De beste tijd voor een powernap is tussen 13 en 15 uur, wanneer je vanaf 7 - 9 uur uit bed bent. Je hersenen worden van nature na 6 uur activiteit minder alert.
Het ideale moment voor een powernap is zo'n 8 uur nadat u wakker bent geworden. Overigens is het niet aan te raden om laat op de dag nog even te gaan slapen. Dan kan het zijn dat u 's nachts niet meer goed slaapt. Gebruik eventueel een meditatie app om in slaap te komen of focus u op uw ademhaling.
Lengte van je powernap
Volgens slaapwetenschappers zou 10 tot 20 minuten al genoeg moeten zijn om een deel van de in de hersenen opgebouwde adenosineconcentratie te verminderen. Adenosine zorgt ervoor dat we ons moe gaan voelen en hoe langer een mens wakker is, hoe hoger de concentratie adenosine.
Een kort dutje – vaak een powernap genoemd– kan helpen bij slaaptekort, een alert gevoel bevorderen en het cognitief vermogen een boost geven. Dat zegt ook Slaapcoach Floris Wouterson.
Een middagdutje mag niet langer dan 30 minuten duren
Als we dat middagdutje effectief tot een half uur of minder kunnen beperken, blijkt er ook geen effect te zijn op de nachtelijke rust.
Die paar uurtjes blijken meer effect te hebben dan we altijd dachten. Hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof vertelt aan Volkskrant dat wakker blijven het stomste is wat je kunt doen: je lichaam maakt de stof adenosine aan waardoor je minder scherp wordt.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal is er sprake van een chronisch slaaptekort doordat mensen te kort op bed liggen.
Ouders zeggen het wel eens tegen hun kinderen wanneer ze niet kunnen slapen: 'Ook als je alleen maar ligt, rust je uit. ' Maar volgens longarts en somnoloog Reinier de Groot van het Nederlands Slaapinstituut klopt dit niet: 'Ik bespreek dit veel met patiënten. Zolang je wakker bent, rust je niet uit.
“Het klopt wel dat de eerste uren slaap extra zwaar doortellen, omdat je dan in een diepere en vastere slaap valt. Ze zijn merkbaar kwalitatiever”, zegt Smolders. “Maar ze tellen zeker niet 'dubbel'. En iemand die vóór middernacht gaat slapen, heeft ook niet zozeer een beter slaappatroon dan een echte nachtraaf.”
De eerste uren van de slaap vielen dus voor middernacht, en het zijn net deze eerste uren van de slaap die kwalitatief het belangrijkst zijn, gezien dan de diepe slaap plaatsvindt. Bij kinderen en jongvolwassenen heb je echter ook nog diepe slaap later op de nacht, de volkswijsheid is dus niet helemaal correct.
#2 De ideale duur van een powernap bestaat
'Het perfecte middagdutje duurt tussen de 10 en 20 minuten. Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, bevindt je lichaam zich niet meer in een lichte maar diepe slaapfase', aldus Beers.
Als je maar 4 uur geslapen hebt, houd je jezelf voor de gek. Misschien is die ene presentatie nu wel af, maar na slechts 4 uur slaap heeft dit absoluut geen positieve invloed op je productiviteit. Zowel je lichaam, brein als emoties ervaren de gevolgen van zo'n korte nachtrust.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven. De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig.
Exacte cijfers zijn niet bekend, maar de langste slaap ooit ligt vermoedelijk ergens tussen de 20 en 23 uur. Dan word je onvermijdelijk wakker omdat je dorst hebt of moet plassen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het Kleine Leving Syndroom, ook wel Sleeping Beauty Syndrome genoemd.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Hoewel de nodige hoeveelheid slaap bij iedereen anders is, stellen wetenschappers: “mensen die zeggen dat ze maar drie uur slaap nodig hebben, komen zichzelf vanzelf tegen.” Als je minder dan zes uur per nacht slaapt, spreekt men van chronisch slaaptekort. Met alle gevolgen van dien.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Op je zij slapen met je hand onder je hoofd draagt bij aan interne schouderrotatie, waardoor je schouders naar voren komen en je houding verslechtert. Om te controleren of je interne schouderrotatie hebt, laat je je armen langs je zij ontspannen.
Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen. Dat alles geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om te rusten.”