De terugplaatsing is meestal op de derde dag na de punctie. De terugplaatsing is niet pijnlijk. Bij deze behandeling wordt altijd zorgvuldig uw identiteit gecontroleerd, om een persoonsverwisseling te voorkomen.
U kunt zelf bepalen in welke cyclus u een cryo-terugplaatsing wenst. Dit kan na een rustperiode van één of meerdere maanden. De arts adviseert in sommige gevallen om even te wachten met het terugplaatsen van de ingevroren embryo's.
Tussen twee behandelingen moet er minstens één cyclus verlopen om de eierstokken tot rust te laten komen. In ons centrum moet de vrouw voor de behandeling minstens twee weken lang een oraal anticonceptivum nemen. Dat betekent dat tussen twee behandelingen minstens drie maanden tijd zal zitten.
U doet 16 dagen na de punctie een zwangerschapstest. Wij raden u aan om de avond vóór de test weinig te drinken. Voor de test gebruikt u de eerste, geconcentreerde ochtendurine. Wanneer de test positief is, dan blijft u de Utrogestan® door gebruiken, in ieder geval tot en met de eerste zwangerschapsecho.
Na de bevruchting van de eicel moet het embryo, om te kunnen overleven, zich in de wand van de baarmoeder nestelen. Alleen dan kan een zwangerschap ontstaan en blijft hierdoor de menstruatie uit. De innesteling in de baarmoeder vindt 3 tot 5 dagen na de terugplaatsing plaats.
Van alle ingevroren embryo's (ook wel cryo embryo's genoemd) overleeft ongeveer 90% het ontdooien en kan dus teruggeplaatst worden. De kans op een doorgaande zwangerschap na het terugplaatsen van een ontdooid embryo ligt in het Radboudumc de laatste jaren rond de 25%.
Het mogelijke voordeel van de dag 5 terugplaatsing is dat alleen de sterke embryo's doorgroeien. Hierdoor is er waarschijnlijk een hogere kans op de geboorte van een kind en kan een dag 5 embryo sneller tot een zwangerschap leiden.
10 dagen na de terugplaatsing kunt u een zwangerschapstest doen. Een positieve uitslag? Geef dit telefonisch of via de e-mail door, dan wordt een afspraak gemaakt voor een zwangerschapsecho over 3 tot 4 weken.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Als u zich goed voelt is er uit medisch oogpunt geen bezwaar tegen (zwaar) tillen of lichamelijke inspanning, zoals sporten. De innesteling zal hierdoor niet negatief beïnvloed worden. In principe mag u na de terugplaatsing de normale gang van zaken weer oppakken en doen wat u anders ook zou doen.
Na de punctie kunnen de eierstokken erg opgezet zijn en kunnen de kleine bloedvaten in de buik meer vocht doorlaten dan normaal.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Na de eicelpunctie gaat het opgezogen vocht met daarin de eicellen naar het laboratorium. Daar wordt geteld hoeveel eicellen er gevonden zijn. Binnen een uur na de punctie krijg je te horen hoeveel het er zijn. Gemiddeld zijn dit er acht tot tien.
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
Het wordt aangeraden om ongeveer twee weken na de IVF-behandeling een zwangerschapstest te doen. Als je zwanger bent, heeft je lichaam op dat moment voldoende zwangerschapshormoon aangemaakt om aangetoond te worden in een zwangerschapstest.
De terugplaatsing van embryo('s) vindt plaats op de derde dag na de punctie. Op de dag van de terugplaatsing krijgt u te horen hoeveel embryo's er zijn ontstaan. Ook zal de kwaliteit van het embryo wat terug geplaatst wordt benoemd worden.
Terugplaatsing. De eerste terugplaatsing was niet prettig. Er wordt een slangetje met het embryo ingebracht, de arts duwt op een soort spuit en het embryo laat los in baarmoeder. Je voelt er eigenlijk niks van.
Identificatie van embryo's met ontwikkelingsmogelijkheden mogelijk. Slechts 20-30% van de bevruchte eicellen ontwikkelt zich tot blastocyste. Wanneer een embryo dit stadium eenmaal bereikt heeft, is de kans op innesteling ook groter.
Een embryo met score A geeft een 'bovengemiddelde kans' op zwangerschap, score B een 'gemiddelde kans', en score C een 'benedengemiddelde kans'. De leeftijd van de vrouw heeft hier ook invloed op; vanaf een leeftijd van 38 jaar is de kans op zwangerschap bij dezelfde score lager.
Waarom ben ik niet zwanger na de terugplaatsing? De kans op innesteling binnen twee dagen na terugplaatsing ligt rond de dertig procent, hoe mooi het teruggeplaatste embryo ook is. Er is weinig dat u kunt doen om deze kans positief te beïnvloeden, anders dan gezond te leven.
De kans op een zwangerschap die eindigt met de geboorte van een kind is bij ICSI even groot als bij 'gewone' IVF, ongeveer 15-20% per behandeling; Van de zwangerschappen die door ICSI ontstaan eindigt ongeveer 25% in een miskraam.
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.