Door veelvuldig gebruik zal je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt. Ook bij deze pan moet je na elk gebruik de pan goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie. Zo gaat de pan levenslang mee.
Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Zo worden er nog steeds gietijzeren pannen gebruikt die meer dan 100 jaar oud zijn. Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'.
Geen plas olie in de pan, maar invetten met een prop keukenpapier met olie. Zet daarna de pan op het vuur, gas hoog, en wacht tot het begint te roken (afzuigkap, dank u wel!). Dan weet je dat het inbranden goed gaat. Dit ga je een keer of vijf herhalen, misschien wel tien keer, tot je pan helemaal goed is ingebrand.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Was uw Le Creuset braadpan met warm water en afwasmiddel, en spoel en droog vervolgens goed af. Het is niet nodig om de pan van te voren in te smeren met een olie of in te branden. Bescherm uzelf - gebruik altijd ovenhandschoenen bij het hanteren van een warme braadpan.
Vaatwasmachinebestendig. Niet alle Le Creuset pannen zijn vaatwasmachinebestendig. Maar Le Creuset roestvrijstalen pannen met 3-PLY en aluminium pannen met de PFOA-vrije anti-aanbaklaag kunnen meestal wel in de vaatwasser.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Geen goed idee! Een gietijzeren pan (zonder emaille) heeft namelijk geen antiaanbaklaag. Die creëer je zelf door de pan met olie te behandelen en 'in te branden', zoals dat heet. Maar dit zelfgemaakt antiaanbaklaagje kan niet goed tegen gerechten met een hoge zuurgraad, zoals tomatensaus.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
Ja, gietijzer roest snel en bij grote temperatuursverschillen, of als je de pan laat vallen, dan kan hij inderdaad breken. Maar… Gietijzer is gemaakt om lang mee te gaan, niet voor niets kom je op rommelmarkten en in antiquariaten regelmatig gietijzeren pannen tegen die al 80 jaar of ouder zijn.
Gietijzer is poreus, wat betekent dat de pan, bij langdurige blootstelling aan water, het vocht kan opnemen en uiteindelijk kan gaan roesten. Hoewel een korte week niet veel schade aanricht, kun je het weken van een gietijzeren pan toch maar het beste zoveel mogelijk vermijden.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Jeroen gebruikt het liefste keramische pannen met een natuurlijke (gezandstraalde) coating.
Hoe hittebestendig zijn de gietijzeren producten van Le Creuset? Alle gietijzeren producten met een roestvrijstalen knop, metalen knop en/of gietijzeren handvatten kunnen worden gebruikt in een conventionele oven tot 260 °C.
Emaille op metaal is hard en sterk, maar zoals met ieder product, als u er te ruw mee om gaat kan het kapot. Zet een emaillen gebruiksvoorwerp dus nooit ruw neer of ergens tegenaan. Hierdoor kunt u stukjes emaille eraf stoten.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.
De klassieke Le Creuset pannen hebben een bruinrode kleur en die kleur hebben die pannen niet zomaar gekeken. De gietspecialist en emaillespecialist van het merk kozen in 1925 voor de eerste pan een feloranje kleur en noemden het Flame. Ze lieten zich inspireren door de heldere gloed van het gesmolten gietijzer.
Grills van Le Creuset zijn geschikt voor iedere warmtebron, van gas-, elektrische en keramische fornuizen tot inductiekookplaten. U kunt ze zelf in de oven en onder de grill gebruiken.