Hoeveel lesuren heb ik in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)? Je mbo-studie heeft 1600 uur voor elk studiejaar. Daarbinnen heb je recht op gemiddeld minimaal 1000 uur onderwijs begeleide onderwijstijd (bot) en beroepspraktijksvorming (bpv). De andere 600 uren besteed je bijvoorbeeld aan huiswerk en zelfstudie.
Je hebt voor ieder vak een aanwezigheidsplicht. Het is de bedoeling dat je alle lessen volgt en bij de bijeenkomsten bent die worden aangeboden. Het uitgangspunt is iedereen is 100% aanwezig. Alleen bij voldoende aanwezigheid heeft een student recht op studiefinanciering.
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. De Inspectie van het Onderwijs (Onderwijsinspectie) let er op dat scholen voldoende uren onderwijs geven.
Bij een BBL-opleiding ben je vooral bezig met praktijk en ga je veel minder naar school. Als student in het mbo ben je altijd een kleine 40 uur per week met je opleiding bezig.
Geen maximum. Er is geen maximum gesteld aan het aantal uren dat een school les moet geven, alleen een minimum: alle scholen moeten in de onderbouw en bovenbouw 1000 uren lestijd organiseren. In het examenjaar is dat iets minder: 700 lesuren.
Sneller je diploma
Voor studenten met ambitie is het mogelijk om een aantal mbo-opleidingen in 1 of 2 jaar af te ronden. Deze versnelde opleidingen zijn opleidingen op maat. Na je aanmelding bepalen we wat het beste bij jou past. We kijken dan o.a. naar je vooropleiding, werkervaring, kennis en kwaliteiten.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Afgesproken aantal uren wel of niet werken
Staat in de stageovereenkomst een vast aantal uren en haalt de stagiair dit aantal uren niet door de corona crisis? Dan krijgt de stagiair deze uren alsnog uitbetaald, tenzij de stagiair weigert te werken. Dan krijgt de stagiair geen stagevergoeding.
Niveau 4, middenkaderopleiding
Steeds meer niveau 4 opleidingen kunnen binnen 3 of soms zelfs 2 jaar worden afgerond. Wil je toegelaten worden tot een niveau 4 opleiding? Dan heb je minimaal VMBO GL, TL of kader nodig. Ook kan je vanaf MBO niveau 2 of niveau 3 doorstromen.
De opleiding duurt 12 tot 24 maanden. Om te kunnen starten met een opleiding op niveau 2 is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van een diploma. Meer over mbo niveau 2 lees je hier.
Lichamelijke opvoeding is zowel op havo als op vwo voor alle leerlingen een verplicht vak in het gemeenschappelijk deel van het programma.
Een schoolweek duurt in het voltijds secundair onderwijs minstens 28 lesuren van 50 minuten. In de meeste scholen is er tussen de 32 en 36 uur les per week. Je school kan dat zelf bepalen. De lesuren moeten gelijkmatig over 5 lesdagen gespreid zijn.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Een dergelijke melding kan ertoe leiden dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek met de leerplichtambtenaar en het kan zelfs leiden tot stopzetten van je tegemoetkoming scholieren. Kortom. Ook al ben je 18, je mag niet spijbelen van school.
Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
Je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg nodig. Ook een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende vooropleiding voor een mbo-studie op niveau 4.
Voor mbo niveau 1 geldt: Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar. Je kunt geen opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4 volgen, omdat je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor die opleidingen.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
Vaak staan in de stageovereenkomst afspraken over ziekte, of ziektedagen ingehaald moeten worden en hoe lang je ziek mag zijn zonder gevolgen voor het behalen van je stage. Kijk daarnaast in de stagehandleiding.
Als je 14 of 15 jaar bent mag je onder voorwaarden stage lopen. Je mag dan maximaal 7 uur per dag werken. En in totaal 35 uur per week. De tijd dat je naar school gaat, telt mee als arbeidstijd.
U heeft tijdens uw stage aanspraak op 160 vakantie-uren op jaarbasis bij een stage van 40 uur per week. Is de stage voor minder dan 40 uur per week overeengekomen? Dan wordt de aanspraak op vakantie-uren naar evenredigheid vastgesteld. Dit geldt ook voor stages die een gedeelte van het jaar beslaan.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Als je vaak spijbelt of meer dan drie dagen achter elkaar bent weggebleven, moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar dan kun je samen met je ouders opgeroepen worden door een leerplichtambtenaar.
Als ouders weigeren naar de schoolarts te gaan bij frequent ziekteverzuim dan is school verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. Onder frequent ziekmelden wordt verstaan 4 keer of meer per schooljaar. Een melding wordt alleen gedaan als het ziekteverzuim niet conform het ziektebeeld is.