Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder. Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.
U verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij uw autoverzekeraar. Eén schade kost u vijf schadevrije jaren. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Autoschade claimen
Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Elk jaar dat u geen schade claimt bij uw verzekeraar, stijgt u een trede op de ladder. De no claim korting kan daardoor oplopen tot wel 80% op de basispremie. Bij schade verliest u echter ook weer no claim korting en betaalt u dus meer voor de verzekeringspremie.
Hoeveel schadevrije jaren verlies je na schade? Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder. Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.
U heeft nog geen schadevrije jaren en wordt door de verzekeraar op basis van uw leeftijd ingeschaald op trede 7. Dat betekent dat u 45% korting op de premie krijgt. Als u het komende jaar geen schade claimt bij de verzekeraar stijgt u naar trede 8 en gaat het kortingspercentage omhoog naar 50%.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Als u een ongeval mét schade veroorzaakt, dan stijgt uw bonus-malusgraad meteen met 5 graden. Bij een bonus-malusgraad van 0 krijgt u 55% korting. Maar er is ook een beweging naar de andere kant. Hoe dichter u bij het getal 22 komt, hoe hoger de prijs van uw verzekering.
Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als u de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet u deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kunt u deze niet meer gebruiken.
Schadebedrag uitgekeerd krijgen
Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende reactietermijnen, maar vaak heeft u binnen een week tot 10 dagen een reactie. Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit.
Een All Risk autoverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ook als deze schade door eigen toedoen wordt toegebracht. Denk daarbij aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade.
Als er gewonden zijn of wanneer de schade heel ernstig is, bel je de politie of de ambulance. Als de auto's het verkeer blokkeren en kunnen rijden, zet je de auto's aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Ga zelf niet op de vluchtstrook staan, maar achter de vangrail of in de berm.
Schadevrije jaren zijn jaren waarin u schadevrij rijdt, oftewel geen schade claimt bij de verzekeraar. Hiermee krijgt u korting op de premie van uw autoverzekering. De verzekeraar koppelt uw schadevrije jaren vervolgens aan een trede op de bonus malus ladder. Deze trede geeft aan hoeveel korting u precies krijgt.
Een bonus malus ladder is een tabel die verzekeraars gebruiken om de no-claim korting van uw autoverzekering te bepalen. De korting die u ontvangt, wordt bepaald aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe meer no-claim korting u zult ontvangen.
Voorbeeld: Je bent tussen de 25 en 29 jaar oud en je hebt geen schadevrije jaren. Dan wordt je automatisch in trede 6 van de bonus-malusladder ingedeeld. Heb je al een aantal schadevrije jaren opgebouwd? Dan plaatsen wij je hoger op de bonusmalusladder.
Federale Verzekering heeft de bonus-malus -2 ingevoerd, die goede chauffeurs beschermt tegen premieverhogingen: Geen premieverhoging bij de eerste 2 ongevallen waarbij u in fout bent ! Zelfs geen premieverhoging bij het derde ongeval, als dit minstens 4 jaar na het tweede gebeurt.
Wat zijn schadevrije jaren? Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Dit betekent dat de expert de oorzaak en de omvang van de autoschade vaststelt. Vervolgens schrijft de schade-expert een schaderapport en zet hij/zij het schadeherstelproces in gang. Daarnaast controleert de expert of je voldoet aan de polisvoorwaarden en beantwoordt hij —indien gewenst— vragen over de reparatie.
Stel de ander aansprakelijk
Als u de ander aansprakelijk stelt voor de schade, moet u het volgende doen: Vraag of de ander de schade wil melden bij zijn verzekeraar. Bevestig het gesprek in een brief of e-mail waarin u de schade beschrijft. Vraag of de ander de ontvangst van uw brief of e-mail wil bevestigen.
U gaat dan naar 2 schadevrije jaren. U krijgt dan 65% korting op de premie.
Treden en schadevrije jaren
Elk jaar dat je zonder schade rijdt, krijg je van je verzekeraar een schadevrij jaar. Daardoor krijg je korting op je premie, want je klimt daarmee op de bonus-malusladder. Dat is meestal 1 trede per schadevrij jaar. De bonus-malus ladder heeft (net zoals elke ladder) een bovenste trede.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.