Tenderpoints zijn specifiek gevoelige plaatsen voor fibromyalgie en kunnen reeds pijn doen bij zeer lichte druk en veelvuldig aanwezig zijn. Naast de vastgelegde 18 pijnpunten bij fibromyalgie kunnen er nog meer tenderpoints door het lichaam te vinden zijn.
Hoe komt iemand aan fibromyalgie? De symptomen lijken op die van artritis, maar fibromyalgie heeft invloed op het zachte weefsel, niet op de gewrichten. De oorzaak is onbekend, maar risicofactoren zijn onder meer traumatisch letsel, reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten, zoals lupus, en genetische factoren.
18 fibromyalgie pijnpunten
Deze gevoelige plekken worden wel de tenderpoints of drukpunten genoemd. Het American Collage of Reumatology (ACR), het instituut dat diagnostische criteria voor fibromyalgie heeft opgesteld, beschrijft 18 tenderpoints die onder andere te vinden zijn in de nek, de onderrug en de knieën.
Triggerpoints kunnen vaak worden gevoeld als harde knobbels in spieren. Latente triggerpoints doen geen pijn tenzij er op gedrukt wordt. Zij veroorzaken een verhoogde spanning in de spieren, en verbruiken extra energie.
De triggerpoints bevinden zich in een verharde streng in de spier en voelen aan als een plaatselijke verdikking. Druk op het triggerpoint kan zeer pijnlijk zijn en wekt vaak de voor de patiënt herkenbare klachten op. De therapie is gericht op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints.
Samengevat zijn symptomen van triggerpoints:
lokale, diepe pijn bij druk op de triggerpoint. continue pijn zonder druk op de triggerpoint. uitstralende pijn (referred pain) volgens vaste patronen. de diepe pijn kan scherper aanvoelen bij bewegen.
Een triggerpoint die flink verkleefd is gaat nooit vanzelf weg. Afvalstoffen kunnen er jaren lang in op blijven hopen, waardoor het weefsel gaat verzuren en je de pijn steeds weer blijft voelen. Als je er even geen last meer van hebt is het latent aanwezig en kan het elk moment weer op gaan spelen.
De hoeveelheid benodigde behandelingen is moeilijk aan te geven, daar geen persoon hetzelfde is. Er bestaat veel verschil in reactievermogen tussen mensen onderling, met name in het tempo waarin myofasciale triggerpoints te inactiveren zijn.
Een myofasciaal triggerpoint (pijnlijke spierverharding) is een (zeer) drukpijnlijke plek in een dwarsgestreepte spier. In de spierbuik van deze spier kan men een strakke streng waarnemen waarin een plaatselijke verdikking zit (ongeveer ter grootte van een tarwekorrel).
Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt. Geef langzaam druk als je uitademt. Dan ontspant de spier meer. Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Sporten die minder belasting geven aan de spieren en de gewrichten zijn zwemmen en aquagym. Sporten die ontspannen, zoals yoga en Tai Chi, kunnen ook bevorderlijk zijn. Als sporten nog een drempel te ver is, kun je er ook voor kiezen om actiever te gaan leven als je dat nog niet deed.
Vitamine D3
Voorkomen of opheffen van vitamine D-tekorten kan een belangrijk onderdeel zijn van de suppletie bij fibromyalgie.
Zoals je gewend was om je te ontspannen voordat je fibromyalgie kreeg, kan nu te vermoeiend zijn. Toch zijn er veel verschillende manieren om je te ontspannen, van wandelen tot een sportwedstrijd op tv kijken zonder geluid. Beweeg. Als je regelmatig beweegt, voel je je beter.
Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Druk te geven op de spierknopen is een prachtige manier om de pijnlijke trigger points te “bevrijden”. Probeer het pijnlijkste punt te vinden door het gebied af te tasten met je vingers. Breng dan met een vinger druk aan voor 30-60 seconden, en laat daarna de druk los.
Wat kunt u voelen na een behandeling Dry Needling
De eerste uren is dit het hevigst, ook aanspannen van de net behandelde spieren is dan pijnlijk. Na de nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren.
Iedereen heeft met regelmaat triggerpoints, maar die gaan ook vanzelf weer weg. Dit heten latente triggerpoints. De triggerpoints waar je last van hebt zijn actieve triggerpoints. Er zijn triggerpoints die andere weer kunnen activeren.
Warmte, zoals een warme douche of een pittenzak, kan een ontspannend effect hebben. Het rekken van spieren en het corrigeren van je houding kan ervoor zorgen dat er geen nieuwe actieve triggerpoints ontstaan.
Dry needling is niet gevaarlijk. In principe voel je het zetten van het naaldje niet. Tijdens de behandeling kan er een soort 'spierkramp' gevoel ontstaan en dat noemen we een twitch. Deze kan als zeer kortstondig onprettig ervaren worden maar daarna zal er direct een verlichting van de klacht ontstaan.
Kun je verzuring voorkomen? Het goede nieuws is dat verzuurde spieren vrij snel herstellen. Door korte pauzes in te lassen en je ademhaling te normaliseren, neemt de balans in de spieren snel weer toe. Blijf wel dribbelen, want daardoor worden afvalstoffen makkelijker door het bloed afgevoerd.
Het verminderen of verhelpen van pijn door middel van triggerpoint massage is een zeer effectieve methode waarmee u zelf invloed kan uitoefenen op uw klachten. Voor het welslagen van de therapie is het van belang dat u de zelfmassage consequent (minimaal 2 keer per dag gedurende een paar minuten) toepast.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.