Je bent niet alleen: één op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd en 53% van jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon, blijkt uit onderzoek van OnePoll. De komst van corona heeft het telefoongebruik onder jongeren ook nog eens een stuk groter gemaakt.
15 procent van de jongeren besteed zelfs meer dan zes uur per dag op de telefoon.Voor volwassenen geldt dat 25 procent meer dan drie uur per dag met de smartphone bezig is.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
Als je steeds langer met je telefoon bezig bent. Als je eigenlijk geen andere dingen meer doet en al je leuke dingen uit je mobiel haalt. Als je weleens hebt geprobeerd om minder tijd aan je mobiel te besteden, maar dit niet lukte. Als je onrustig of boos wordt wanneer je je mobiel niet kunt gebruiken.
We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, dit doet het met onze ogen. We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, waarvan 2,3 uur op onze mobiel. Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media, geeft tips om te minderen.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
"Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft.
Gevaren van smartphoneverslaving
Je kunt denken aan concentratieproblemen en slaaptekort door je smartphone verslaving, waardoor je minder goed presteert op school of werk. Ook lichamelijke klachten komen veel voor, bijvoorbeeld last van rug, nek, vingers of ogen.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Virtuele babysitter, klaslokaal, hangout, tijdverdrijf: het online scherm was het tijdens de lockdown allemaal. De uren die kinderen tijdens de lockdown achter een telefoon, tablet, laptop of spelcomputer doorbrachten, steeg in Nederland met 3 uur en 11 minuten naar gemiddeld 7 uur en 19 minuten per dag.
Onze hersenen zijn dol op nieuwe prikkels en zijn daarom graag afgeleid, de mobiele telefoon is daar uitermate geschikt voor. Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je hersenen namelijk het geluksstofje dopamine aan.Dopamines zijn gelukshormonen, daar willen we veel van hebben en werkt verslavend.
Ruim de helft van kinderen van 9 tot en met 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden de enquête in.
Gekeken naar alle leeftijden zegt 34 procent direct al verslaafd te zijn, bij de groep tussen 18 en 24 jaar is zelfs 62 procent naar eigen zeggen smartphoneverslaafd. Onder die jongeren slaapt 35 procent met hun smartphone in bed, over het algemeen doet 20 procent van de Nederlanders dat.
Geconcludeerd kan worden dat er tot nu toe geen gevaar voor de gezondheid is aangetoond bij blootstelling aan straling van mobiele telefoons en hun basisstations, mits de basisbeperkingen niet worden overschreden.
Overbelasting door overmatig tablet en telefoongebruik kan daardoor allerlei klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, en pijn in je bovenrug en schouders. Langdurig telefoongebruik zonder op je houding te letten en de klachten die daar bij komen kijken heeft zelfs een naam gekregen: 'text neck'.
Sommige mensen klagen over niet-specifieke symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen en vermoeidheid na het gebruik van hun mobiele telefoon en lijken vaker gevoelig voor bepaalde straling.
De term 'phubbing' doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Maar het fenomeen is ongetwijfeld erg aanwezig in je leven. Phubbing - de samentrekking van het Engelse 'phone' en 'snubbing' - betekent het negeren van een gesprekspartner omdat je op je smartphone bezig bent.
Junkiegedrag is een term die wordt gebruikt om het gedrag te beschrijven van iemand die verslaafd is aan drugs of andere stoffen en dat gekenmerkt wordt door impulsiviteit, obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van de stof, en vaak ook door crimineel gedrag om de verslaving te kunnen bekostigen.
Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Probeer schermtijd in deze leeftijd daarom nog steeds zoveel mogelijk te beperken. Denk aan maximaal 60 minuten per dag. Verdeel dit zoveel mogelijk over de dag en zorg voor voldoende afwisseling met andere activiteiten.