Waarom soja wax gebruiken? Als kaarsenmaker van soy wax kaarsen zitten behoorlijk wat voordelen. Zo soy wax geurloos, waardoor je het prachtig kunt mengen met de beste oliën zonder dat je de basisgeur verknalt.Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar én niet giftig.
Er zijn een paar redenen: Sojawas is een 100% natuurlijk product (in tegenstelling tot bijenwas). Soja-was is een biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar materiaal. Kaarsen van sojawas branden in totaal zo'n 30 tot 45% langer dan paraffinekaarsen.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Sojakaarsen zijn natuurlijke kaarsen gemaakt van sojabonen, een natuurlijke-, biologisch afbreekbare- en hernieuwbare bron. Voor het verbouwen van sojabonen worden in Argentinië en Brazilië regenwouden gekapt en zijn de bonen vaak genetisch gemanipuleerd.
Sojawas is een natuurlijke en plantaardige was die wordt gemaakt van olie die wordt gewonnen uit sojabonen. Het is meestal zachter dan paraffine, brandt langzamer (langer!), en heeft een lagere smelttemperatuur.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Kaarsenlont Rond Nr.
9 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
Plaats eerst een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Daarna kan je een au bain marie kom of een kleiner pannetje in deze pan plaatsen waarin je de soja was smelt. Als de soja wax gesmolten is laat je het iets afkoelen voor je de etherische olie erbij druppelt.
Paraffine kaarsen zijn niet alleen giftig maar zijn ook niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komt het ingrediënt uit een niet-hernieuwbare bron die ecologisch (en sociaal) verwoestend is. Paraffine kaarsen zijn dus niet duurzaam.
Het smeltpunt is 45 graden, we raden aan om rond de 50 tot 65 graden te gieten in potjes en glazen. Voor het gieten van waxmelts in cupjes kunt u het beste rond 65-70 graden gieten.
Maak dan één voor één meerdere kaarsen. Ga je voor kleurloos, maar wil je wel verschillende geuren? Smelt dan een grotere hoeveelheid was en doe de geurolie in de verschillende glaasjes. Giet de was erbij en roer dan heel voorzichtig om de olie goed door de wax te verdelen.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
Voordelen van koolzaadwas: Koolzaadwas brandt langer en geuren beter dan paraffine kaarsen en wax melts. Koolzaadwas walmt minder, brandt schoner waardoor je veel minder roet creëert. Koolzaadwas verhoogt het CO2 gehalte in de lucht (in vergelijking met paraffine kaarsen en wax melts)
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt.
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken.
Voorbeeld: Je hebt een theekopje van 200ml waar je een kaars in wilt gieten, je doet 200 x 0.84 = 168 gram kaars wax is er nodig om het kopje te vullen!
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
Algemene tips : Kaars gaat druipen : Lont te dun Kaars gaat walmen ; Lont te dik Bij taps toelopende kaarsen de gemiddelde diameter aanhouden.
Reacties. Ja, neem hiervoor een katoen draad van 1 mm of meer en je hebt een alternatief voor je kaarslont.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.