De kinderwagen maak je inderdaad op zoals een bedje ik had een hoeslaken een hydrofiele luier voor onder het hoofdje (ik gebruikte geen plastic matje trouwens) ik had alleen een dekbedje op maat gemaakt met een hoes erom heen maar als je dat niet hebt moet je een deken+lakentje gebruiken.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
Direct na de geboorte gebruik je voor je kindje een kinderwagen. Je kind ligt dan in een zogenaamde reiswieg, ook wel kinderwagenbak genoemd. Hij ligt hierin op zijn rug of zij, want tot een maand of zeven vervoer je jouw kindje bij voorkeur horizontaal.
Zit je baby in een Maxi-Cosi of vergelijkbaar autostoeltje, dan is hier geen ruimte voor. Het advies is dan ook om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het stoeltje te laten zitten.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
De hoeslaken voor kinderwagen zijn er in de standaard maten, meestal 33 x 75 cm.
Combiwagen met autostoel
Erg handig wanneer je bijvoorbeeld met de auto boodschappen gaat doen. Zo kan je kind door blijven slapen en hoef je hem niet wakker te maken. Handig schema: autostoeltjes op lengte, gewicht en leeftijd.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
Er wordt gewaarschuwd dat door je kindje twintig minuten in een afgedekte kinderwagen te leggen, de temperatuur in de wagen kan oplopen tot 37 graden. Ook met een licht dekentje of een hydrofiele doek. Gevolgen zoals een zonnesteek of oververhitting, en zelfs wiegendood behoren dan tot de risico's.
Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een winterzak. Er bestaan speciale winterzakken voor iedere kinderwagen en buggy. Deze winterzak is zo gemaakt dat de riempjes, die aan je kinderwagen zitten, er doorheen kunnen. Gebruik altijd een regenhoes tegen de regen.
Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby. Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Op alle kinderwagens kan een Maxi-Cosi bevestigd worden. Bij sommige kinderwagens kan de Maxi-Cosi er direct opgezet worden, zoals de kinderwagens van het merk Maxi-Cosi zelf en bij Quinny. Bij andere merken kun je een opzetstuk of adapters kopen, zodat de Maxi-Cosi er alsnog op past.
De Maxi Cosi wordt gebruikt in de auto, om de baby in te dragen en ook als onderdeel van de wandelwagen. De baby mag niet te lang achter elkaar erin liggen. Een geforceerde houding is slecht voor de rug en nek van de baby.
Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Gebruik liever geen 'niet-waterdoorlatende molton', dat is te warm voor je baby en als je baby er met zijn gezichtje tegenaan komt, kan het niet goed ademhalen. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
Hoeslakentjes voor Wieg
Een hoeslaken voor een wiegje is er om over het matras heen te doen. Zo zorg je er voor dat het matras mooi schoon blijft, en je baby comfortabeler slaapt. Het is voor je baby heel belangrijk om goed te slapen. Kies daarom voor een wieghoeslaken gemaakt van een zacht materiaal.
Een deken van katoen, wol of synthetische stof met een laken kan wel. Zorg ervoor dat deze goed zijn ingestopt en als je kind in een eigen bedje of co-sleeper slaapt maak je deze kort op (zodat je kind er precies onder past en niet naar beneden kan zakken).
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.