De juiste bodembedekking voor je cavia is essentieel om hun thuis compleet te maken. Bodembedekkers nemen vocht op en voorkomen vieze geurtjes waardoor de kooi van je cava's langer fris blijft. Je kunt o.a. kiezen tussen houtvezel, papiersnippers, hennepvezel en beukensnippers.
Stro is niet goed voor cavia's. Ze kunnen het niet eten en als ze het desondanks wel eten, zitten er niet de juiste stoffen in. Bovendien kunnen ze er minder makkelijk holletjes in maken omdat het zo hard is. En dat het zo hard is, is ook de reden dat het gevaarlijk kan zijn.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
De plaats waar je de kooi gaat zetten is erg belangrijk. Cavia's kunnen slecht tegen hitte, tocht en vocht. Zet de kooi niet in de zon, niet bij de verwarming, niet op de tocht en ook niet in donkere vochtige ruimten. Zet de kooi ook niet dicht bij de radio of TV.
Kies als bodembedekking iets dat niet te scherp of te hard is en ook niet te stoffig: zaagsel, hooi of speciaal strooisel zijn geschikt. Gewoon stro is te hard voor de cavia en gebruik je best niet. Je kan eerst een laag kranten leggen die de urine absorbeert. Deze kranten moet je elke keer opnieuw verversen.
Bodembedekkers voor Cavia
Je kunt o.a. kiezen tussen houtvezel, papiersnippers, hennepvezel en beukensnippers. De bekendste merken zijn de bodembedekkers van Supreme en Chipsi. Tip: Vul de bodembedekking met stro aan. Daarmee kan je cavia lekker bouwen.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Hooi is ontzettend belangrijk voor cavia's! Hooi bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat de darmen goed in beweging blijven. Ook bevordert het eten van hooi tandslijtage, wat erg belangrijk is voor cavia's. Cavia's moeten dan ook 24 uur per dag beschikking hebben tot vers hooi.
Anders dan konijnen zijn cavia's van nature niet zindelijk, maar we kunnen ze wel een beetje bijsturen. Als je begrijpt hoe de darmen van de cavia werken en de reden waarom de dieren zoveel poepen dan begrijp je ook dat het niet te stoppen is, maar wel bij te sturen!
Een cavia drinkt 50 tot 100 cc water per dag. Dit kun je het best in een drinknippel geven om bevuiling van het water met uitwerpselen tegen te gaan.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Vermaak en speeltjes voor cavia's
Naast knuffelen is het ook heel leuk om met uw cavia's te spelen. U kunt bijvoorbeeld speeltjes in hun ren leggen, ze hun favoriete snacks geven of een tuigje voor ze kopen zodat u een wandelingetje met ze kunt maken in de tuin. Cavia's zijn erg vermakelijke dieren.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Veel cavia's likken aan de handen van hun baasje. Ze doen dit, omdat wij zout op de handen hebben. Het wil echter NIET zeggen dat ze een zouttekort hebben. Er mag geen liksteen in het hok worden geplaatst 'ter compensatie': deze kunnen blaasgruis of blaasstenen veroorzaken.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Ook zijn ze extra gevoelig voor tocht. Laat hen niet te lang buiten en alleen als het voldoende warm is. Sommige mensen kiezen ervoor om hun cavia's buiten te houden. Denk dan wel goed na over de huisvesting want cavia's kunnen niet zo goed tegen flinke kou, maar ook niet tegen hitte.
Cavia's kunnen niet tegen warmte. Bij 20 graden Celsius hebben ze het al erg warm. Bij 30 graden Celsius is er zelf al mogelijkheid om te overlijden.
Cavia's beschikken niet over een dergelijk geheugen. Ze kunnen zeker dingen onthouden, en zeker ook voor lange(re) tijd, maar hun geheugen is niet in staat om heel lange periodes te overbruggen. Op de een of andere manier gaat die informatie verloren of kunnen ze er niet meer bij.
Per 2 cavia's is een verblijf van minimaal 1 m2 nodig, voor 4 cavia's is dit dan 2 m2. Dit zijn echter wel minimale afmetingen, meer ruimte is altijd beter. Cavia's kunnen niet goed klimmen of springen in tegenstelling tot konijnen. Het verblijf hoeft dus niet zo hoog te zijn.