De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn! Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt.
De Fransen zijn gesloten en houden erg van hun privacy. Fransen hechten erg veel waarde aan beleefdheidsvormen en zij bespreken zelden tot nooit privé zaken met collega's of kennissen. Vertrouwen wordt gewonnen door het tonen van correct gedrag.
U heeft als Nederlander geen visum of werkvergunning nodig als u in een ander EU-land werkt, zoals Frankrijk. De Nederlandse ambassade kan niet bemiddelen bij het vinden van een baan. Er zijn meerdere instanties die u kunnen helpen met een baan in Frankrijk.
Wanneer u gaat emigreren naar een ander land moeten er een aantal dingen geregeld worden. Natuurlijk moet u zich uitschrijven uit de Nederlandse gemeente. Dit doet u op het gemeentehuis en kan al vanaf 5 dagen voor de verhuizing. Wacht dus niet tot het laatste moment, maar regel het op tijd.
Wonen in Frankrijk wordt gezien als uiterst aangenaam, dit wordt mede veroorzaakt door de relaxte levensstijl, het lekkere eten en het prachtige klimaat. Niet onbelangrijk is het feit dat Frankrijk dichtbij Nederland ligt. Je hoeft het thuisfront niet lang te missen, wat wonen in Frankrijk nog aantrekkelijker maakt.
Daarvan ging het grootste deel naar pretparken en evenementen. bioscoopbezoek en reizen 18,5%; gevolgd door leesmateriaal 13,4%; tuinieren en huisdieren 12,3%; beelddragers (TV, Hi-Fi, video, camera's) 11,5% en culturele diensten 10,4% (bron Insee, het Franse CBS).
Frankrijk. In Frankrijk staat de Nederlandse toerist zelfs bekend als ongemanierde holbewoner, vertelt correspondent Frank Renout: "Nederlanders zijn onbeschoft en onbeholpen, vinden de Fransen. Ze bestellen meteen het goedkoopste en het snelste."
het Franse telsysteem vertoont kenmerken van een vigesimaal systeem. In een dergelijk systeem wordt er niet per 10 geteld (zoals in een decimaal systeem) maar per 20. Een behoorlijk aantal talen in de wereld maakt van een dergelijk systeem gebruik.
De Nederlander ontbijt best uitgebreid; een bammetje met kaas en vleeswaren, of een bakje yoghurt met fruit muesli, enz. Een kop koffie of thee erbij en we zijn content. De Fransman daarentegen doet het veel bescheidener met een stukje stokbrood of een croissant, wat jam met koffie of thee of warme chocolademelk.
Het avondeten bestaat in Frankrijk traditioneel uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een toetje... Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade.
In Frankrijk hebben werknemers 41 dagen vrij. Een belangrijke nuance is dat het aantal wettelijk bepaalde vakantiedagen niet de enige maatstaf is. Vaak wordt in cao's over extra vakantiedagen onderhandeld of hebben werknemers de optie om dagen bij te kopen.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
De naam van die belangrijke provincie is in het buitenland overgegaan op de gezamenlijke Nederlandse provincies, op heel Nederland. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
In Frankrijk wonen volgens de gegevens van de census die iedere 5 jaar in Frankrijk wordt gehouden (laatstelijk in 2010/2011) 37.352 Nederlanders in Frankrijk. Dat zijn dus mensen die in Frankrijk hun résidence principale hebben. Overwinteraars en bezitters van tweede (vakantie) huisjes zitten daar dus niet bij.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
Cultuur Frankrijk
Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la siesta' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair.
De Spanjaarden houden siësta, de Fransen genieten van hun Franse rust. Bij de tent. Van dineren terwijl de zon ondergaat, de krekels in de avond, kampvuurtjes, jeu-de-boules of zandkastelen bouwen aan zee. Laat dat relaxen tijdens een vakantie maar aan hun over.
De kosten van levensonderhoud in Frankrijk zijn daarom redelijk hoog - Numbeo stelt het 15% hoger dan de kosten van levensonderhoud in de VS. Dit cijfer wordt echter enigszins vertekend door de hoge kosten van levensonderhoud in Parijs.
Premiebetaling. Als je wel zelf je zorgverzekering kunt betalen, draag je maandelijks ruim 5% van je salaris af aan een ziektekostenverzekering. Dit kan dus aardig oplopen als je een goed inkomen hebt. Jouw werkgever vult dit bedrag aan.