U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken. Verder is het handig wanneer u een uur van tevoren niet meer plast, zodat de blaas enigszins gevuld is. Dit is in elk geval van belang als het om de blaas gaat.
De voorbereidingen
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn: U moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niet mag eten, roken of kauwgom kauwen. Zorg ervoor dat de laatste maaltijd die u voor het onderzoek eet, een lichte maaltijd is.
Eet geen vette producten, zoals boter, kaas, pindakaas of chocolade. De laatste 4 uur voordat u het onderzoek heeft niet meer eten, roken of kauwgom kauwen. Thee zonder melk of suiker en water drinken mag nog wel.
Waarom is het nodig om voor sommige onderzoeken nuchter en/of met een volle blaas te komen? Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Echo onderbuik of echo nieren/blaas
U mag eten en drinken zoals u gewend bent. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet de blaas helemaal vol zijn. Daarom moet u vóór het onderzoek extra drinken.
Met een echografie kan de arts in een zacht weefsel kijken en zo afwijkingen als misvormingen, tumoren of bloedklonters vaststellen.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade). Drink dit binnen 30 minuten op en ga dan niet meer naar het toilet tot na het onderzoek. Drink geen koolzuurhoudende dranken, koffie of melk.
Het maken van de echo duurt meestal tussen de 5 en 20 minuten. Op het beeldscherm is de binnenkant van uw lichaam te zien. Hoe harder de weefsels binnenin zijn, hoe witter de beelden zijn.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto's. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend bij de behandelend arts. Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.
Bij een echografie worden inwendige organen zoals de galblaas, lever, nieren en blaas zichtbaar gemaakt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een zodanig hoge frequentie, dat ze niet hoorbaar zijn. Daarom wordt dit onderzoek ook wel een “ultrageluidsonderzoek” genoemd.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.
Met een echografie van de bovenbuik kunnen de meeste organen in de bovenbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de lever, de galblaas en de nieren. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten. Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder.
Een echo. De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien.
Je mag liefst ook niet roken minstens 2 uren voor het onderzoek. Beide voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk om de galblaas optimaal te kunnen beoordelen en zo weinig mogelijk darmgassen te hebben. Je komt ook bij voorkeur met een goed gevulde urineblaas naar je onderzoek, niet wateren voor het onderzoek.
In grote lijnen zijn er drie soorten radiologische onderzoeken: onderzoeken die gebruik maken van röntgenstralen, zoals de klassieke röntgenopname of de CT-scan, onderzoeken op basis van geluidsgolven, met andere woorden de echografie, en technieken die werken met magneetvelden, de MRI.
Een echografie van de bovenbuik is een onderzoek met behulp van geluidsgolven, waarbij de organen in de bovenbuik (voornamelijk de alvleesklier, galblaas, lever, milt, nieren en aorta) afgebeeld worden. De bovenbuik wordt met een echotransducer onderzocht.
Dit om de organen beter in beeld te krijgen. Het kan zijn dat de arts ook wil weten wat de inhoud van de blaas is nadat u heeft geplast. Indien dit het geval is zal de echolaborant, arts-assistent of radioloog u vragen om volledig uit te plassen op het dichtstbijzijnde toilet.
Van de meting merkt u niets en u heeft voldoende privacy. Om dit onderzoek te kunnen doen, komt u naar de polikliniek met een volle blaas. U kunt hiervoor het beste minimaal 4 glazen water of thee drinken in de 2 uur voor het onderzoek.
De kosten hiervan bedragen tussen de €40 en €100. De overige echo's worden wel door de basisverzekering vergoed. Neem wel even contact op met je zorgverzekeraar waar je de echo's kan laten maken.
Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water).
Er zijn een heel veel aandoeningen die snel en goed te zien zijn met een echo-onderzoek. Hieronder volgt een aantal voorbeelden hiervan: Slijtage van een gewricht (artrose) is al in een vroeg stadium zichtbaar, al voor dit op een röntgenfoto duidelijk zichtbaar is. Zenuwirritaties zoals een neuroom van Morton.
Het abdomen of de buikholte is het gedeelte van het lichaam tussen de onderkant van de ribbenkast en de bovenkant van de dijbenen. De inhoud van de buikholte wordt onder andere gevormd door de spijsverteringsorganen en het urinesysteem.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.