Het lichaam heeft na het sporten een aantal uren nodig voor die aanpassing, zodat u goed kunt inslapen. Algemeen wordt het dus aanbevolen om niet te sporten net voor het slapen. Probeer om minimaal één uur voor u gaat slapen geen sport te beoefenen.
Diepere slaap
Ze ontdekten dat de training in de avond geen negatieve invloed had op de slaap. Wel kwamen ze erachter dat mensen die 's avonds sporten sneller in slaap vallen, dieper slapen en langer. Intensief sporten bleek wel een negatief effect te hebben op de nachtrust.
De meeste experts houden vast aan de aanbeveling van ongeveer 8 uur slaap als basis voor een optimale spieropbouw en vetvermindering. De hormonen die relevant zijn voor de spieropbouw, komen pas vrij tijdens de diepe slaapfase. Diepe slaap is goed voor ongeveer 5-15% van je totale slaaptijd elke nacht.
Trainen in de avonduren heeft een positief effect op je slaap. Het blijkt namelijk dat je beter in slaap valt als je 's avonds traint en dat de kwaliteit van je slaap zelfs beter is. Dit is heel goed voor de ontwikkeling van het groeihormoon, ook wel verjongingshormoon, in je lichaam.
Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties – je kunt zelfs flauwvallen door een te lage bloedsuikerspiegel. Verder stimuleert trainen op een nuchtere maag de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.
1. Zwemmen. Zwemmen heeft een indrukwekkende lijst met (gezondheids-)voordelen. Je traint er er namelijk niet alleen heel veel verschillende spiergroepen mee, maar het is ook goed voor je conditie.
Kerkhof: 'Meet je ongeveer 2 weken lang je slaapduur, dan weet je je exacte slaapbehoefte. Niet waar. De eerste uren van je slaap tellen extra zwaar omdat je in een diepere en vastere slaap valt. Vandaar dat gezegd wordt dat de eerste uren dubbel tellen, maar dit hoeft niet per se voor 12 uur te zijn.
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder 38.000 volwassenen blijkt dat volwassenen die dagelijks vijf uur of minder slapen een grotere kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die iedere nacht minstens zes à zeven uur slapen. Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk.
Pre-REM slaap: spierherstel
Maar de fase hiervoor, de pre-REM-slaap is het belangrijkste voor spieropbouw en herstel. Dan herstelt je lichaam de beschadigde spieren door eiwitsynthese. Deze fase begint 20 à 40 minuten na het in slaap vallen en duurt vervolgens ook zo'n 20 à 40 minuten.
Mensen die 's avonds sporten vallen over het algemeen sneller in slaap, ze slapen dieper en ook nog eens langer. Maar, ga vooral niet te intensief sporten en niet later dan een uur voor het slapen. Vlak voordat je naar bed gaat, daalt je lichaamstemperatuur. Dit helpt je lichaam bij het inslapen.
Bij fysieke inspanning stijgen die waarden, waardoor je overdag meer energie krijgt tot enkele uren na de inspanning. Wanneer je lichaam dan 's avonds tot rust komt, gaan die weer naar omlaag waardoor je moe wordt en uiteindelijk in slaap valt.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Uit de analyse van 54 studies bleek dat veel topsporters geregeld minder dan 7 uur per nacht slapen, en vaak minder dan 85 procent van hun tijd in bed daadwerkelijk slapend doorbrengen. De nacht volgend op een wedstrijddag slapen topsporters bovendien gemiddeld circa 60 minuten minder dan de 2 nachten ervoor.
Tijdens het slapen rusten we uit, en herstellen zowel lichaam en geest. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we de emoties van de voorgaande dag kunnen verwerken, en dat we onthouden wat we die dag hebben geleerd.
Slaap geneest van binnen naar buiten
Terwijl u slaapt activeren de hersenen een hormoon dat weefselgroei stimuleert. Dit zorgt voor het regenereren zoals het herstellen van wonden en overbelaste spieren. Een goede slaap stimuleert het lichaam ook om zich beter te beschermen tegen bacteriën en virussen.
Lichamelijke gevolgen
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Mensen met hypersomnia slapen soms negen uur of meer, maar voelen zich 's ochtends nog steeds niet uitgeslapen. 's Ochtends kunnen ze moeilijk wakker worden, ze hebben geen energie en blijven zich vermoeid voelen. Ze hebben overdag nog steeds behoefte aan slaap en kunnen verward of prikkelbaar zijn.
3 keer per week sporten
Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren. Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
Uit ander onderzoek blijkt dat topsporters wel langer in bed liggen dan leeftijdgenoten die geen topsport bedrijven, maar dat ze niet langer slapen. “De meeste atleten komen maar tot zo'n 6,5 tot 7 uur per nacht”, weet Knufinke.