250 treden omhoog In de buurt hiervan liggen namelijk de Grebbeberg en de Laarsenberg met daaraan een stuk heuvelachtig bosgebied dat zich langs een rivier vormt.
Aan de voet van de Grebbeberg gaat de wandelroute over een breed pad. Links ligt de berg en rechts het water. Aan het einde van dit pad volgt een trap omhoog. Het is even bikkelen met 176 traptreden.
De hevige strijd staat ook wel bekend als de Slag om de Grebbeberg. De slag duurde drie dagen. Duizenden Nederlandse soldaten vochten tegen een overmacht aan Duitse militairen.
Tijdens de strijd om de Grebbeberg - inclusief de gevechten bij Achterberg - kwamen 424 Nederlandse militairen om het leven. Eén man stierf op 18 mei bij het opruimen van een mijnenveld voor de Duitsers.
Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Deze werd drie dagen lang tegengehouden door eenheden van het IIe Legerkorps, terwijl het Nederlandse leger reserves liet aanrukken.
Bij deze overval werden 642 mensen vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.
280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen
Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 waren 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen. 6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen.
Veel verdedigers van de eenheden in de Stoplijn in deze sector, bestaande uit twee compagnies, een van het 1e en een van 2e Bataljon van 8 RI, werd de gedachte dat men nu Duitse troepen zowel voor zich als in de rug had, te veel. Hun moreel brak en honderden namen de vlucht, vooral uit de eenheden rond de Grebbeweg.
De steilrand is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. De provincie Utrecht heeft de steilrand aangewezen als aardkundig monument. De Grebbeberg maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Johan van Werven vocht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog als Nederlands militair bij de slag om de Grebbeberg.
De Grebbelinie is van oorsprong een waterlinie die loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort naar Spakenburg. De Grebbelinie heeft een rijke geschiedenis met haar actieve rol in de landsverdediging, waarbij de linie onder water werd gezet om de vijand te weren.
De Grebbelinie loopt in het oosten van de provincie Utrecht van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort, tot Spakenburg. Het is een zogenaamde waterlinie, bedoeld als verdediging tegen vijandelijke invallen vanuit het oosten.
Ze duurden liefst tien maanden, van februari tot december. De Slag bij Verdun begon met de grootste artilleriebeschieting die de wereld tot dan toe had gezien. De tien maanden vechten rond Verdun kostten een enorm aantal slachtoffers: zowat driekwart miljoen, van wie wellicht 300.000 doden.
Grebbeberg. Misschien wel de zwaarste beklimming uit de Utrechtse Heuvelrug. Met een gemiddeld hellingspercentage van 5% en een maximum van 7% is dit de ideale plek om voor de Midden-Nederlanders hun vorm te peilen.
Voor een gemiddelde trap van 13 treden betaalt u ongeveer €1.625,- tot €2.300,-, dat is inclusief materiaalkosten en de montage.
De trap langs de Niesen spoorweg in de Zwitserse bergen is officieel de langste trap ter wereld. Hij bestaat uit 11.674 treden in totaal, en het is enkel een dag per jaar mogelijk om te beklimmen: tijdens de Niesen Run.
De Grebbeberg in Rhenen, in de Nederlandse provincie Utrecht, is een 52 meter hoge heuvel die de zuidoostelijke punt vormt van de Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal.
Op maandag 13 mei proberen twee compagnieën mariniers tevergeefs om de Willemsbrug op de Duitsers te heroveren. Zij stuiten op flinke tegenstand, waardoor slechts een enkele sectie de brug weet te bereiken. Ook zij moeten zich onder hevig vuur terugtrekken. De aanval kost negen mariniers het leven.
De tocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen. De Heuvelrug loopt door twee provincies (Noord-Holland en Utrecht) en negen gemeenten. Tweederde van de Heuvelrug ligt in de provincie Utrecht; eenderde in Noord-Holland.
Op 10 mei 1940 om 03.55 uur start Duitsland operatie Fall Gelb: de verovering van de lage landen en Noord-Frankrijk. Na de invasie zijn er in het hele land hevige gevechten.
Er zijn momenteel bij benadering nog 3.500 Nederlandse veteranen van de Tweede Wereldoorlog in leven. Ruim 2.500 van hen staan bij het Veteraneninstituut geregistreerd.
Ruim 400 Nederlandse militairen en ongeveer 150 Duitse militairen vonden hier vlak na de slag hun laatste rustplaats.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
Een bezoek duurt ongeveer 2,5 uur. De toegang tot het museale gedeelte van het herdenkingscentrum is niet gratis.
Op 15 mei geeft Nederland zich over. Aan Nederlandse zijde sneuvelden 2.341 soldaten en zo'n 2.200 burgers. De Duitsers verloren 2.132 manschappen.