De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur. Alleen is die van Unox nog extra gepasteuriseerd, waardoor de smaak net wat anders is.''
Puck vindt hem sappig, lekker knapperig velletje en vindt hem het toppertje in de test. Gert-Jan van der Horst vindt het de beste worst tot nu toe. De prijswinnende slager is ook te spreken over de biologische worst van Odin. Alleen is het uiterlijk van de worst te bleek.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker.
Er wordt namelijk binnenkort een pittige, spicy rookworst verkocht in de winkelketen. Het wordt een limited-edition - dus de worsten zijn niet altijd te koop. Er zitten meer kruiden in dan in een gewone rookworst van de Hema en dat maakt 'm lekker smaakvol.
De rookworst bestaat op papier voor 95% uit varkensvlees en een bult smaakversterkers. Wanneer de Hema onverhoopt was omgevallen, dan was dat vast geen rib uit het lijf voor de Nederlandse varkenssector. Toch is de Hema-rookworst wel een prachtig product om bijproducten in te verwerken.
Schutte: "Er bestaan magere varianten, waar minder verzadigd vet in zit. Maar ook dit is nog steeds bewerkt vlees met te veel zout. Daarom staat ook een magere rookworst niet in de Schijf van Vijf." Klaassen vindt ook dat de magere variant de gezondste optie is, omdat er minder vetten in zitten.
Koop je rookworst dus snel bij een HEMA-filiaal met versafdeling bij jou in de buurt. Dek de tafel maar alvast, want de stamppot met de enige echte HEMA rookworst komt er al aan.
De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger. Mensen kiezen vaker voor een plantaardige variant van vlees en het assortiment in de supermarkten groeit zienderogen.
Deze moet je gekoeld bewaren bij maximaal 7 °C. Binnen 3 dagen consumeren. In de diepvries is de rookworst 1 maand houdbaar.
HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat 'm perfect maakt om in te vriezen.
In 1936 heeft de filiaalhouder van de HEMA aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk te veel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij vond het zonde om ze weg te gooien, dus besloot hij deze te verwarmen, halveren, en te verkopen als warme snack aan het winkelend publiek.
Er zijn twee soorten rookworst: (meestal vacuüm verpakte) gekookte rookworst, die al gaar uit de fabriek komt en alleen maar opgewarmd hoeft te worden in heet water, deze variant wordt in de volksmond ook wel 'Gelderse' rookworst genoemd.
De winkelketen zet hiermee een stap in de trend om lekkere en duurzamere alternatieven te bieden voor vlees. De hotdog is 100% plantaardig en bestaat uit negen soorten groente, met zichtbare stukjes paprika, wortel en aubergine.
6. Elke dag gaan er bij de Hema circa 28.000 rookworsten over de toonbank.
Als de rookworst dan nog steeds in een verpakking zit doe je deze in een pan met voldoende water zodat de rookworst net onder water staat. Zet de hittebron op de laagste stand en verwarm de rookworst langzaam, vooral niet koken! Na een minuut of 10 zal het water dampen, dan is je rookworst klaar.
Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
Op een aantal plekken in de regio is bijna geen rookworst meer te krijgen. Dat is lijkt het gevolg van de staking bij UNOX in Oss waar werknemers de afgelopen drie weken het werk neerlegden. Inmiddels hebben de vakbonden een akkoord bereikt met Unilever, dat de fabriek van UNOX wil verkopen.
Bij een vacuüm verpakte rookworst moet je altijd kijken op de datum die op de verpakking staat. Reeds warm gemaakte rookworst kun je nog tweee dagen in de koelkast bewaren, en in de vriezer nog drie maanden. Nog niet warm gemaakte rook worst kun je ook drie maanden in de vriezer bewaren.
Wel van die van Unox: varkensvlees, water, zout, varkensvet, citroenzuur, rundercollageen, stabilisator (E451,E452), geharde plantaardige olie, antioxidant E300, dextrose, rozemarijnextract, natuurlijk rookaroma, conserveermiddel E250, nootmuskaat, koriander, zwarte peper, chilipeper. Geen tarwe en geen ei dus.
Een verse Hema-worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Rookworst wordt gemaakt van fijn gemalen vlees met specerijen en zout. Verreweg de meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees, rundvlees of een combinatie van beiden. Het vleesmengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt.