Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Een baby van 0-2 weken kan ongeveer 30-45 minuten wakker zijn. Een baby van 2-6 weken kan ongeveer 45-60 minuten wakker zijn. Een baby van 7-12 weken kan ongeveer 60-75 minuten wakker zijn. Een baby van 3-5 maanden kan ongeveer 1,5 uur wakker zijn.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Rugligging: de meest veilige slaaphouding voor je baby
Leg een baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen. Als een baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kan de baby zelf zijn slaaphouding bepalen. Op zijn rug ligt je baby het veiligst en kan hij vrij en ongehinderd ademen.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
Waar slaapt je baby:
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby heeft weinig en nog donkergekleurde ontlasting. Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.
Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij 's nachts slaapt. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo'n twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor voeding. Wil je een rustige nacht, dan is het wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat.
Besef dat zij geen wekker in hun hoofdje hebben. Wil jij je kindje toch wakker maken, bedenk dan hoe je dat zelf het liefste zou willen: in alle rust de kamer lichter maken, rustig gaan spreken, zachtjes aanraken en je baby oppakken.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Nog geen ontwikkeld slaappatroon
Het is heel normaal dat je baby in het begin nog geen slaappatroon heeft, dat is geen reden om ongerust te zijn. Pasgeborenen en kleine baby's worden tijdens de slaap af en toe wakker, maken geluidjes of bewegen zich eventjes en slapen dan weer verder.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
In de praktijk merk je vaak dat je je pasgeboren baby toch om de drie tot vier uur wakker maakt. Je kleine moet namelijk ongeveer acht tot twaalf keer drinken op een dag om goed te groeien. Vooral in de eerste weken is dit nodig. Dit lukt niet als er (overdag) veel tijd tussen de voedingen zit.
Laat de baby aan de borst drinken zolang als hij wil en zolang hij actief zuigt. Daarna kun je de tweede borst nog aanbieden. Sommige pasgeborenen zijn overdreven slaperig. Wek je baby voor een voeding na drie uur (overdag) of vier uur ('s nachts).
Baby's komen vanaf de leeftijd van 4 maanden 's nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er 's ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Uitdroging en ondervoeding zijn twee condities die ongemerkt kunnen ontstaan bij pasgeborenen; we noemen dit stille ondervoeding. Uitdroging ontstaat voornamelijk in de eerste twee levensweken, ondervoeding treedt meestal op als de zuigeling ouder is dan twee weken.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Je baby drinkt het grootste deel van de voeding met open ogen. Je baby neemt grote regelmatige slokken achter elkaar, afgewisseld door korte pauzes, en slikt hoorbaar. Je baby is alert. Je baby maakt een tevreden indruk.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
De eerste weken na de geboorte is de biologische klok van een baby nog niet ontwikkeld. In deze eerste weken is er dus geen ideale bedtijd omdat de biologische klok nog op gang moet komen. De bedtijd kan in deze leeftijd variëren van 18:00 tot 23:00.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.