Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 16,5 tot 20,0 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
U komt voor ZZP 6 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid geheel zorgafhankelijk bent en intensieve zorg, begeleiding en persoonlijke verzorging nodig heeft. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
ZZP 5 LG Wonen met begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 6 LG Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 7 LG Wonen met zeer intensieve begeleiding en zeer intensieve verzorging. ZZP 7 VV Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding.
Zorgprofiel VV06 / ZZP6 - Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging. Cliënten die uitgebreide verzorging en verpleging nodig hebben omdat zij lichamelijk ziek zijn, komen in aanmerking voor dit pakket. Zij krijgen verzorging en begeleiding bij alledaagse dingen in een beschermde omgeving.
Ze zorgen ervoor dat u maaltijden krijgt. Misschien kunt u bij deze bezigheden zelf wat helpen. De uren voor hulp bij de huishouding zijn extra uren. Deze uren komen bovenop het gemiddelde van 20,0 tot 24,5 uur verzorging en begeleiding.
Een CIZ 6 indicatie staat voor “ Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging”. Dit is onder andere bestemd voor mensen die wonen in woonzorgcentra. Hier wordt begeleiding geboden in de dagelijkse gang van zaken en in de omgang met een aandoening.
Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 24,5 tot 29,5 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
Deze bewonerscliënten hebben vanwege ernstige somatische beperkingen op veel momenten van de dag behoefte aan begeleiding, intensieve verzorging en verpleging, in een beschermende woonomgeving. Ze verblijven veelal in een verpleeghuis voor somatiek.
De zorgprofielen zijn globaal omschreven en niet uitgedrukt in uren zorg. Voor de zorgprofielen gelden integrale tarieven: één tarief waarvan alles bekostigd moet worden. In de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt niet vastgelegd op hoeveel uren zorg de cliënt recht heeft.
Beschermd wonen met zeer intensieve zorg en nadruk op begeleiding (ZZP 7) U komt voor ZZP 7 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen meerdere keren per dag afhankelijk bent van (intensieve) zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
Beschermd wonen met zeer intensieve verzorging en verpleging (ZZP 8 ) U komt voor ZZP 8 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid meerdere keren per dag geheel afhankelijk bent van zeer intensieve zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
U komt voor ZZP 9b in aanmerking als u verpleging, verzorging, behandeling en therapie nodig heeft om herstel te bevorderen na een operatie of behandeling in het ziekenhuis. U heeft intensieve revalidatie nodig voor een periode langer dan 3 maanden. En het is nog niet zeker dat u weer terug kunt naar uw eigen huis.
De Wlz maakt onderscheid tussen de volgende zorgprofielen: VV 4: Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging. VV 5: Beschermd wonen met intensieve dementiezorg. VV 6: Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging.
Bij de ZZP's 1 t/m 4 betreft het een beschutte woonomgeving. Deze wordt geboden in een verzorgingshuis. Vanaf ZZP 5 spreekt men over beschermd wonen, het verpleeghuis. Wanneer cliënten wonen in een verzorgingshuis of verpleeghuis, is de zorg aan het eind van het leven ook een onderdeel van een AWBZ-instelling.
Tot en met 2014 werd er een zorgzwaartepakket (ZZP) indicatie gegeven. Deze term kwam uit de AWBZ. Sinds 1 januari 2015 bestaat de AWBZ niet meer en vallen indicaties voor verblijf onder de Wlz. Daarmee zijn de oude zorgzwaartepakket (ZZP)-indicaties vervangen door zorgprofielen.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag.
Professionele zorg in huis
U of uw naaste wordt al geholpen door de hulp en begeleiding van mantelzorgers. Als de dementie zich in een verder gevorderd stadium bevindt dan is er 24 uur toezicht en begeleiding nodig. Deze intensieve zorg kan vaak niet alleen door mantelzorgers gedragen worden.
Als je kunt aantonen dat je in een kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je eigen bedrijf hebt besteed, dan kom je hiervoor in aanmerking. Als je uitgaat van een werkdag van 8 uur komt dat neer op ongeveer 3 dagen of 24 uur per week. Dit minimum van 1225 uur noemen we het urencriterium.
In deze pakketten heeft de overheid de zorgverlening landelijk vorm gegeven. In een ZZP wordt bepaald op welke hulp of zorg u recht hebt en welke ondersteuning u van een zorgaanbieder kunt verwachten. Er bestaan tien verschillende zorgzwaartepakketten, van ZZP-1 tot en met ZZP-10.
Een indicatie is in principe geldig voor onbepaalde tijd.
De zorg aan een individuele cliënt kan uitsluitend geweigerd of beëindigd worden indien er gewichtige redenen bestaan, verband houdend met omstandigheden die de cliënt betreffen en op grond waarvan de zorgverlening in redelijkheid niet van Thuiszorg Comfort kan worden verlangd.
U komt voor ZZP 4 in aanmerking als u niet meer zelfstandig kunt wonen. U heeft dagelijks hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging en u moet 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding. Ook heeft u hulp nodig bij het invullen van uw dag, het maken van afspraken en onderhouden van contacten.
Pakket 10 bevat gemiddeld 30 uur per week zorg. De zorgtijd is bedoeld voor begeleiding, verpleging en verzorging, behandeling, dagbesteding en zorg die u 's nachts nodig heeft. De zorginstelling krijgt een vergoeding voor het aantal uren zorg dat u krijgt.
Deze zorg wordt verleend aan volwassenen vanaf 18 jaar en dus niet aan jeugdigen en kinderen. Bij deze zorgvorm functioneren de cliënten sociaal niet zelfstandig en hebben continu begeleiding nodig vanwege een verstandelijke handicap (functiestoornis).