huurders. Van deze huurders heeft iets meer dan de helft een schuld van 1 tot 3 maanden huur. Ook het percentage huurachterstand ten opzichte van de totale huurinkomsten nam af van 1,2% naar 1,0% in 2021.
U verkeert van rechtswege in verzuim.De verhuurder mag gelijk overgaan tot het inschakelen van een deurwaarder of een incassobureau. De meeste verhuurders en met name sociale woningbouwverenigingen, sturen één of meerdere aanmaningen, als u 1 maand de huur niet betaalt. Incassomaatregelen worden niet getroffen.
Als je een huurschuld hebt, kan de verhuurder de rechter inschakelen. De rechter kan eisen dat je de huur alsnog betaalt. De rechter kan ook de huurovereenkomst ontbinden. Je wordt dan met je spullen uit je huis gezet.
Ja, in het huurcontract mag staan wanneer jij de huur betaalt. Het Burgerlijk Wetboek noemt geen vast moment waarop de huurprijs moet worden betaald, maar de wet verplicht je wel om op de overeengekomen wijze en data de huur te voldoen.
Zo mag de deurwaarder u niet alleen uit uw woning zetten bij huurachterstand, maar mag hij beslag leggen op uw geld en uw spullen. Indien de deurwaarder over een vonnis tot huisuitzetting beschikt, zal hij eerst tot ontruiming van uw woning overgaan om de huurschade voor de verhuurder te beperken.
Zelf huur sociale huurwoning controleren (huurprijscheck)
U controleert zelf of uw huur redelijk is. Of dat u te veel huur betaalt voor uw huurwoning. Dat doet u met de Huurprijscheck. Die geeft aan hoeveel punten uw woning of kamer heeft.
Aantal keer dat de verhuurder uw huur mag verhogen
Alleen 1 keer in de 12 maanden.
De inflatie van december 2021 tot december 2022 was 9,7%. De loonontwikkeling in die periode was 3,1%. Daarom is de toegestane jaarlijkse huurverhoging in het kalenderjaar 2023 maximaal (3,1% + 1 =) 4,1% in de vrije sector.
Bij herhaalde of aanhoudende wanbetaling zal de verhuurder hem formeel in gebreke moeten stellen en met een aangetekende brief aanmanen om zijn verplichtingen toch nog na te komen. De verhuurder mag de huurder niet zelf uit de woning zetten, en ook het contract niet ontbinden.
Volgens de wet moet u een huurcontract opzeggen via een aangetekende brief. U krijgt dan bewijs dat de brief is verstuurd en ontvangen. U kunt onze voorbeeldbrief huur opzeggen gebruiken. U hoeft geen reden te noemen voor het opzeggen.
De verhuurder mag huurders niet eenzijdig uit de woning zetten wanneer ze de huurprijs of kosten niet betalen, zelfs niet als de uithuiszetting uitdrukkelijk als sanctie in de huurovereenkomst wordt vermeld. Enkel een bevoegde rechter mag een uithuiszetting bevelen.
Het aantal huisuitzettingen wegens huurachterstand is de afgelopen jaren flink gedaald. In 2016 werden er door corporaties en particuliere verhuurders ruim 8000 huurovereenkomsten ontbonden (huisuitzettingen), in 2019 waren dat er 5000, en in 2020 ongeveer 3000.
Onder hen zijn huurders van particuliere verhuurders zelfs ruim 45 procent van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Voor huurders van 35 tot 55 jaar ligt de woonquote met gemiddeld bijna 33 procent aanzienlijk lager. Voor huurders van 55 tot 75 jaar is de quote gemiddeld ongeveer 35 procent.
In 2021 was 34 procent van alle woningen in Nederland sociale huur, becijferde het CBS vorig jaar. Het zijn de meest recente cijfers van het statistiekbureau.
Uw verhuurder moet het gebrek repareren of oplossen. Gaat het om een spoedgeval, bijvoorbeeld een lekkage? Dan moet uw verhuurder meestal snel een oplossing of noodvoorziening regelen. Als er geen spoed bij is, geef uw verhuurder dan in ieder geval 6 weken de tijd om het gebrek te repareren.
De verhuurder is niet verplicht om de verwarmingstoestellen te plaatsen. De energiekost om de woning te verwarmen moet redelijk zijn. De bewoner dient zijn verwarming te kunnen regelen naar eigen behagen en de werking van de verwarmingsinstallatie moet steeds gegarandeerd zijn.
Alleen huurverlaging bij ernstige gebreken
De Huurcommissie verlaagt de huurprijs alleen als de gebreken ernstig zijn. In de gebrekencheck kunt u zien of het achterstallig onderhoud ernstig genoeg is om de Huurcommissie in te schakelen. Hieronder vindt u per categorie enkele voorbeelden van ernstige onderhoudsgebreken.