Deze is minimaal 10% van de registratierechten, maar kan oplopen tot maar liefst 50%. Overigens duurt de periode tussen het tekenen van het compromis en het verlijden van de akte maar zelden 4 maanden. Veelal heeft de verkoper alle stukken paraat en kan het zeer snel gaan.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
Wie zijn/haar huis via een compromis verkoopt, heeft daarvoor drie maanden de tijd. Een aankoopbelofte kan zowel korter als langer dan drie maanden zijn.
Basis voor de notariële akte
Het compromis vormt de basis voor het opstellen van de notariële akte. Van zodra de onderhandse verkoopovereenkomst is afgesloten, moet de notariële akte binnen de vier maanden ondertekend worden. In die periode doet de notaris nog de nodige opzoekingen of vraagt hij attesten aan.
Binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis moet de authentieke akte verleden worden voor de notaris. Maar hoe lang is zo'n compromis geldig? Binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis moet de authentieke akte verleden worden voor de notaris.
Als koper heb je na het tekenen van het voorlopig koopcontract een wettelijke bedenktermijn van 3 dagen. Ook tussen het accepteren van het bod en het tekenen van het voorlopig koopcontract zit een bepaalde tijd. In de wet is bepaald dat de koop van een woning altijd schriftelijk moet gebeuren.
Als koper van een huis heb je recht op drie dagen bedenktijd nadat je bod geaccepteerd is. Dus heb je spijt van je bod op een huis, dan kun je tot die tijd nog onder de koop van de woning uit en je bod terugtrekken.
Tijd om te tekenen. Als de verkoper je bod accepteert, gaan jullie het voorlopig koopcontract tekenen. Het woord 'voorlopig' is een beetje verraderlijk. Je hebt wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen, maar daarna is het contract wel degelijk bindend.
Geen vormvereisten voor een bod
“Een bod op mail, per sms, zelfs een mondeling bod, kan bindend zijn”, zegt notaris Carol Bohyn woordvoerder Notaris.be. "Kopers zijn zich daar niet altijd van bewust. Op het moment dat de verkoper je laat weten dat hij je bod aanvaardt, is de verkoop juridisch gesloten.
Wanneer een bod wordt aanvaard door de verkoper, komt in principe een verkoop tot stand. Bijgevolg is een bod niet vrijblijvend, en steeds bindend voor diegene die het uitbrengt. Om die reden vermeldt de kandidaat-koper best een geldigheidsduur van bijvoorbeeld één week. Doet hij dat niet, dan blijft zijn bod geldig.
Een voorlopig koopcontract is bindend. Je hebt na ondertekening wel drie dagen bedenktijd. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in je koopcontract zijn opgenomen.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop.
De compromis telt
Een verkoop komt namelijk in de regel tot stand zodra de partijen het eens zijn over het verkochte goed en de prijs. De verkoper kan zich dan ook nadien niet zomaar meer bedenken. Hij moet dan ook meewerken aan het verlijden van de notariële akte. Doet hij dat niet dan kan de koper hem aanmanen.
De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen. Is er nog geen schriftelijk contract? Dan kan de verkoper de koop van het huis ook nog afzeggen.
Is een ondertekende compromis verplicht? Het ondertekenen van een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis is niet verplicht. De verkoop komt in principe tot stand doordat er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.
Omdat een aanvaard bod wel degelijk een bindend karakter heeft, bekijk je best op voorhand of je er al dan niet een opschortende voorwaarde aan wilt koppelen. De meest bekende is de opschortende voorwaarde voor het bekomen van een financiering. Je moet eveneens afwegen welk belang voor jou primeert.
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt. Met andere woorden, de verkoop of aankoop is op dat moment dus definitief. Je zet het bod beter meteen op papier. Een officieel document heb je daarvoor niet nodig, zelfs een simpel bierviltje volstaat.
Wanneer de verkoper beslist een bod van de verkoper zonder opmerkingen of voorbehoud te aanvaarden, zal in principe strikt juridisch gezien een koop/ verkoop tot stand komen. De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
Gemiddeld duurt het proces zo'n zes tot acht weken, vanaf het moment dat je adviseur de daadwerkelijke aanvraag doet tot het tekenen van de hypotheekakte. Afhankelijk van je wensen en je situatie kan het sneller gaan of langer duren.
De verkoper kan ook via zijn Move-account de biedingen bekijken tijdens de biedingstermijn. De verkoper ziet de hoogte van het bedrag, het tijdstip van het bod, eventuele voorbehouden en een eventuele aanvullende boodschap van de potentiële koper.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod.
Bieden op een huis onder bod
Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet.
Welke schadevergoeding? Meestal bepaalt de compromis in deze gevallen een schadevergoeding van 10% indien de koper niet overgaat tot het verlijden van de notariële akte (en dus betaling van de koopprijs). Indien er géén schadevergoeding bepaald is, zal deze door de aangezochte rechtbank begroot worden.